Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει, τον τελευταίο χρόνο, άνοδο περίπου 40%, οι τιμές στόχοι σειράς ξένων οίκων για blue chips ή mid caps έχουν επιτευχθεί, το volatility πάνω από τις 1.000 μονάδες αυξάνεται, αλλά το «θερμό» χρήμα ποντάρει σε περαιτέρω άνοδο.Όσοι έχουν επισκεφθεί, το τελευταίο διάστημα, το Λονδίνο, για επαφές με ξένους επενδυτές, συμφωνούν στην ίδια επισήμανση: «Tο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Οι θεσμικοί επενδυτές παρακολουθούν χωρίς προς το παρόν να συμμετέχουν, τα hedge funds όμως δεν περιμένουν».
«Τα hedge funds ποντάρουν από τώρα στην αλλαγή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος εγχώριας τράπεζας, που είχε τον τελευταίο μήνα σημαντικές επαφές στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι θετικές μακροοικονομικές εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του ρίσκου χώρας τους επόμενους μήνες, γεγονός που σε συνδυασμό με τις εισροές κεφαλαίων, λόγω της υποβάθμισης από τον MSCI, εξηγεί το αγοραστικό ενδιαφέρον στις τρέχουσες, ακριβές αποτιμήσεις.
Τα hedge funds προεξοφλούν ότι μέχρι το τέλος του έτους η ευρωζώνη θα λάβει αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό και τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του ρίσκου χώρας και σε ανοδική επανεκτίμηση στις τιμές στόχους για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα.
Χρηματιστές και διαχειριστές, από την πλευρά τους, συμφωνούν ότι εφόσον αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και δευτερευόντως του χρηματοδοτικού κενού, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα κινηθούν ανοδικά λόγω της ανατίμησης που θα φέρει η μείωση του ρίσκου και η δημιουργία συνθηκών για ανάκαμψη της οικονομίας και των εταιρικών κερδών.
Εκφράζουν, όμως, αμφιβολίες αν η πορεία μέχρι τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα είναι... ανέφελη, σημειώνοντας ότι αφενός υπάρχουν κίνδυνοι που κρύβουν αφορμές για βραχυχρόνιες διορθώσεις, αφετέρου δεν είναι σίγουρο αν οι εισροές από emerging funds θα είναι τόσο σημαντικές όσο αναμένει μέρος της αγοράς.
Η καθυστέρηση συγκρότησης κυβέρνησης στη Γερμανία και τα ανοικτά θέματα που άφησαν η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα δείχνουν ότι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι χωρίς προβλήματα, ούτε θα έρθει γρήγορα συμφωνία.
Αλλαγές σκυτάλης με... καλάθια μετοχών
Την ίδια στιγμή, οι τοποθετήσεις των ενεργητικής διαχείρισης emerging funds έχουν ήδη ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα και ως εκ τούτου οι εισροές από τον Νοέμβριο και έπειτα μπορεί να μην είναι τόσο υψηλές όσο αναμένει η αγορά.
Σύμφωνα με χρηματιστές μέρος (σημαντικό) των αγοραπωλησιών με «καλάθια» μετοχών, που διενεργούνται τον τελευταίο μήνα, αφορά τακτοποίηση θέσεων. Δηλαδή, Αμοιβαία Κεφάλαια που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές αγοράζουν «καλάθια» ελληνικών μετοχών από funds ανεπτυγμένων.
Πρόκειται, συνήθως, για ματσάρισμα προσφοράς και ζήτησης, το οποίο κάνουν ξένοι brokers για λογαριασμό πελατών τους ή ακόμη και για αγοραπωλησίες μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων funds, που βρίσκονται υπό την ίδια διαχειριστική ομπρέλα.
Η διενεργούμενη αλλαγή σκυτάλης επιβάλλει να υπάρξουν συντηρητικές εκτιμήσεις για το ύψος των εισροών στο Χ.Α. λόγω της υποβάθμισής του σε αναδυόμενη αγορά από τον MSCI. Σύμφωνα με χρηματιστηριακές, οι εισροές από Αμοιβαία Κεφάλαια, που ακολουθούν τους δείκτες MSCI, θα κινηθούν πέριξ των 250 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των τοποθετήσεων από ενεργητικής διαχείρισης Αμοιβαία θα ξεπεράσει ελαφρώς τα 300 εκατ. ευρώ.
Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι της υψηλής συγκέντρωσης
Ένα άλλο σημείο που αναδεικνύουν οι εγχώριοι παράγοντες είναι οι κίνδυνοι που κρύβει η υψηλή συγκέντρωση του free float δεικτοβαρών τίτλων από μεγάλα hedge funds.
«Προς το παρόν βιώνουμε μόνο την καλή όψη της συγκέντρωσης. Η απουσία προσφοράς χαρακτηρίζει το Χ.Α.», σημειώνει έμπειρος χρηματιστής, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν μεγάλοι παίκτες αποφασίσουν να πωλήσουν επιθετικά μέρος της θέσης τους, εγγράφοντας κέρδη.
Με τις τιμές να βρίσκονται σε κάποιες περιπτώσεις (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ) πάνω από τις τιμές στόχους που είχαν δοθεί τους προηγούμενους μήνες, απότομη διεύρυνση της προσφοράς δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ιδιαίτερα αν υπάρξουν αφορμές που θα επαναφέρουν έστω βραχυχρόνια την αβεβαιότητα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΟΠΑΠ τέσσερα μεγάλα funds κατέχουν πάνω από το 20% του μετοχικού κεφαλαίου του με τιμές κτήσης σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση στις τράπεζες, ενώ μεγάλες θέσεις διατηρούν hedge funds και σε τίτλους όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ κ.ά.
Τέλος, την αγορά την προβληματίζει η έλλειψη δυναμικής που εμφανίζουν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι μετά την υπέρβαση των 335 μονάδων σε επίπεδο FTSE ASE 25, αλλά και κινήσεις στην αγορά παραγώγων.