Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εφιαλτικός Νοέμβρης της Θεσσαλονίκης με αριθμούς

Ο χειρότερος μήνας από την έναρξη της πανδημίας ήταν αυτός που πέρασε, με 80% περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τον δεύτερο χειρότερο, τον επονομαζόμενο «μαύρο Νοέμβρη» του 2020.

Ο εφιαλτικός Νοέμβρης της Θεσσαλονίκης με αριθμούς
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Με περισσότερα από χίλια κρούσματα την ημέρα, κατά μέσο όρο, και πάνω από 30.000 συνολικά, «έκλεισε» ο Νοέμβρης του 2021 για τη Θεσσαλονίκη. Ο μήνας που πέρασε, αναδεικνύεται στον πιο επιβαρυμένο σε αριθμό νέων μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας και μάλιστα με τεράστια διαφορά (+80%) από τον δεύτερο, τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 25 από τις 30 μέρες του περασμένου μήνα, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τετραψήφιος, με αποκορύφωμα την 23η του μηνός, όταν καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ πανδημίας με 1.472 νέες μολύνσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο, το ρεκόρ ήταν στα 905 κρούσματα (18 Νοεμβρίου του 2020), αριθμός ο οποίος ξεπεράστηκε στις 26 από τις 30 μέρες του Νοεμβρίου του 2021.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης για κάθε μήνα από το Νοέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, καθώς και τον μέσο όρο ημέρας.

Γκάγκα: Τρομακτική η πίεση στα νοσοκομεία

Η είσοδος του Δεκεμβρίου βρίσκει τη Θεσσαλονίκη σε κατάσταση παρόμοια με αυτή που βρέθηκε ένα χρόνο πριν, κατά πολλούς ακόμη δυσμενέστερη, με τα νοσοκομεία γεμάτα, με πολλούς ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και με το ιικό φορτίο στα λύματα να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, με τάσεις περαιτέρω μικρής αύξησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, που βρέθηκε απροειδοποίητα στην πόλη και επισκέφθηκε τα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία, έκανε λόγο για «τρομακτική πίεση» στο σύστημα και «τρομακτικό κίνδυνο» για τους ασθενείς.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας», τόνισε σε δραματικούς τόνους από το Ιπποκράτειο, απαντώντας σε ερώτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βλέπετε τι γίνεται σ' αυτό το νοσοκομείο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλά κρούσματα. Είναι τρομακτική η πίεση που υφίσταται το σύστημα, είναι τρομακτικός ο κίνδυνος για τον καθέναν από αυτούς τους ασθενείς και το προσωπικό» πρόσθεσε.

Νωρίτερα είχε σύσκεψη στο «Γ. Παπανικολάου», όπου επισκέφθηκε τη μία από τις δύο ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου και ενημερώθηκε διά ζώσης για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί, ενώ το βράδυ της Δευτέρας είχε βρεθεί στην εφημερία του ΑΧΕΠΑ, που έκλεισε το πρωί της Τρίτης με 45 νέες εισαγωγές και 11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Η κατάσταση σε Μακεδονία - Θράκη

Εξίσου ασφυκτική είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σχεδόν στο σύνολό της στο «βαθύ κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Νοεμβρίου, στα 28 νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, περιοχής ευθύνης της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, νοσηλεύονταν συνολικά.

  • Σε απλές κλίνες Covid, 1.270 ασθενείς, από τους οποίους οι 962 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 75,8%) και οι 308 εμβολιασμένοι (24,2%)
  • Σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου 109 ασθενείς, από τους οποίους οι 88 ανεμβολίαστοι (81%) και οι 21 εμβολιασμένοι (19%)
Σε κλίνες ΜΕΘ 199 ασθενείς, εκ των οποίων οι 177 ανεμβολίαστοι (89%) και οι 22 εμβολιασμένοι (11%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v