Με οδηγό το πολύ καλό κλίμα που καλλιεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, οι αγοραστές ξεκίνησαν την εβδομάδα με αυξημένα αντανακλαστικά και θετική διάθεση.
Το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ, τα καλά νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο, αλλά και κάποιες «διαρροές» από τα ραντεβού των εισηγμένων (και ειδικά των τραπεζών) με ξένους fund managers στο Λονδίνο διαμόρφωσαν ένα θετικό σετ ειδήσεων, ικανό να οδηγήσει στη χθεσινή άνοδο.
Βραχυπρόθεσμα επίσης, το Χ.Α. φαίνεται να ευνοείται από τη βασική ιδιαιτερότητά του: να θεωρείται ουσιαστικά αναδυόμενη αγορά, η οποία όμως διαθέτει νόμισμα ανεπτυγμένης.
Έτσι, σε μια περίοδο όπου οι ξένοι θεσμικοί αποχωρούν από αναδυόμενες αγορές λόγω της μεγάλης πτώσης που εμφανίζουν τα τοπικά τους νομίσματα, η Ελλάδα εκτιμάται πως θα μπορούσε να υποδεχτεί μέρος των κεφαλαίων που μεταναστεύουν. Και μάλιστα αυτό, σύμφωνα με κάποιους παράγοντες, είναι πολύ πιθανό να γίνει σταδιακά και όχι απαραίτητα από τον προσεχή Νοέμβριο και μετά, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του MSCI.
Η… ακτινογραφία της ανόδου
Παρά την επιφυλακτική στάση των ξένων αγορών, η ελληνική, με αρωγό τις τραπεζικές μετοχές, πραγματοποίησε άλμα τόσο στις τιμές όσο και στους όγκους συναλλαγών, δείχνοντας ότι είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με το επόμενο σημαντικό ψυχολογικό όριο, που δεν είναι άλλο από τις 1.000 μονάδες.
Χαρακτηριστικά, ο τραπεζικός δείκτης εκτοξεύτηκε ανοδικά κατά 9,2%, διασπώντας όλες τις πιθανές τεχνικές αντιστάσεις, φθάνοντας μια ανάσα από το όριο των 160 μονάδων και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχεια.
Οι τραπεζικές μετοχές άνοιξαν τον βηματισμό τους αφού η Τράπεζα Πειραιώς κινήθηκε σε νέο υψηλό μήνα (1,33 ευρώ, με +11,8%), η Alpha Bank σκαρφάλωσε στο 0,57 ευρώ (+9% και νέο υψηλό τριμήνου), ενώ η ΕΤΕ κέρδισε 7,7% φτάνοντας στα 3,20 ευρώ.
Στα warrants των τριών τραπεζών, επίσης, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, με αυτό της Alpha Bank να ξεχωρίζει αφού διαμορφώθηκε στο 1,10 ευρώ, μόλις ένα λεπτό κάτω από την υψηλότερη τιμή του.
Τα επόμενα κρίσιμα τεχνικά σημεία στον δείκτη των τραπεζών είναι αρχικά στις 168 μονάδες, ενώ πολλά θα κριθούν στις 180 όπου βρίσκεται ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.
Οι μετοχές του 25άρη, πλην Πειραιώς, Alpha Bank, EEE, OTE και Τιτάν, απέχουν μεσοσταθμικά από 5% έως 10% από τις τιμές που είχαν στο ταμπλό του Χ.Α. όταν στις 12 Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 977 μονάδες και ο FTSE Large Cap στις 334.
Το κλείσιμο short θέσεων έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανοδική κίνηση, ενώ οι κινήσεις στις λοιπές δεικτοβαρείς μετοχές ήταν μικτές.
Πάντως, είχαμε νέο υψηλό έτους για την Τιτάν, ενώ ο ΟΤΕ κινήθηκε ένα «κλικ» κάτω από το υψηλό έτους και τα 7,80 ευρώ, όταν από τα 7,66 ευρώ έως τα 7,76 προσφέρθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία πάνω από 535 χιλιάδες κομμάτια.
Η διπλή ανάγνωση
Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα, η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πονηρή από την αγορά. Η εκτόξευση του τζίρου αλλά και των τιμών των τραπεζικών μετοχών ήρθε ακριβώς τη χρονική στιγμή όπου το χρηματιστήριο είχε αρχίσει πάλι να ζορίζεται για να φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα, όπως και στα μέσα Αυγούστου…
Τεχνικά, λοιπόν, η συνεδρίαση έχει διπλή ανάγνωση αφού:
α) Είτε είναι η συνεδρίαση που έλειπε από τον σχηματισμό της τοπικής κορυφής κοντά στη σημαντική ζώνη αντίστασης των 980 μονάδων (η εκτόξευση της καθαρής αξίας των συναλλαγών κοντά στα 81 εκατ. ευρώ ίσως ήταν αποτέλεσμα της διανομής τίτλων από τα δυνατά στα αδύναμα χέρια).
β) Είτε, αντίθετα, είναι η συνεδρίαση που σφραγίζει την ανοδική πορεία στην εγχώρια αγορά μετοχών προς τη διάσπαση των 1.000 μονάδων.
Με το θετικό σενάριο σε ισχύ, η επόμενη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη, εφόσον στις επόμενες συνεδριάσεις διασπάσει πειστικά τις 980 μονάδες, είναι οι 1.000 μονάδες και υπό ειδικές συνθήκες και υψηλές συναλλαγές μπορεί να κινηθεί ανώτερα έως την κορυφή του Φεβρουαρίου και τις 1.053 μονάδες. Για κίνηση πάνω από τα επίπεδα των 1.050 μονάδων θα χρειαστούν καταλύτες, που την παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι ορατοί.
Στο αντίποδα, και στο αρνητικό σενάριο, αν στις επόμενες συνεδριάσεις εμφανιστεί ισχυρό profit taking (κλείδωμα κερδών), το ιδεώδες θα ήταν ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης να μην επιστρέψει σε κλείσιμο χαμηλότερα των 930-935 μονάδων.
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες περιοχές τιμών που χρήζουν προσοχής στα ημερήσια διαγράμματα είναι κατ' αρχάς η διατήρηση των 330-335 μονάδων και εφόσον κατοχυρωθούν επιτυχώς το βλέμμα θα στραφεί στις 340-345 και στη συνέχεια στις 360 μονάδες.
Αντίθετα, στο πτωτικό κομμάτι χρήζουν προσοχής οι 318-320 μονάδες ή οι 314-315, όπου συναντώνται οι απλοί μέσοι όροι των 20 και 200 ημερών, και εν συνεχεία οι 300-305 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, χθες ενδοσυνεδριακά διέσπασε τους κινητούς μέσους όρους 20 και 50 ημερών και κάλυψε το «μαύρο κερί» στις 27 Αυγούστου. Η επόμενη αντίσταση είναι οι 1.050 μονάδες, ενώ με κλείσιμο πάνω από το υψηλό των 1.090 μονάδων ο δείκτης εξέρχεται από βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.
O FT 25
O ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ