Χρηματιστήριο: Σε ποια επίπεδα θα κριθεί η επόμενη μέρα

Ο αέρας από το θετικό κλίμα στις αμερικανικές αγορές και η τεχνική εικόνα της εγχώριας αγοράς. Γιατί οι τιμές των μετοχών, ειδικά των τραπεζών, δείχνουν πως οδεύουμε σε… κανονικότητα. Το stock picking θα παραμείνει η βασική στρατηγική.

Χρηματιστήριο: Σε ποια επίπεδα θα κριθεί η επόμενη μέρα

Η θετική εικόνα των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και των αμερικανικών μετοχών δίνουν «αέρα» και πόντους στην εγχώρια, η οποία δείχνει ότι δεν επηρεάζεται αρνητικά από την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς στο ταμπλό. Οι ξένοι ενεργοί επενδυτές φαίνεται να επαναδραστηριοποιούνται, όπως δείχνει το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους, οι οποίοι είναι το σήμα κατατεθέν στις επιλογές ξένων χαρτοφυλακίων.

Παρότι δεν έχουν εκλείψει οι ανησυχίες των επενδυτών για τον αντίκτυπο της πανδημίας στον τουρισμό, στην οικονομία και στο επιχειρηματικό μοντέλο, καθώς και για το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα, οι ελληνικές μετοχές προεξοφλούν… κανονικότητα. Tο θετικό σενάριο για το δεύτερο τρίμηνο στην εγχώρια αγορά στηρίζεται στην αύξηση στους εμβολιασμούς στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη καθώς και στον μεγάλο αριθμό εμβολίων που αναμένονται στο επόμενο χρονικό διάστημα. Οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων υπέρ των μετοχών σε όλο τον κόσμο και ιδιαιτέρως στις αναδυόμενες αγορές δίνει «καύσιμο» και στις εγχώριες αξίες.

Όπως φαίνεται και από τους πρώτους τρεις μήνες, όμως, το stock picking θα παραμείνει η βασική στρατηγική των επενδυτών και φέτος στο Χρηματιστήριο, ενώ στο επίκεντρο θα αρχίσουν να βρίσκονται οι εταιρείες που θα ωφεληθούν από το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας και θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν την ανάκαμψή της, αλλά και την επιστροφή των τουριστών.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο τραπεζικός κλάδος θα είναι από τους νικητές, καθώς αν η οικονομία σημειώσει ισχυρό rebound την περίοδο 2021-2022, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα, όπως τονίστηκε και στα conference calls με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020.

Στα τεχνικά της αγοράς, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 862 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 893 (gap) και 898-908 μονάδες. Η μέγιστη αποδεκτή διόρθωση στις 823 (ημερήσιο “stop long”)-819, με ενδιάμεση στήριξη στις 832 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Όσο δεν απειλείται η ζώνη στήριξης 1.910-1.960, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων, οι “buyers” δεν έχουν λόγους ανησυχίας, με πρώτη στήριξη στις 1.995 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και αμέσως επόμενη στις 1.976 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.168, 2.185, 2.201 και 2.230-2.240 μονάδες (gap).

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 543 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και πολύ περισσότερο, αν επιβεβαιώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 573-579 μονάδων, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε αναμέτρηση με τις 600 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), με απώτερο στόχο τις 655 μονάδες. Σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και κλεισίματος χαμηλότερα των 543 μονάδων, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 530, 519 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 504 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v