Τις πληγές της μετρά ακόμη η Λάρισα πολλά 24ωρα μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel. Σήμερα, μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες, ενώ και μεγάλο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου βρίσκεται κάτω από το νερό.
Βέβαια, σταδιακά αποκαθίσταται η κατάσταση στην πόλη της Λάρισας, ενώ στη συνοικία της Νέας Σμύρνης είναι ένα σημείο όπου τα νερά έχουν λιμνάσει και δεν μπορούν να φύγουν, όπως και τις συνοικίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Θωμά.
Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής και στην κρεμαστή πεζογέφυρα μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών.
Το ύψος του νερού είχε φτάσει τα 18 μέτρα, όσο είναι και το ύψος της πεζογέφυρας και το νερό περνούσε από πάνω της. Οι τελευταίες εικόνες έδειχναν πως ένα κομμάτι αυτής της γέφυρας έχει αποκοπεί, κρέμεται από ένα συρματόσχοινο και είναι πολύ πιθανό να αποκολληθεί τελείως και να καταστραφεί η γέφυρα.
Επιπλέον μεγάλος όγκος νερού έχει μπει και μέσα στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής αλλά και στη σπηλιά όπου αναβλύζει το αγίασμα.
Αν και δεν αρκεί μόνο να φύγουν τα νερά για να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός, πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλο το μήκος του οδοστρώματος που αυτή τη στιγμή είναι πλημμυρισμένο, αφού με όλη αυτή την ποσότητα νερού που βρίσκεται εκεί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι άλλη ζημιά μπορεί να έχει γίνει, ποια διάβρωση μπορεί να έχουν οι δρόμοι και ο εθνικός δρόμος.
Η Λάρισα είναι αποκομμένη από τη Θεσσαλονίκη και σιδηροδρομικά, γιατί από εκεί περνάνε και οι γραμμές του τρένου, ενώ ούτε οι υπεύθυνοι μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα πόσες μέρες θα χρειαστούν ώστε να επανέλθει το οδικό δίκτυο, αποκλείουν όμως να γίνει πιο σύντομα από τη μία εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το πώς μπορεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη να φτάσει στη Λάρισα και αντίστροφα αφού από τη Θεσσαλονίκη πάει Βέροια, Γρεβενά, φτάνει στην Καλαμπάκα από την Εγνατία Οδό, Τρίκαλα, από εκεί Καρδίτσα και μετά στη Λάρισα. Δηλαδή μία παράκαμψη πέντε ωρών. Έχει κίνηση γιατί είναι η μόνη εναλλακτική διαδρομή και έχει και αρκετές νταλίκες και φορτηγά. Αξίζει να σημειωθεί πως οδικά η επικοινωνία της Λάρισας με την Αθήνα δεν έχει πληγεί καθόλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορούμε να πούμε πως απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για νέα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα στην πόλη της Λάρισας και αυτό γιατί η στάθμη του Πηνειού έχει πέσει σε τέτοιο σημείο που κάνει τις αρχές να εκτιμούν πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος ούτε νέας υπερχείλισης, αλλά ούτε και υποχώρησης των αναχωμάτων, ενώ το ανάχωμα που είχε παρουσιάσει ρωγμή και βρίσκεται κοντά στη συνοικία της Λάρισας Ιπποκράτης, στο κέντρο της πόλης, αντέχει και μάλιστα οι αρχές είπαν πως δεν χρειάζεται να είναι πλέον οι κάτοικοι σε επιφυλακή, αφού όπως φαίνεται ο κίνδυνος πλέον έχει εκλείψει εντελώς.
Σημειώνεται πως παραμένουν για την πόλη τις Λάρισας δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν. Αρχικά, στις συνοικίες της Λάρισας που είχαν πλημμυρίσει και η πρόσβαση γινόταν μόνο με πλωτά μέσα, όπως είναι η Νέα Σμύρνη και ο Άγιος Θωμάς, έχουν αποτραβηχτεί τα νερά, όμως υπάρχουν λιμνάζοντα ύδατα .
Βέβαια συνεχίζονται οι αντλήσεις ακόμη και όλη τη νύχτα χθες, όμως πρέπει να υποχωρήσουν πλήρως αφού ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και τέλος, στις εργατικές κατοικίες στη Γιάννουλη το ποτάμι έχει βγει έξω από την κοίτη του και ρέει παράλληλα με τον κανονικό ρου του ποταμού. Εκεί λοιπόν περνάει μέσα από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, ένα μπλοκ πολυκατοικιών αρκετά μεγάλο, και είναι και ο δρόμος που συνδέει τη Λάρισα με την Κοζάνη. Αυτή η διαδρομή, σχεδόν 1,5 χιλιομέτρου, γίνεται μόνο με τον φορτωτή, που μπαίνει ο κόσμος μέσα στον κουβά του και μετακινείται, ακόμη και ασθενείς -ένα τροχαίο που έγινε και τραυματίσθηκαν κάποια παιδιά στη Γιάννουλη έτσι έφθασαν στο ασθενοφόρο στην άλλη πλευρά.
Επιπλέον, ούτε από την Αγιά μπορεί να έρθει κανείς προς τη Λάρισα, ενώ το ενθαρρυντικό είναι πως οι πλημμυροπαθείς της περιοχής τόσο από τα χωριά του δήμου Κιλελέρ όσο και των Φαρσάλων που πλημμύρισαν από τις πρώτες μέρες και δεν είχαν να κάνουν με την υπερχείλιση του Πηνειού, δεν μένουν πια σε κάποια δομή αλλά έχουν όλοι προωθηθεί είτε σε συγγενικά σπίτια είτε σε σπίτια που νοίκιασαν Περιφέρεια και δήμος.
Τέλος, σήμερα ξεκινά η αυτοψία στις πλημμυρισμένες περιοχές της Λάρισας από τα ειδικά κλιμάκια.
Πνιγμένα παραμένουν χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
Θαμμένα στο νερό και στη λάσπη βρίσκονται αρκετά χωριά των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας από την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, με τις δημοτικές αρχές να ζητούν άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της πολιτείας, να ανοίξουν δρόμοι, να αποκατασταθούν οδικές συνδέσεις και οι κάτοικοι όπου είναι εφικτό να μπορέσουν να επιστρέψουν στις κατοικίες τους.
Παράλληλα σε περιοχές όπως είναι ο Δήμος Φαρκαδόνας στην Π.Ε. Τρικάλων, ο οποίος έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό, οι αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση.
Η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων σε όλες τις πληγείσες περιοχές έχει να κάνει με το γεγονός της υποχώρησης των νερών, πότε αυτή θα γίνει και κυρίως σε ποια κατάσταση θα βρουν τα σπίτια τους, όταν επιστρέψουν σε αυτά. Παράλληλα σε ορισμένα χωριά ξεκίνησε και η μεταφορά των νεκρών ζώων, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλο χτύπημα στο ζωικό κεφάλαιο των περιοχών, βυθίζοντας σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους, για την επόμενη μέρα. Επίσης χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες είναι καλυμμένα με νερό, με αποτέλεσμα για φέτος τουλάχιστον το εισόδημα για τον Θεσσαλό αγρότη να έχει χαθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους. Ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, όπου ο ορεινός κυρίως όγκος του δήμου υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Τα νερά πρέπει να τα κρατήσουμε στα βουνά, με μικρά και μεγαλύτερα φράγματα, προκειμένου από εκεί, ελεγχόμενα να τα κατευθύνουμε προς τα ποτάμια μας, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε τα φράγματα αυτά για παραγωγή, ενέργεια, άρδευση, ύδρευση.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η κουβέντα που χρόνια έχει ανοίξει από τον δήμο μας και τον δήμο Τρικκαίων για το φράγμα της Πύλης, ένα φράγμα που θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης των περιοχών μας, ενώ θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα νερά που ορμητικά, λόγω των υψομετρικών διαφορών, οδεύουν μέσω του Πορταϊκού ποταμού στον Πηνειό».
Ο δήμος Μουζακίου, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως μεγάλη είναι η επιθυμία δήμων, συλλόγων, οργανώσεων, επιχειρηματιών, μα και απλών πολιτών από όλη την Ελλάδα, να αποστείλουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς στον δήμο Μουζακίου. Έτσι, η δημοτική διοίκηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι πληγέντες στις πλημμυρόπληκτες περιοχές.
Ειδικότερα, το απαραίτητο υλικό είναι:
- Εμφιαλωμένο νερό
- Συσκευασμένα τρόφιμα (ξηρά τροφή), κονσέρβες φαγητού και γάλακτος.
- Είδη υγιεινής, καθαριστικά, απολυμαντικά.
- Φαρμακευτικό υλικό πρώτων βοηθειών.
- Είδη ένδυσης και υπόδησης.
- Κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, στρώματα.
- Ζωοτροφές για παραγωγικά και οικόσιτα ζώα.
Ο δήμος Μουζακίου ενημερώνει ότι συγκροτούνται ομάδες εθελοντριών/ών για τον καθαρισμό σπιτιών πλημμυροπαθών στις πληγείσες τοπικές κοινότητες.
Επίσης μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μηχανικών-μελών του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας στην πρόσκληση που απηύθυνε το Επιμελητήριο για την εγγραφή τους στο Μητρώο Εθελοντών Μηχανικών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και την εθελοντική συμμετοχή τους στην υποστήριξη των ενεργειών που απαιτούνται το επόμενο διάστημα για την καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του φαινομένου «Daniel». Τα στοιχεία των εθελοντών έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), οι οποίοι είναι στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας και έτοιμοι να συνδράμουν στις αυτοψίες και στην καταγραφή των ζημιών.
με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ