Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ECDC: 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επαναμόλυνσης με την Ομικρον

Πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί η νέα μετάλλαξη. Καταγράφει 65% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για όσους έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου και 81% για όσους έκαναν τρεις.

ECDC: 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα επαναμόλυνσης με την Ομικρον

Συγκριτικά στοιχεία για τη σοβαρότητα της νόσησης σε ασθενείς με στελέχη Όμικρον, Βήτα και Δέλτα παρέχουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σε σημερινή τους έκθεση αναφέρουν πως προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον έχουν λιγότερο σοβαρή κλινική εικόνα από τη Δέλτα, αλλά δεκαπλάσια πιθανότητα επαναμόλυνσης.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν μία σειρά από μελέτες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, διευκρινίζοντας, πάντως, πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει μια πλήρης εκτίμηση της σοβαρότητας.

Όπως αναφέρουν, τα αρχικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική, που δεν έχουν πλήρως αναλυθεί, δείχνουν ότι -παρά τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον- τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν χαμηλότερα (4,9%) σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα (18,9% με Βήτα, 13,7% με Δέλτα).

Λιγότεροι ασθενείς με Όμικρον είχαν σοβαρή νόσο (28,8%), σε σύγκριση με τα κύματα Βήτα (60,1%) και Δέλτα (66,8%). Είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη ότι το 73% του ενήλικου πληθυσμού στην περιοχή είχε ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό πριν από την κυριαρχία της Όμικρον. Ο τρόπος αποτύπωσης των στοιχείων - σημειώνουν οι ειδικοί του ECDC- δεν ευνοεί την πλήρη αξιολόγηση του φαινομένου.

Επικαλούμενοι αναφορά του Βρετανικού Οργανισμού Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) τονίζουν πως τα άτομα που έχουν μολυνθεί από Όμικρον έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να επισκεφθούν ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο, από τα άτομα με μόλυνση από το στέλεχος Δέλτα.

Βρήκαν, επίσης, 65% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για ασθενείς με Όμικρον που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και μειωμένο κίνδυνο κατά 81% για όσους είχαν λάβει τρεις δόσεις, σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v