Η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας μίλησε στις «Συνδέσεις» για την οξεία ηπατίτιδα, τα πιθανά κρούσματα που διερευνώνται στην Ελλάδα και την ενδεχόμενη σύνδεσή τους με την παραλλαγή Όμικρον, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «το φαινόμενο τείνει κάπως να εξαλειφθεί».
«Δεν μπορούμε να έχουμε επιβεβαιωμένο (κρούσμα) γιατί δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί. Αυτά είναι τα ύποπτα περιστατικά που πληρούν ορισμένα κριτήρια», δήλωσε στην ΕΡΤ η παιδίατρος.
Όπως τόνισε οι γιατροί σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Φαίνεται να υπάρχει μία συσχέτιση με τον αδενοϊό. Είναι πολλά τα ερωτηματικά που μένουν να απαντηθούν από τη συνεχιζόμενη έρευνα», πρόσθεσε η ειδικός.
Η γεωγραφική κατανομή τους
«Παγκόσμια έχουν καταγραφεί πάνω από 300 περιστατικά. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί μέχρι τις 11 Μαΐου 232 περιστατικά. Τα 163 είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε η κ. Τσολιά. «Φαίνεται ότι κάποια σχέση έχει ο αδενοϊος 41. Πιθανόν να παίζει ρόλο και η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2», εξήγησε.
«Αυτό που παίζει ρόλο είναι ότι ο εμβολιασμός δεν παίζει κανένα ρόλο, αντίθετα μπορεί να προστατεύει γιατί τα παιδιά αυτά ήταν ανεμβολίαστα (για τον κορονοϊό). Μάλιστα, υπάρχει μια πρόσφατη έρευνα που συσχετίζει τα περιστατικά της Όμικρον με αυτά της ηπατίτιδας», επισήμανε.
Πώς σχετίζεται η Όμικρον με την οξεία ηπατίτιδα
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας «όσα περισσότερα περιστατικά λοίμωξης από Όμικρον παραλλαγή είχε μία χώρα, τόσο περισσότερα είναι και τα περιστατικά ηπατίτιδας».
Μάλιστα, η ίδια διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ανιχνεύσει επιδημικές εξάρσεις της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, που έχει κινητοποιήσει τη διεθνή ιατρική κοινότητα.
Αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς που αγωνιούν δήλωσε πως «προς το παρόν μόνο μέτρα υγιεινής μπορούμε να πάρουμε. Δεν χρειάζεται πανικός γιατί δεν είχαμε πολλά περιστατικά. Ήταν εξαιρετικά ήπια και δεν βλέπουμε καμία αύξηση», πρόσθεσε.
«Το φαινόμενο τείνει κάπως να εξαλειφθεί» συμπλήρωσε η ειδικός, μεταφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις από τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια.