Διπλό «όχι» στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό επεφύλαξε με την απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής έκτισης ποινής των δύο κρατουμένων, αλλά και το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της εισαγγελέως της έδρας.
Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να κάνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί σε κατάθεση η τότε σύντροφος του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, η οποία σημειώνεται ότι δεν έχει καταθέσει ούτε στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο.
Η αίτηση εξαίρεσης της Εισαγγελέα Κυριακής Στεφανάτου εκδικάστηκε με νέα εισαγγελέα στην έδρα, την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, ενώ το δικαστήριο επέβαλε στον αιτούντα τα δικαστικά έξοδα τα οποία ανέρχονται από 50 έως 250 ευρώ.
«Από την πρόταση που είναι καταχωρημένη φαίνεται ότι η εισαγγελική λειτουργός διάβασε ένα χωρίο της πρωτόδικης απόφασης. Κατά συνέπεια δεν εξέφρασε προσωπική κρίση και το αίτημα εξαίρεσης πρέπει να απορριφθεί», τόνισε η κυρία Ράικου.
«Καταθέσαμε αίτηση εξαίρεσης διότι δεν δικάζεται κάποιος για την ιδεολογία του. Ο ναζισμός και ο εθνικοσοσιαλισμός δεν δικάζονται στην Ελλάδα. Έπρεπε η εισαγγελέας να ασχοληθεί μόνο με την αξιόποινη πράξη», τόνισε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, δικηγόρος του Γιάννη Λαγού.
«Το αν είσαι φασίστας ή ναζί δεν είναι αξιόποινη πράξη. Η εισαγγελέας εξέφρασε γνώμη εναντίον του ναζισμού, συνεπώς είναι προκατειλημμένη…», τόνισε επίσης ο κ. Πλεύρης.
«Κράτος δικαίου στην Ελλάδα δεν υπάρχει, υπάρχουν σωστοί δικαστές. Τον Ντερτιλή τον είχαν 38 χρόνια παράνομα φυλακή(...). Ο ναζισμός στην Ελλάδα δεν απαγορεύεται, προηγήθηκε η ΠτΔ που είπε ότι "η δημοκρατία ενίκησε". Έχουμε στη συνέχεια βουλευτές που ύψωσαν πινακίδες "δεν είναι αθώοι", ετερόκλητος όχλος συγκεντρώθηκε απέξω», είπε και πρόσθεσε προκλητικά:
«Εγώ σας δηλώνω ότι είμαι ακροδεξιός, χουντικός, φασίστας, ναζί, δεν είναι αδίκημα. Οι δικηγόροι που μιλάνε για τη δίκη στην τηλεόραση για να μονολογούν. Όταν κάνει δηλώσεις η ΠτΔ "η δημοκρατία ενίκησε", τι νόημα έχει το Εφετείο. Έχουμε στείλει διάφορες αιτήσεις και κανείς δεν απήντησε, ούτε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας ούτε η κα Σακελλαροπούλου».
Συνεχίζοντας το παραλήρημα και αναφερόμενος στον εντολέα του και στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, υποστήριξε πως «τον είπε "δολοφόνο" κι εσείς δεν τη διορθώσατε. Αυτή είναι η κα Φύσσα (σ.σ. σε αυτό το σημείο ο Πλεύρης προσκόμισε φωτογραφία στο δικαστήριο) και δεν είναι αναρχική, είναι μια κομμουνίστρια που χαιρετάει έτσι (σ.σ. σε αυτό το σημείο έδειξε σηκωμένη γροθιά) και δεν μου επιτρέψατε να κάνω ερώτηση για το Μελιγαλά».
Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, τόνισε: «Δεν πρέπει κανείς να διώκεται για τις ιδέες του σε αυτόν τον τόπο. Η αναφορά της κυρίας εισαγγελέως εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο την στοιχειοθέτηση του κινήτρου. Η αίτηση εξαίρεσης είναι προδήλως αβάσιμη. Θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι τάχα διώκονται για τις ιδέες τους. Θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ο Λαγός ότι τάχα επέστρεψε στην Ελλάδα όταν την κοπάνησε». Ο κατηγορούμενος αντέδρασε από το εδώλιο, φωνάζοντας: «Τι λέει αυτός;» προσθέτοντας αργότερα: «Ήμουν στο εξωτερικό έξι μήνες όντας εκλεγμένος ευρωβουλευτής με 120 χιλιάδες ψήφους. Θα μπορούσα να μείνω στο εξωτερικό. Δεν το έκανα. Για να μη λέμε αηδίες».
«Η ιδεολογία από μόνη της δεν είναι ποινικοποιημένη, αν δεν υπάρχει ένας εγκληματικός μηχανισμός που προβαίνει σε αξιόποινες πράξεις», τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, επίσης δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ