Μετά τα ρεκόρ, εδώ και δύο συνεδριάσεις στο Χ.Α. ο όγκος των συναλλαγών βαίνει μειούμενος και χθες 12/9 δεν ξεπέρασε ούτε τα 45 εκατ. ευρώ σε καθαρή αξία.
Με τη βοήθεια του περιορισμένου όγκου συναλλαγών, οι αγοραστές προσπάθησαν στις δημοπρασίες να κάνουν δυναμικό κλείσιμο και μπόρεσαν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στο υψηλό της ημέρας και στις 997 μονάδες, λίγο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.
Το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στο υψηλό μπορεί να μην αποτελεί είδηση, όμως το κλείσιμο επιμέρους μετοχών κοντά σε σημαντικά επίπεδα έχει μεγαλύτερη σημασία. Ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ έκλεισαν στο υψηλό τους στα 8 και στα 7,99 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα, σημείο με ειδικό ενδιαφέρον.
Αξίζει να επισημανθεί ότι σχεδόν στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας στα 3,23 ευρώ (υψηλό 3,26 ευρώ), αλλά και του ΟΤΕ στα 7,6 ευρώ, με υψηλό τα 7,7 ευρώ. Επίσης και η Coca Cola HBC έκλεισε σε νέο υψηλό απορροφώντας όλη την αρχική πίεση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.
Οι πιθανότητες για την ανακατάληψη των 1.000 μονάδων και το ανοδικό σενάριο παραμένουν υψηλές όσο η αγορά είναι πάνω από την περιοχή των 968-977 μονάδων, παρά τον χαμηλό όγκο των τελευταίων ημερών. Η επαναφορά πάντως των 1.000 μονάδων θα απαιτήσει από τους αγοραστές να βάλουν περισσότερα χρήματα.
Η ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη θεωρητικά παραμένει ανέπαφη όσο αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα άνω του χαμηλού των 940 μονάδων, στο μεγάλο λευκό κερί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, και η όποια καθοδική κίνηση πρέπει να τελειώνει σε αυτό το πλαίσιο.
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες περιοχές τιμών που στα ημερήσια διαγράμματα χρήζουν προσοχής είναι κατ' αρχάς οι 330-335 μονάδες και εφόσον διατηρηθεί αυτό το επίπεδο το βλέμμα θα στραφεί στις 340-345 μονάδες και στη συνέχεια στις 360. Στο πτωτικό σενάριο, οι 315-320 μονάδες, όπου συναντώνται και οι απλοί μέσοι όροι των 20 και 200 ημερών, έχουν τη σημασία τους.
Για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η επόμενη αντίσταση είναι οι 1.050 μονάδες, ενώ με κλείσιμο πάνω από το υψηλό των 1.090 μονάδων εξέρχεται από τη διαδικασία συσσώρευσης όπου βρίσκεται από τις 20/8.
Η αδυναμία του πάντως να ακολουθήσει την αγορά είναι εμφανής και ο ρόλος προπομπού που είχε αποδείξει στα προηγούμενα ανοδικά και καθοδικά κύματα μάλλον τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση, ειδικά όσο ο ρόλος των τραπεζών αρχίζει να αποκτά μεγαλύτερη σημασία.
Από τα τέλη Αυγούστου, οι σχετικές αποδόσεις του Γενικού Δείκτη και του FTSE Mid Cap είναι 11,6% και 5,54%, αντίστοιχα.