Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος να ανοίξει νέο μέτωπο για το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη

Κατακόρυφη αύξηση της βίας με επιδρομές του ισραηλινού στρατού, νεκρούς και διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς. Αυξάνει τις εντάσεις το στοπ στις μετακινήσεις εργαζομένων.

Κίνδυνος να ανοίξει νέο μέτωπο για το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη

Οι εκτεταμένες συλλήψεις, ο αυξανόμενος αριθμός νεκρών και η οικονομική ύφεση συνδυάζονται για να πυροδοτήσουν εντάσεις στη Δυτική Όχθη, η οποία απειλεί να γίνει ένα νέο μέτωπο για το Ισραήλ καθώς μάχεται τη Χαμάς στη Γάζα, γράφει το Bloomberg.

Οι συχνές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στον μεγαλύτερο από τους δύο παλαιστινιακούς θύλακες οδήγησαν στη σύλληψη 1.100 ατόμων, τα οποία υποστηρίζει ότι είναι ως επί το πλείστον μέλη της Χαμάς. Ο αριθμός των νεκρών φέτος έφτασε τους 334, οι περισσότεροι από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να κρατούν αρχεία το 2005. Ταυτόχρονα, η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη καθώς το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο Παλαιστινίων εργαζομένων.

Περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη θα ενίσχυε την πίεση στον ισραηλινό στρατό που ήδη μάχεται στη Γάζα, ενώ αντιμετωπίζει και την κλιμάκωση των επιθέσεων από την Χεζμπολάχ. Θα δοκιμάσει επίσης την ικανότητα της Παλαιστινιακής Αρχής, της διεθνώς αναγνωρισμένης αλλά μη δημοφιλής κυβέρνησης της Δυτικής Όχθης, να διατηρήσει την εξουσία της και την τάξη.

«Το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά πώς η Δυτική Όχθη θα μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να γίνει ένα άλλο μέτωπο στον πόλεμο», δήλωσε ο Ούζι Ράμπι, διευθυντής του Κέντρου Moshe Dayan του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, που εδρεύουν στη Γάζα, και οι δύο χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές ομάδες από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν κάποια υποστήριξη σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, είπε.

Οι εντάσεις στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, έχουν επιδεινωθεί από τις 7 Οκτωβρίου οπότε το Ισραήλ περιόρισε την κίνηση σε όλη την επικράτεια. Τα οδοφράγματα πολλαπλασιάστηκαν, όπως και οι συλλήψεις και οι επιδρομές του στρατού. Αυτό με τη σειρά του έχει πυροδοτήσει ολοένα μεγαλύτερες διαμαρτυρίες από τους Παλαιστινίους και διαδηλώσεις υπέρ της Χαμάς. 

Σχεδόν ένας στους τέσσερις από το εργατικό δυναμικό της Δυτικής Όχθης εργάζεται στο Ισραήλ ή σε εβραϊκούς οικισμούς, με μισθούς κατά μέσο όρο περίπου διπλάσιους από τους τοπικούς. Το συνδυασμένο ετήσιο εισόδημά τους ήταν περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το ένα τέταρτο του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Οι μόνες θέσεις εργασίας που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σήμερα είναι σε βιομηχανίες που θεωρούνται απαραίτητες για το Ισραήλ, όπως τα τρόφιμα και η υγειονομική περίθαλψη.

Το Ισραήλ φαίνεται να καταβάλλει κάποιες προσπάθειες για να κρατήσει ένα καπάκι και στη βία των εποίκων. Οι Times of Israel ανέφεραν ότι ένας Εβραίος ακτιβιστής έποικος τέθηκε υπό κράτηση για τέσσερις μήνες, ένα εξαιρετικά σπάνιο βήμα από την κυβέρνηση.

Ο πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ είναι «να διατηρήσει το επίπεδο βίας όσο το δυνατόν χαμηλότερο στη Δυτική Όχθη, ώστε να επικεντρωθεί στη Γάζα και στη συνέχεια στο βόρειο μέτωπο», δήλωσε ο Chuck Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και ανώτερος ερευνητής στο The Institute for National. Μελέτες Ασφάλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v