Υπό έλεγχο είναι όλα τα μέτωπα της φωτιάς, ωστόσο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση χαλάρωση ούτε ηρεμία καθώς η πυρκαγιά διανύει την 11η ημέρα της.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η κατάσταση είναι πολύ πιο καλή σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και αυτό γιατί εκείνο που απασχολεί περισσότερο την πυροσβεστική υπηρεσία, τους εθελοντές ακόμη και τον ελληνικό στρατό και όλους όσοι εμπλέκονται στις μάχες, είναι οι αναζωπυρώσεις.
Στην περιοχή υπάρχουν ακόμη κάποιες αναζωπυρώσεις, ωστόσο υπάρχει μεγάλη εγρήγορση από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Μετά την οριστική κατάσβεση της πυρκαγιάς η Ρόδος ετοιμάζεται να κάνει τον απολογισμό της, να εξετάσει εάν θα γίνει αναδάσωση ή αν η μάνα φύση ξαναφέρει την κατάσταση μετά από κάποια χρόνια.
Εκείνο που επίσης προέχει είναι μπορέσουν να ξεκουραστούν οι άνθρωποι που παλεύουν τόσες ημέρες με τις φλόγες , ενώ οι Ροδίτες ζητούν από τους τουρίστες να επιστρέψουν καθώς υπάρχει βέβαια μια πληγή στο νησί, ωστόσο το υπόλοιπο νησί είναι έτοιμο και πρόθυμο να υποδεχτεί τους επισκέπτες
Σημειώνεται πώς ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν και να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις σε Μαγνησία, Ρόδο, Λαμία, Κέρκυρα και Κάρυστο έδωσαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τους εθελοντές και τους κατοίκους. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά στη Μαγνησία, καθώς χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στις Μικροθήβες, όπου υπήρχε αναζωπύρωση η οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει αντιμετωπιστεί και προς το παρόν υπάρχουν κάποιοι διάσπαρτοι καπνοί. Όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να ανακόψουν τις αναζωπυρώσεις ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού. Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 31 οχήματα και από αέρος μέχρι στιγμής 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Από τη φωτιά που ξέσπασε προχθές στην περιοχή του Βόλου, αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, παραδόθηκε χθες το απόγευμα στις φλόγες. Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν και όσοι βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή κλήθηκαν να απομακρυνθούν και ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112, ώστε να εκκενώσουν την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομέτρων.
Όπως τόνισαν πηγές του ΓΕΑ, δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, υπογραμμίζοντας ότι από τη φωτιά επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.
Νωρίτερα, από την ώρα που ξεκίνησαν οι αναζωπυρώσεις των μετώπων της πυρκαγιάς στη Μαγνησία, κάτοικοι των περιοχών Νέας Αγχιάλου, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Αγιο Γεώργιο, Καστράκι, Κόκκινο και Περίβλεπτο είχαν ειδοποιηθεί μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους.
Στη Νέα Αγχίαλο, στελέχη του Λιμενικού ανέλαβαν την επιβίβαση πολιτών στα σκάφη ιδιωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι. Οι πολίτες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο του Βόλου για καταμέτρηση και εν συνεχεία στο Εκθεσιακό Κέντρο του Βόλου. Το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου υποδέχτηκε περισσότερα από 1.000 άτομα καθώς μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.
Ο φετινός Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ.
Σημειώνεται πως έπειτα από τρεις εβδομάδες καυτών θερμοκρασιών σε ξηρά και θάλασσα σε τρεις ηπείρους, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus θεωρούν ότι έχουν αρκετά δεδομένα για να ανακοινώσουν ότι ο φετινός Ιούλιος θα είναι «με μεγάλη βεβαιότητα ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ», ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου του 2019.
Κικίλιας: Πάνω από 650 πυρκαγιές σε ακραίες καιρικές συνθήκες
Μετά από 15 μέρες ακραίων καιρικών φαινομένων, και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές, σήμερα είναι η πρώτη μέρα που δεν βρισκόμαστε στο κόκκινο ,σε κατάσταση συναγερμού σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο . Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την περίοδο δύσκολη και υπογράμμισε την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσων δίνουν μάχη με τις φωτιές, κάνοντας αναφορά και στον θάνατο των δύο πιλότων.
Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη, τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε.
Αναφερόμενος στις περίπου 660 πυρκαγιές είπε ότι οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν αλλά δέκα από αυτές πήραν μεγάλες διαστάσεις, δοκίμασαν τις αντοχές όλων. Τραυματίστηκαν 74 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους τρεις. Η έγκαιρη χρήση του 112 όπως η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης της Ρόδου για ακόμη μια φορά λειτούργησε αποτελεσματικά.
Το κράτος είπε ο κ. Κικίλιας θα κάνει ό,τι πρέπει και ό,τι οφείλει για να ανακουφίσει τους πληγέντες και τις πληγείσες περιοχές.
Παρά την προετοιμασία ο βαθμός δυσκολίας αποδείχθηκε πολύ μεγάλος, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όπου διαπιστωθούν ελλείψεις ή λάθη θα υπάρξει βελτίωση και αναθεώρηση.
Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει και οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο υπουργός.
Σε επιφυλακή
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει και η φωτιά στη Ρόδο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική. Χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε δύσβατη περιοχή στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί. Μάλιστα, χθες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των περιοχών Μαλώνα, Χαράκι, Μάσσαρι, Ασκληπειό, Κιοτάρι, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά, Πλημμύρι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ότι αίρεται ο κίνδυνος λόγω των πυρκαγιών και μπορούν να επιστρέψουν στις εν λόγω περιοχές. Οι περιοχές αυτές τις προηγούμενες μέρες είχε αποφασιστεί να εκκενωθούν.
Παρόμοιο μήνυμα στάλθηκε και προχθές για τις περιοχές Λίνδο, Κάλαθο και Πεύκους.
Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα είναι καλύτερη και οι αναζωπυρώσεις έχουν αντιμετωπιστεί.
Αναφορικά με την Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχει καλύτερη εικόνα και δεν αντιμετωπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κάρυστο.
Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Ανωγειατά Αρτας σε δασική έκταση δίπλα από τον οικισμό, η εικόνα σύμφωνα με την Πυροσβεστική είναι καλύτερη και το χωριό δεν απειλήθηκε. Στο σημείο επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 16 οχήματα.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ