Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

D. Bank: Τι λέει για αντιπροσφορές από Alpha-EFG

Οι αναλυτές της Deutsche Bank εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπλοκής της EFG και της Alpha Bank στην εξαγορά της Εμπορικής και εξηγούν πώς αυτή η κίνηση θα επηρέαζε τα κέρδη αλλά και τους δείκτες επάρκειας των δύο ελληνικών τραπεζών. Ο ρόλος των κερδών ανά μετοχή και τα ευρύτερα συμπεράσματα.

D. Bank: Τι λέει για αντιπροσφορές από Alpha-EFG
Το ενδεχόμενο εμπλοκής της EFG Eurobank και της Alpha Bank στην εξαγορά της Εμπορικής αποφάσισε να εξετάσει ως ”άσκηση επί χάρτου” η Deutsche Bank.



Οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου προχωρούν σε μια ανάλυση των επιδράσεων στα οικονομικά μεγέθη αλλά και τους δείκτες φερεγγυότητας των EFG και Alpha Bank, σε περίπτωση που προχωρήσουν σε προσφορά (με μετρητά και μετοχές) για την Εμπορική Τράπεζα με τιμή 30,70 ευρώ ανά μετοχή, καθώς εκεί βρισκόταν ο ”πήχης” του τιμήματος στο τέλος Ιουνίου με βάση την τιμή μετοχής της Κύπρου.



Συνολικά, οι συνέπειες για τις EFG και Alpha Bank θα ήταν περίπου ισοδύναμες, αλλά οι αρνητικές επιδράσεις σε επίπεδο κερδοφορίας θα ήταν υψηλότερες για τις δύο ελληνικές τράπεζες σε σχέση με την Τράπεζα Κύπρου.

Κι αυτό καθώς η μετοχή της τελευταίας διαπραγματεύεται με premium έναντι των δύο άλλων (οι πολλαπλασιαστές κερδών διαμορφώνονται τώρα σε 10,4 φορές τα κέρδη του 2007 για την Alpha, 10,8 φορές για την EFG και 13,6 φορές για την Τράπεζα Κύπρου), γεγονός που είναι υπέρ της όσον αφορά στη μείωση των κερδών ανά μετοχή που θα επιφέρει η απόκτηση της Εμπορικής.

Ωστόσο, οι EFG και Alpha Bank θα μπορούσαν να απορροφήσουν καλύτερα την Εμπορική λόγω της ικανότητάς τους να εκδώσουν περισσότερα υβριδικά κεφάλαια (ως και το 30% του δείκτη Tier 1 έναντι μόλις 15% για την Τράπεζα Κύπρου, καθώς η κυπριακή νομοθεσία είναι διαφορετική από την ελληνική)), ενώ παράλληλα οι συνέργειες κόστους θα ήταν υψηλότερες για τις δύο ελληνικές τράπεζες.



Τόσο η EFG όσο και η Alpha, υποστηρίζει η Deutsche Bank, θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικότερα τον αριθμό καταστημάτων της Εμπορικής, μιας και έχουν ήδη σημαντικά ανεπτυγμένο δίκτυο, εξοικονομώντας κόστη.



Πιο συγκεκριμένα, για την Alpha Bank οι αναλυτές της Deutsche Bank, παίρνοντας ως βάση την τιμή που έχει προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου (30,70 ευρώ ανά μετοχή στις 30/6), εκτιμούν ότι βάσει των κεφαλαίων που διαθέτει θα μπορεί να μπορούσε προσφέρει 525 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ θα έπρεπε να εκδώσει 182 εκατ. νέες μετοχές αξίας 3.539 εκατ. ευρώ για τη εξαγορά του 100% της Εμπορικής.

Η κίνηση από πλευράς Alpha, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέργειες σε θέματα εσόδων και κόστους, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 14% για φέτος, 10% για το 2007, 6% για το 2008 και 3% για το 2009. Ο δείκτης Tier 1 μετά την εξαγορά της Εμπορικής θα διαμορφωνόταν σε 8,3% για το νέο ενοποιημένο σχήμα, από 10,7% που είναι τώρα για την Alpha Bank.



Για την EFG Eurobank, οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι βάσει των κεφαλαίων που διαθέτει θα μπορούσε να προσφέρει 409 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ θα εξέδιδε 169 εκατ. νέες μετοχές αξίας 3.655 εκατ. ευρώ για τη εξαγορά του 100% της Εμπορικής. Η κίνηση από πλευράς Eurobank, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέργειες σε θέματα εσόδων και κόστους, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 14% για φέτος, 10% για το 2007, 6% για το 2008 και 3% για το 2009.

Ο δείκτης Tier 1 μετά την εξαγορά της Εμπορικής θα διαμορφωνόταν σε 8,3% για το ενοποιημένο σχήμα από 10,2% που είναι τώρα για την EFG.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v