Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Να χρεώνονται νοσήλια στους ανεμβολίαστους»

Ο συντονιστής Covid του «Γ. Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, προτείνει να χρεώνονται τα νοσήλια. Βλέπει lockdown, αν κορεστούν τα νοσοκομεία. Κυβερνητική ολιγωρία στο 4ο κύμα της πανδημίας.

«Να χρεώνονται νοσήλια στους ανεμβολίαστους»
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής διαχείρισης πανδημίας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Διαμαντής Χλωρός είναι από τους «μπαρουτοκαπνισμένους» γιατρούς που έχουν βιώσει από την πρώτη γραμμή της μάχης και τα τέσσερα κύματα της πανδημίας. Έχει σφαιρική γνώση για τις ελλείψεις, τα «φάλτσα», τις παραλείψεις και τα κακώς κείμενα της μέχρι σήμερα πορείας και δεν διστάζει να διατυπώσει με θάρρος τις απόψεις του.

Στη συνέντευξή του στο iatronet.gr δηλώνει απαισιόδοξος για τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία μέσα στο 2022. Καταλογίζει στην κυβέρνηση ολιγωρία και μη επαρκή προετοιμασία του συστήματος για το αναμενόμενο τέταρτο κύμα, ενώ επισημαίνει ελλείψεις και αστοχίες. Περιγράφει την τραυματική εμπειρία της διαχείρισης αντιεμβολιαστών ασθενών που καθοδηγούνται από γνωστά και άγνωστα κέντρα και εκφράζει ανακούφιση για τις πρόσφατες δικαστικές παρεμβάσεις εναντίον των τελευταίων. «Βλέπει» ενδεχόμενο lockdown μόνο αν φτάσουμε στο σημείο να μη χωράνε οι άρρωστοι στα νοσοκομεία, όπως λέει, ενώ τάσσεται υπέρ της πρότασης που διατύπωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για χρέωση των εξόδων νοσηλείας στους ανεμβολίαστους.

Μέσω της Εφορίας τα νοσήλια

«Το είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και όρμησαν να τον φάνε. Εγώ τον δικαιολογώ, δεν το κρύβω ότι έχω κάνει κι εγώ τέτοιες σκέψεις», λέει για την πρόταση του προέδρου του ΠΙΣ και εξηγεί: «Γιατί έρχονται στο νοσοκομείο να ζητήσουν υπηρεσίες υγείας, όταν αρνήθηκαν την προστασία μέσω του εμβολίου που τους δόθηκε δωρεάν; Δηλαδή τότε αρνήθηκαν την επιστήμη και τώρα τη θέλουν; Ας πληρώσουν τα νοσήλιά τους».

Ο κ. Χλωρός προτείνει αυτόν τον τρόπο για την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού των πολιτών άνω των 65 ετών, οι οποίοι έχουν πολύ υψηλότερη πιθανότητα να πεθάνουν (1 σε 7 διαγνωσμένες περιπτώσεις), αν νοσήσουν από κορωνοϊό, σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες (1 στις 41.000 για τους κάτω των 18, 1 στις 2.300 περιπτώσεις στους 20-40 και 1 στις 110 για τους 40-64, σύμφωνα με τον υπολογισμό του, με βάση τα διαγνωσμένα κρούσματα και τους θανάτους ανά ηλικιακή κατηγορία).

«Επειδή αυτοί είναι κυρίως που θα έρθουν στα νοσοκομεία, νομίζω ότι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά. Μπορείς να τους πεις, αν δεν το κάνεις, χάνεις την ιατρική ασφάλεια για κορωνοϊό. Αν πας με έμφραγμα, έχεις ασφάλιση, αν πας με κορωνοϊό, τη χάνεις. Μπαίνεις στο νοσοκομείο, δεν σε αφήνουμε χωρίς βοήθεια, αλλά το κόστος θα πάει στον λογαριασμό σου, στην εφορία», ανέφερε.

Δεν τελειώνουμε εύκολα με την Covid

Ο πνευμονολόγος χαρακτηρίζει απολύτως αναμενόμενη τη ραγδαία επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας. «Υπήρξαν προβλέψεις και προειδοποιήσεις από πολλούς συναδέλφους για αυτό που ερχόταν. Παρ' όλα αυτά υπήρξε μια ολιγωρία από όλους τους υπεύθυνους και φτάσαμε να ξεπερνάμε πάλι τους 100 νεκρούς και τους 600 διασωληνωμένους», είπε και διετύπωσε επιφυλάξεις απέναντι σε εκτιμήσεις επιστημόνων για τον έλεγχο της πανδημίας μέσα στο 2022.

«Ποιος το λέει αυτό; Και πού το στηρίζει; Κι εγώ ήμουν στην αρχή αισιόδοξος ότι θα τελειώσει γρήγορα και διαψεύστηκα. Μετά είπαμε το εμβόλιο θα μας σώσει, δεν μας έσωσε. Είναι μάταιο να κάνουμε προβλέψεις και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα για να το ανακουφίσουμε», σημείωσε, ενώ εξήγησε γιατί θεωρεί ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη του στόχου της συλλογικής ανοσίας: «Το πρόβλημα θα λυνόταν, αν είχαμε ταυτόχρονα εμβολιασμένους και νοσήσαντες σε ένα ποσοστό 90%. Αυτό πρέπει να το πετύχουμε εντός εξαμήνου, γιατί τόσο κρατάει η ανοσία. Αν δεν το κάνουμε ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα ποτέ, γιατί αυτοί που θα μείνουν, θα ξεφύγουν. Πρέπει να "τρέχουν" γρήγορα και ταυτόχρονα η 1η και η 3η δόση».

Lockdown μόνο αν πλημμυρίσουν τα νοσοκομεία

Ο κ. Χλωρός υποστηρίζει πως το lockdown είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος, όταν μια επιδημία είναι στην αρχή της και θέλεις να την περιορίσεις ή να την εξαλείψεις. «Αυτό απέτυχε να το κάνει η ίδια η Κίνα και γέμισε με κορωνοϊό όλο τον κόσμο. Τώρα το πράγμα ξέφυγε, ό,τι lockdown και να κάνεις, μπορείς μόνο να το ανακόψεις για να σου ξαναεμφανιστεί αργότερα», τονίζει, προσθέτοντας παράλληλα πως το lockdown έχει νόημα μόνο αν έχεις τον τρόπο να ελέγξεις την εφαρμογή του. Ο ίδιος θυμάται πως στο πρώτο διάστημα του ολικού lockdown τον σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο μόνο μία φορά, ενώ πηγαινοερχόταν καθημερινά επί μήνες μεταξύ Πέλλας όπου διαμένει και Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται.

«Ο μόνος λόγος να κάνεις σήμερα lockdown είναι να μην μπορεί να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας, δηλαδή να πλημμυρίσουν οι νεκροί και οι άρρωστοι να μη χωράνε στα νοσοκομεία. Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε θα γίνει και το lockdown, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Αν καταφέρουμε να κρατήσουμε, δεν θα συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αντιεμβολιαστές, ο δικηγόρος, ο επόπτης υγείας

Αναφερόμενος στην πρόσφατη υπόθεση της 51χρονης ασθενούς που αρνούνταν τη διασωλήνωση με εξωτερική καθοδήγηση, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής του «Γ. Παπανικολάου» διατυπώνει την ανακούφισή του για την άσκηση διώξεων.

«Η άρρωστη αρνιόταν από την αρχή όχι μόνο τη διασωλήνωση αλλά να πάρει οποιαδήποτε βοήθεια, ενώ δεν υπέγραφε την άρνησή της. Όπως εκ των υστέρων μάθαμε, καθοδηγούνταν με το κινητό τηλέφωνο από τον επόπτη υγείας και είχε βέβαια και τον γνωστό δικηγόρο», είπε και πρόσθεσε για τον τελευταίο: «Δεν ήταν η πρώτη φορά που συναντούσαμε αυτόν τον άνθρωπο στα πόδια μας. Την άνοιξη, στο 3ο κύμα, δημοσίευσε σε κοινωνικά μέσα τρομακτικά πράγματα για μας. Έλεγε ότι είμαστε το κρεματόριο, το Άουσβιτς, ότι δολοφονούμε τους ανθρώπους και άλλα τέτοια».

Ο γιατρός αποκαλύπτει πως τότε κατέθεσε τα επίμαχα έγγραφα στη διοίκηση, ώστε να προβεί σε ενέργειες σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο, αλλά δεν έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα.

«Με αφορμή τον τραγικό θάνατο αυτής της γυναίκας -ποιος θα ήθελε να συμβεί αυτό;- ήταν μια ανακούφιση που μάθαμε ότι και ο επόπτης υγείας και ο δικηγόρος είναι αντιμέτωποι με κάποια κατηγορία. Μια κινητοποίηση της δικαιοσύνης, η οποία άργησε να γίνει, αλλά έστω και τώρα πιστεύω ότι είναι ένα σοβαρό μέτρο κατά της κατασυκοφάντησης της επιστήμης και του εμβολίου», σημείωσε.

Η αγωνία για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Για τη σημερινή εικόνα στο «Γ. Παπανικολάου», που διαθέτει 36 πλήρεις κλίνες ΜΕΘ Covid, περισσότερες από κάθε άλλο νοσοκομείο της Β. Ελλάδας, ο κ. Χλωρός περιγράφει την αγωνία για την εξεύρεση ελεύθερου κρεβατιού, που συχνά οδηγεί σε διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, αλλά όχι σε επιλογές ασθενών, όπως λέει.

«Θα πάρει ο καθένας τη σειρά του. Όταν ένας ανεμβολίαστος χρειαστεί διασωλήνωση τώρα και μετά από δύο ώρες χρειαστεί ο εμβολιασμένος, τη θέση την έχει πάρει ο ανεμβολίαστος. Για να αδειάσει κάποιο κρεβάτι συνήθως κάποιος θα πεθάνει ή στην καλή περίπτωση, θα αποθεραπευτεί και θα μεταφερθεί σε άλλη δομή», σημειώνει για να προσθέσει: «Υπάρχει ένα καθημερινό ενδεχόμενο κάποιος να διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ. Συμβαίνει και σε μας, αλλά όχι στον βαθμό που ακούω για άλλα νοσοκομεία, όπως το τρομακτικό νούμερο 19 στο Παπαγεωργίου. Έχει συμβεί να έχουμε μέχρι δύο σε χειρουργεία και άλλους δύο στο Τμήμα, οι οποίοι όμως γρήγορα βρήκαν κάποια θέση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v