Αγορές: Οι 6+1 μεγάλοι κίνδυνοι του 2012

Η "λίστα" των αναλυτών με τους 7 κινδύνους του 2012. Τι τους ανησυχεί. Ποια επενδυτική στάση προτείνουν για κάθε περίσταση και πού βρίσκονται τα ασφαλή καταφύγια. Το ρίσκο όλα να... πάνε καλύτερα από τις προβλέψεις.

Αγορές: Οι 6+1 μεγάλοι κίνδυνοι του  2012
Eλάχιστες φορές στο πρόσφατο παρελθόν η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ξεκινούσε τόσο μουδιασμένη το νέο έτος. Αν και οι αμερικάνικες αγορές μετοχών κατάφεραν το 2011 να διατηρηθούν σε θετικό έδαφος, οι διεθνείς αγορές μετοχών δεν σημείωσαν κέρδη και ο δείκτης FTSE All World είχε πτώση σχεδόν 9%.

Παρά το γεγονός ότι το consensus των αναλυτών εκτιμά ότι ο S&P 500 το 2012 θα κλείσει στις 1.360 μονάδες ή 9% υψηλότερα και ο γερμανικός DAX 12% υψηλότερα, στις 6.600 μονάδες (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από 36 διεθνείς τράπεζες σε έρευνα της γερμανικής Handelsblatt), οι κίνδυνοι για το 2012 είναι πολλοί και ειδική αναφορά γίνεται για το πρώτο εξάμηνο του έτους από σύσσωμη σχεδόν την επενδυτική κοινότητα.

Ένας μεγάλος φόβος των αγορών, η απώλεια του "ΑΑΑ" της Γαλλίας, έγινε πραγματικότητα με το... καλημέρα της χρονιάς. Η S&P υποβάθμισε τη χώρα, η οποία μαζί με την Αυστρία αποχαιρέτησε το "άριστα" των διεθνών οίκων. Η λίστα με τους υπόλοιπους φόβους-κινδύνους του 2012 περιλαμβάνει, πάντως, και έναν «ευχάριστο» κίνδυνο: της… διάψευσης των 6 κινδύνων!

1. Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Παρότι δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, οι φωνές που προβλέπουν έξοδο της χώρας μας από το ευρώ αυξάνονται όσο συνεχίζονται η αδυναμία ολοκλήρωσης του PSI+ κι η εσωτερική δυσλειτουργία και η αναβλητικότητα από τους Ευρωπαίους για μια οριστική λύση στην κρίση χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Σε ένα τέτοιο καταστροφικό σενάριο για τη χώρα μας, το τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε, μαζικές αναλήψεις και bank run θα ήταν η αμέσως επόμενη αντίδραση σε πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ αλυσιδωτά θα πυροδοτούνταν μηχανισμοί όπως έλεγχοι κεφαλαίων και αναλήψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και μεγάλα haircuts σε assets του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, μεγάλο ρόλο θα παίξει σε ένα τέτοιο σενάριο η διάλυση ή μη του κοινού νομίσματος. Στην περίπτωση όπου οι πιθανότητες για κατάρρευση του ευρώ αυξηθούν, οι αναλυτές συνιστούν επένδυση στο… τίποτα ή σε χρυσό, καθώς το παγκόσμιο τοπίο θα αναμορφωθεί με τρόπο απρόβλεπτο. Αν όμως δεν καταρρεύσει το τραυματισμένο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι επενδύσεις που προτείνονται γενικά είναι η αποφυγή θέσεων σε ευρωπαϊκά assets και η στροφή σε χρυσό ή σε αμερικάνικα έντοκα, γεν, στερλίνες ή σε ελβετικά φράγκα αντί στο ευρώ και θέσεις long σε δείκτες μεταβλητότητας. Για πολλούς, ωστόσο, ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ο πιο «τραβηγμένος» για το 2012.

2. ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Τα σημεία-κλειδιά για την Ιταλία είναι η πολιτική σκηνή και το θέμα της ανάπτυξης, ενώ για την Ισπανία είναι ο ιδιωτικός τομέας και το τραπεζικό σύστημα. Η μη επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης και η επιδείνωση στην κρίση εμπιστοσύνης από τις αγορές προς τις δύο αυτές χώρες μπορεί να αποτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο και από την Ελλάδα για την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σωρευτικά, οι δύο χώρες θα χρειαστούν πάνω από 500 δισ. ευρώ το 2013 και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τους είναι περίπου 7% για την Ιταλία και γύρω στο 5,5% για την Ισπανία. Πιθανή απαγόρευση δανεισμού από τις αγορές στις δύο αυτές χώρες θα έβαζε σε κίνδυνο όχι μόνο το ευρώ, αλλά και τη σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποχρεωνόταν να παίξει τον ρόλο του τελευταίου δανειστή για να σώσει την παγκόσμια οικονομία από την κατάρρευση. Σε ένα τέτοιο σενάριο, όπως και παραπάνω, η αντιστάθμιση που προτείνεται είναι οι θέσεις πώλησης στο ευρώ, αλλά και οι θέσεις πώλησης στις τραπεζικές μετοχές τόσο της Ευρώπης όσο και της Βρετανίας.

3. ΑΝΩΜΑΛΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας θα είναι μαχαιριά για την παγκόσμια οικονομία, που όλο και περισσότερο βασίζει την ανάπτυξή της στην Κίνα. Μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 5% ή και στο 6% στην Κίνα θα ισοδυναμούσε με ύφεση, τηρουμένων των αναλογιών και των επιτευγμάτων των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναταραχή στις αγορές των εμπορευμάτων και ειδικά σε εκείνα με κατασκευαστικό χαρακτήρα, αλλά και στα τρόφιμα. Η στρατηγική hedging για τον κίνδυνο αυτόν είναι η αγορά put options σε καλάθια εμπορευμάτων ή αγορά call options με χαμηλά strike prices και σε μακρινές λήξεις.

4. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Η διαδικασία του deleveraging στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο θα συνεχιστεί αμείωτη, όπως συμβαίνει και στην εγχώρια αγορά, με μόνη διαφορά μεταξύ της Ευρώπης και της Ελλάδας την ταχύτητα της προσαρμογής και το μέγεθος. Για την απομόχλευση των τραπεζών η Deutsche Bank κάνει λόγο για 2 τρισ. δολάρια στους επόμενους 18 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, βάσει των υπολογισμών της EBA, θα απαιτήσει τουλάχιστον 115 δισ. ευρώ για τα αυξημένα Core Tier 1, ωστόσο στην Ισπανία και στην Ιταλία οι «τρύπες» από τα 26,2 δισ. ευρώ και τα 15,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα θα μεγεθυνθούν εκθετικά, αν οι δύο χώρες χάσουν την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων το 2012. Για την προστασία προτείνεται η θέση long σε δείκτες μεταβλητότητας και short θέσεις σε τραπεζικές μετοχές.

5. ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

Η ευμετάβλητη πορεία των «ασφαλών καταφυγίων» το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνει ακόμα περισσότερο την ανησυχία των αγορών. Η πτωτική πορεία του χρυσού από τα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά στα 1.531 δολάρια στο τέλος του 2011 δυστυχώς δεν έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για τη μεταβλητότητα στις αγορές, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Η τιμή έκλεισε κάτω από τον μέσο όρο του έτους και κάτω από τους μέσους όρους 200 ημερών, δείχνοντας αδύναμη εικόνα μετά από καιρό. Παράλληλα, το ασφαλές καταφύγιο των νομισμάτων, το ελβετικό φράγκο, δείχνει ότι δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει η ελβετική κεντρική τράπεζα, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιλογές των επενδυτών. Εφόσον οι αγορές χρειαστούν ασφαλή καταφύγια και τα δύο σημαντικότερα αποδειχθούν αδύναμα ή μη διαθέσιμα, τότε η συμπεριφορά όλων των asset classes θα είναι πολύ διαφορετική από το σύνηθες.

6. ΗΠΑ: DOUBLE DIP ΚΑΙ «AAA»

Μετά την απώλεια του «AAA» από την S&P, η αμερικάνικη και η παγκόσμια οικονομία έχουν πάψει να κοιμούνται με ασφάλεια. Παράλληλα, έγινε εμφανές από τις διαδικασίες που χρειάστηκαν για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους ότι αυτό το θέμα είναι ταμπού και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παρότι το 2012 είναι εκλογικό έτος στις ΗΠΑ και είθισται τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, η αμερικανική οικονομία ακροβατεί χωρίς να δίνει δυνατά σημάδια ότι έχει αφήσει την ύφεση πίσω της. Αν η ύφεση επιστρέψει στις ΗΠΑ, τότε και οι πιθανότητες να χαθεί το status «ΑΑΑ» για την πιο ισχυρή οικονομία του κόσμου αυξάνονται σημαντικά. Σε ένα τέτοιο σενάριο αποφεύγονται οι τράπεζες και οι κυκλικές εταιρείες, ενώ ο χρυσός και πάλι θα αποτελέσει safe haven.


6+1. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΝΕ… ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ!

Για το τέλος αφήσαμε έναν κίνδυνο που είναι υπαρκτός, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν αποτιμάται στις αγορές ορθά, όπως επισημαίνει και μια μικρή για την ώρα ομάδα αναλυτών. Είναι ο κίνδυνος να εξελιχθούν τα πράγματα καλύτερα απ’ ό,τι θεωρεί το consensus ή επιθυμεί τώρα!

Είναι γεγονός ότι η πλειονότητα των επενδυτικών οίκων προεξοφλεί ένα ξερό πρώτο εξάμηνο και σταδιακή βελτίωση στο δεύτερο εξάμηνο έως το τέλος του έτους και καλύτερες συνθήκες στις αγορές το 2013. Ωστόσο, εκείνο που μπορεί να ρίξει έξω όλες τις προβλέψεις για τις short θέσεις στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, τα put options σε δείκτες μετοχών, τα long στα CDSs, αλλά και τις θέσεις long σε δείκτες μεταβλητότητας και στην αναζήτηση safe havens είναι η… βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες.

Σε αυτόν τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση τελικά δίνει λύση με ταχύτητα και σαφήνεια στην κρίση, εξαλείφοντας τους κινδύνους για τις χώρες-μέλη της και το κοινό νόμισμα. Η παγκόσμια οικονομία πατά πιο γερά στα πόδια της και η ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι αγορές μετοχών και τα λοιπά risky assets σημειώνουν άνοδο πολύ ανώτερη από αυτήν των προσδοκιών.

Αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για το 2012 και το hedging γι’ αυτόν είναι ένα: καθίστε και… απολαύστε τον! 


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v