ΧΑ: Σε ποιες μετοχές ποντάρει η αγορά

Ποιες κατηγορίες μετοχών εμπιστεύεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Σε ποιες μέχρι σήμερα έχει γυρίσει την πλάτη. Αιτιολογημένο και χωρίς ακρότητες θεωρούν το ράλι του τελευταίου εξαμήνου οι αναλυτές.

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές ποντάρει η αγορά
Αιτιολογημένη σε γενικές γραμμές και κατά κανόνα χωρίς ακρότητες χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη μεγάλη ποσοστιαία άνοδο που έχει καταγράψει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας το τελευταίο εξάμηνο.

Μπορεί το ποσοστό του +46% να φαντάζει πολύ μεγάλο, ωστόσο επισημαίνονται τόσο η ιδιαίτερα χαμηλή βάση πάνω στην οποία υπολογίστηκε (επίπεδα Γενικού Δείκτη που θύμιζαν τη δεκαετία του 1980) όσο και οι θετικές εξελίξεις που είχαμε στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα στο μακροοικονομικό μέτωπο (μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση χρέους, επιτυχής επαναγορά κρατικών ομολόγων, μείωση κινδύνου για έξοδο της χώρας από το ευρώ, σημαντική αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s).

Ένα άλλο σημείο το οποίο επισημαίνουν οι αναλυτές είναι πως η άνοδος του τελευταίου εξαμήνου δεν ήταν γενικευμένη, αλλά κυρίως επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες μετοχών, σύμφωνα με μια (λογική κατ’ αρχάς) επενδυτική εκτίμηση.

Για παράδειγμα, στο ράλι του τελευταίου εξαμήνου (ουσιαστικά από τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου μέχρι σήμερα) δεν συμμετείχαν ούτε οι τράπεζες ούτε και οι περισσότερες μετοχές των εταιρειών που έχουν υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

Στις τράπεζες -και παρά την υλοποίηση πολύ σημαντικών deals- θεωρήθηκε πως το πρόγραμμα επανακεφαλαιοποίησης δεν εξελίχθηκε τελικά προς όφελος των μετόχων του κλάδου και έτσι η ανάγκη ανάταξης των δημόσιων οικονομικών και η ανάγκη για διαχειρισιμότητα του χρέους έπληξε τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όλα αυτά μεταφράστηκαν στο ταμπλό με το -21,88% της Εθνικής (πτώση εξαμήνου, με βάση το κλείσιμο της 18ης Δεκεμβρίου), με το -9,15% της Alpha Bank, με το -28,05% της Eurobank και με το +7,99% της Πειραιώς.

Σε ό,τι αφορά επίσης την υποαπόδοση των περισσότερων εταιρειών με υψηλό τραπεζικό δανεισμό, είχαμε για παράδειγμα το τελευταίο εξάμηνο το +0,41% της Euromedica, το -2,78% της Altec, το -68,07% της Sprider, το -33,9% της Spider, το -11,9% του Μαΐλλη, το -55,16% της Yalco, το -0,35% της Ελληνικής Υφαντουργίας και το -12,19% της Τηλέτυπος.

Σε ποιες κατηγορίες μετοχών όμως επικεντρώθηκε η χρηματιστηριακή άνοδος των τελευταίων έξι μηνών;

Πρώτον, στα «κρατικόχαρτα» λόγω των επικείμενων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της μείωσης του κόστους μισθοδοσίας μετά τις σχετικές κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Έτσι, το τελευταίο εξάμηνο είχαμε +67,81% για την ΕΥΔΑΠ, +63,08% για την ΕΥΑΘ, +76,25% για τον ΟΛΘ, +73,68% για τον ΟΛΠ, +145,07% για τη ΔΕΗ και +14,74% για τον ΟΠΑΠ παρά την απόφαση για αύξηση της φορολογίας στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Δεύτερον, στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται να ευνοηθούν από το επικείμενο άνοιγμα των έργων από το 2013 και μετά. Έτσι, το τελευταίο εξάμηνο είχαμε το +62,39% της Ελλάκτωρ, το +122,89% της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, το +77,3% της J&P Άβαξ και το +84% της Intracom Κατασκευές.

Τρίτον, μετοχές που είτε προχώρησαν σε deals, είτε είχαν θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αναχρηματοδότησης των δανειακών τους υποχρεώσεων είδαμε να ευνοούνται στο ταμπλό του Χ.Α. Έτσι, είχαμε για παράδειγμα το +47,2% της Eurobank Properties, το +146,3% της Lamda Development, το +119,1% της Folli Follie, τo +90,6% της Eurodrip, +18,26% για την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και 140,2% για τον ΟΤΕ.

Τέταρτον, τα εξαγωγικά χαρτιά εξακολουθούν να κερδίζουν τις προτιμήσεις των επενδυτών λόγω όχι μόνο της σχετικής ανθεκτικότητας απέναντι στην ύφεση της εγχώριας αγοράς αλλά και της διαπίστωσης πως η βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις των εξαγωγικών εταιρειών (από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει φανεί πως η πορεία των ελληνικών εξαγωγών επηρεάζεται ανάλογα κάθε φορά που βελτιώνεται ή επιδεινώνεται η γενικότερη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό).

Έτσι, το τελευταίο εξάμηνο είχαμε τα παραδείγματα των Πλαστικών Θράκης (+124,76%), των Πλαστικών Κρήτης (+39,14%), της Flexopack (+52,11%), της Ικτίνος Μάρμαρα (+49,03%), του Καράτζη (+30,5%) και του Νηρέα.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην εγχώριο αγορά, το ταμπλό έδειξε δύο πρόσωπα, οδηγώντας πάντως σε υπεραπόδοση αυτές που φαίνεται πως θα τα καταφέρουν απέναντι στην κρίση και ενδεχομένως να βγουν ενισχυμένες (μερίδια αγοράς) μετά τη λήξη της. Έτσι, το τελευταίο εξάμηνο είχαμε +78,84% για το Πλαίσιο, +130,28% για τη Fourlis, +100,72% για την Jumbo, +52% για την Autohellas και +175,86% για την Κρι Κρι.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v