Σε μια ολονύκτια επιχείρηση που ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί, εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τους ασθενείς να μεταφέρονται στο λιμάνι της πόλης, στο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» και σε άλλα νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Με την πυρκαγιά να φτάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τις παρυφές του νοσηλευτικού ιδρύματος και τον πυκνό μαύρο καπνό να «πνίγει» την πόλη, βρίσκονταν σε εξέλιξη παράλληλες μεταφορές ευάλωτων πολιτών από οίκους ευγηρίας σε ασφαλείς χώρους, σε μια επιχείρηση χωρίς προηγούμενο.
Η προληπτική εκκένωση του νοσοκομείου ξεκίνησε στις 10 το βράδυ της Δευτέρας, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου που μετέβησαν εσπευσμένα στην ακριτική πόλη, την ώρα που σύννεφα καπνού και βροχή σκόνης από τα ανεξέλεγκτα μέτωπα της φωτιάς έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, και οι κάτοικοι της πόλης είχαν ειδοποιηθεί με μήνυμα του 112 να κρατήσουν κλειστά πόρτες και παράθυρα.
11 νεογνά στην Καβάλα, πλωτό νοσοκομείο στο λιμάνι
Έντεκα νεογνά, εκ των οποίων το ένα διασωληνωμένο, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Καβάλας, στις 3 τη νύχτα, ενώ ασθενείς από τις κλινικές διακομίζονταν συνεχώς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στο πλοίο της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη «Αδαμάντιος Κοραής» που επιτάχθηκε μεταφέρθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες 90 ασθενείς. Οι εικόνες από το εσωτερικό πλοίο που μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν το κεντρικό σαλόνι του φέρι μπόουτ να έχει μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο, ενώ άλλοι ασθενείς νοσηλεύονται σε σκηνές που στήθηκαν στο λιμάνι.
Η γιγαντιαία επιχείρηση έγινε με ασθενοφόρα από το σύνολο των δυνάμεων του ΕΚΑΒ σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, αλλά και περιοχές της Μακεδονίας, καθώς και στρατιωτικά ασθενοφόρα.
Νωρίτερα το βράδυ, ασθενείς που δεν είχαν άμεση ανάγκη νοσηλείας παραλήφθηκαν από οικείους τους με ΙΧ αυτοκίνητα.
Σε μια παράλληλη επιχείρηση, περίπου 130 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν στο Ιωακείμειο γηροκομείο και το Σταυρίδειο εκκλησιαστικό ίδρυμα χρονίως πασχόντων της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, με μέριμνα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με τη συνδρομή του ΚΤΕΛ και τη συνοδεία αστυνομίας. Άλλοι 70 ηλικιωμένοι παρέμειναν στα δωμάτιά τους, καθώς ήταν κλινήρεις και δεν ήταν δυνατή η μεταφορά τους, την ώρα που ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής κλήθηκαν να αποσοβήσουν τον κίνδυνο από τη φωτιά που πλησίαζε.
Χώροι φιλοξενίας στην πόλη
Άλλοι 7 παραθαλάσσιοι οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά στη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για τις κοινότητες Δίκελα, Μάκρη, Νέα Χιλή, Ελαιώνας, Άη-Γιώργης, Πλάκα, Ένατο, Πεύκη.
Στις 3 τα ξημερώματα ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.
Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.
Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.
Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ’ τα ξενοδοχεία που διαμένουν».
Πηγές: ΑΠΕ, ΕΡΤ, e-evros, evros24