Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ευρωπαϊκό «στοίχημα» της Σοφοκλέους

Γιατί οι «Βρυξέλλες» θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη και να μεταβάλουν το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο - Τι σηματοδοτεί η άνοδος των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Το ευρωπαϊκό «στοίχημα» της Σοφοκλέους
Γιατί οι «Βρυξέλλες» θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη και να μεταβάλουν το σκηνικό στο ελληνικό χρηματιστήριο - Τι σηματοδοτεί η άνοδος των δύο τελευταίων συνεδριάσεων.

Είναι από τις λίγες φορές όπου μια απλή παρατήρηση στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι σε θέση να τα πει όλα. Χρειάστηκε να διαφανεί μόλις μια απλή προσδοκία για εύρεση «ευρωπαϊκής λύσης» στην οικονομία, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. να εκτιναχτεί και ο πολύπαθος τραπεζικός κλάδος να κερδίσει πάνω από 5% σε δύο μόλις συνεδριάσεις.

Η προσδοκία μάλιστα για «ευρωπαϊκή λύση» δεν επηρέασε μόνο τις μετοχές της Σοφοκλέους, ούτε έριξε μόνο τα spreads των ελληνικών ομολόγων. Επηρέασε τις αγορές ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου…

Να θυμίσουμε επίσης ότι, κατά το παρελθόν, όταν ανακοινώνονταν μια σειρά θετικές ειδήσεις από το εσωτερικό μέτωπο (συμφωνίες με την Κίνα και το Κατάρ κ.λπ.), το Χ.Α. δεν είχε συγκινηθεί ιδιαίτερα.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ελληνικές (και όχι μόνο) αγορές μετοχών και ομολόγων δεν θα επηρεάζονται στο προσεχές διάστημα τόσο από τις εσωτερικές ειδήσεις ή από κάποιες επιχειρηματικές εξελίξεις, όσο από το κατά πόσον θα διαφανεί μια ευρωπαϊκή πολιτική λύση στο πρόβλημα του «Νότου» μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Δεν μπορούμε μόνοι μας…

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις παραδέχονται πλέον ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα περικοπής δαπανών χωρίς να υπάρξει παράλληλα σημαντική τόνωση των επενδύσεων. Και το σύνολο σχεδόν των παραγόντων της αγοράς δεν βλέπει τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι πολυπόθητες επενδύσεις, καθώς:

Α. Οι δόσεις του μνημονίου προσφέρουν πόρους μόνο για τις τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου και όχι για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Β. Οι τραπεζικές χορηγήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στον πάγο».

Γ. Οι πολιτικές του «Fast Track» και του νέου επενδυτικού νόμου, ακόμη και αν στεφθούν με επιτυχία, πολύ δύσκολα θα αρχίσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην πραγματική οικονομία πριν από τα μέσα του 2012.

Επί του παρόντος, η νέα χρονιά -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- ξεκίνησε με νέα βουτιά στην κατανάλωση (π.χ. στο 10% - 20% βλέπουν την πτώση στον κλάδο ένδυσης στο πρώτο μισό του Ιανουαρίου) και με νέο κύμα απολύσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ελληνική οικονομία, εκτός από επιμήκυνση του δανείου που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους εταίρους της (αυτό μάλλον θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα), χρειάζεται και επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να «τρέξουν» οι πολυπόθητες επενδύσεις.

Οι χρηματιστηριακοί επενδυτές, λοιπόν, έχουν καταλάβει ότι όσο και αν το κυβερνητικό επιτελείο «περάσει» τις πολυπόθητες (για τις αγορές) διαρθρωτικές αλλαγές και όσο και αν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καταφέρει να μειώσει φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα σε απόλυτο ύψος, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να βγει από την ύφεση.

Και κάτι ακόμη: η ελληνική οικονομία δεν κινδυνεύει μόνο από τις εσωτερικές της ανισορροπίες, αλλά και από την τροπή που μπορεί να πάρουν τα πράγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν δεν ληφθούν σύντομα ιστορικές πολιτικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, πέρα από τον κίνδυνο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, υπάρχει και ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ! (ενδεικτική η θέση του Κύπριου νομπελίστα οικονομολόγου κ. Ανδρέα Πισσαρίδη, για τον σοβαρό κίνδυνο του ευρωπαϊκού νομίσματος σε περίπτωση όπου η κρίση φτάσει στην Ισπανία).

Αντίθετα, αν ληφθούν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως το κλίμα να αναστραφεί και να δοθεί η χρονική δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να θεραπεύσει τις διαρθρωτικές της αδυναμίες και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της, και όλα αυτά χωρίς η εγχώρια οικονομία να αναγκαστεί να μπει σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση.

Ο αντίκτυπος στο ταμπλό

Η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά κέρδη και στη Σοφοκλέους, με δεδομένο ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις στο ταμπλό έχουν ήδη προεξοφλήσει δυσμενή σενάρια για το μέλλον και καθώς οι τιμές των μετοχών έχουν χάσει περίπου το 75% της αξίας τους κατά την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα μάλιστα με τους αισιόδοξους του Χ.Α., το ζητούμενο για την εκκίνηση μιας ανοδικής κίνησης είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού καταλύτη, ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης.

Εφόσον μάλιστα προκύψει ο περιζήτητος καταλύτης, τότε η ελληνική κεφαλαιαγορά θα μπορούσε να παραθέσει και άλλα επιχειρήματα, πέραν των χαμηλών αποτιμήσεων των μετοχών της, προκειμένου να πείσει τα διεθνή funds να επενδύσουν σ’ αυτήν. Το βασικότερο αυτών είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Έντονη κινητικότητα

Το ζητούμενο βέβαια είναι το περιεχόμενο που θα λάβει η «ευρωπαϊκή λύση» και το κατά πόσον αυτό θα επαρκεί για να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη σοβαρότατη τρέχουσα συγκυρία.
Η περίπτωση του ευρωομολόγου (προωθείται «επιθετικά» τόσο από τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο) θα μπορούσε να αποτελεί ένα βασικό συστατικό της, ωστόσο είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη κατά τους αμέσως επόμενους μήνες, έστω και αν αποφασιστεί πολιτικά.

Γεγονός, πάντως, είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί έντονη κινητικότητα. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από την περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης, ή μέσα από αγορές κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών.

Χαρακτηριστική της κινητικότητας που επικρατεί αυτήν την περίοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν και η δήλωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών περί σίγουρης και μόνιμης λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Όσο και αν μερικοί Ευρωπαίοι παράγοντες ερμήνευσαν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δήλωσης ως ιδιαίτερα αισιόδοξο και ως επιθυμία της Ελλάδας να διαμορφώσει κλίμα και να επιταχύνει ενδεχομένως τις διαδικασίες, δεν παύει να απηχεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη το σύνολο των χωρών-μελών έχει καταλάβει πως κάτι σημαντικό πρέπει να αποφασιστεί, προκειμένου να διασωθούν τόσο το ευρώ όσο και το μέλλον της ευρωπαϊκής συμμαχίας.

** Ταυτόχρονη αναδημοσίευση από το 669ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 14 - 18 Ιανουαρίου 2011


*To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v