Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηχριστοδούλου κατά Κούβελα: Κάποιοι συγκρίνουν πορτοκάλια με λεμόνια

Το μέλος της επιτροπής επιδημιολόγων απάντησε στον καθηγητή Φαρμακολογίας που έκανε σύγκριση της θνητότητας Covid και καρκίνου. Τι δηλώνουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Χατζηχριστοδούλου κατά Κούβελα: Κάποιοι συγκρίνουν πορτοκάλια με λεμόνια
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, που απασχολεί συχνά την επικαιρότητα με τις αιρετικές του απόψεις αναφορικά με την πανδημία, διερωτήθηκε γιατί η COVID-19, με θνητότητα 0,2% όπως είπε, απορροφά περισσότερα χρήματα σε φαρμακευτική δαπάνη από αυτή για τον καρκίνο, που έχει θνητότητα 90%.

Η συγκεκριμένη απορία μεταφέρθηκε ως ερώτηση από πολίτη σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή 8 διακεκριμένων καθηγητών του. Ο καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου (φωτ.) ανέλαβε να δώσει την απάντηση και δεν μάσησε τα λόγια του.

«Κάποιοι που δεν είναι το αντικείμενό τους, ‘επιδημιολογίζουν’. Δηλαδή κάνουν εύκολα κάποιες σκέψεις, τις δημοσιοποιούν και παρασέρνουν και κόσμο», είπε, κατηγορώντας για επιπολαιότητα αυτόν που προέβαλλε τέτοιο επιχείρημα, χωρίς να τον κατονομάσει. «Κατ' αρχήν οι καρκίνοι δεν μετράνε ποτέ θνητότητα, μετράνε επιβίωση. Δεν μπορείς να πεις για τους καρκίνους  ότι έχουν 90% θνητότητα», εξήγησε, ενώ διευκρίνισε πως η θνητότητα της Covid δεν είναι 0,2% αλλά 0,5% με βάση τα διεθνή στοιχεία.

«Αλλά δεν είναι συγκρίσιμα τα πράγματα. Πορτοκάλια με λεμόνια», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Είναι επίσης το πότε έχεις τους θανάτους. Τώρα έχουμε μεγάλα νούμερα, μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Το άλλο είναι χρόνιο, έρχονται σιγά σιγά και τα αντιμετωπίζουμε. Το σκεπτικό ήταν γιατί να δώσουμε τόσα χρήματα και να μην τα δώσουμε στην πρόληψη του καρκίνου. Και εκείνα χρειάζονται, αλλά τώρα έχουμε ένα πρόβλημα που είναι οξύ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν πρέπει να ελέγχονται οι γιατροί για όσα λένε δημόσια, είπε πως αυτό γίνεται, με παρεμβάσεις των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης αλλά και του Πανελλήνιου. «Θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται αυτό γιατί πραγματικά κάνουν μεγάλη ζημιά. Έχουν κάποια πράγματα στο κεφάλι τους, στο μυαλό τους, και προσπαθούν να το αποδείξουν και με δεδομένα τα οποία ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Πραγματικά κάνουν κακό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι αρμόδιοι και πρέπει να τους καλέσουν κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν», σημείωσε

Απαντήσεις για όλα από επτά καθηγητές ιατρικής

Στην διάρκειας 2,5 ωρών εκδήλωση, που συντόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Γιαννούκας, επτά καθηγητές του ιδρύματος, σε αντικείμενα σχετικά με την COVID απάντησαν σε δεκάδες ερωτήσεις και απορίες πολιτών.

Γουργουλιάνης: Ανοίξαμε ΜΕΘ χωρίς να έχουμε γιατρούς

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ρωτήθηκε γιατί είναι τόσο υψηλή η θνητότητα στις ΜΕΘ. «Το ένα κομμάτι είναι οι ασθενείς που φτάνουν καθυστερημένοι. Το άλλο κομμάτι, και πρέπει να πούμε την αλήθεια, είναι ότι ανοίξαμε κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς να έχουμε ειδικούς γιατρούς. Δεν είναι δηλαδή τα κρεβάτια που θα λύσουν το πρόβλημα», είπε και εξήγησε: «Θυμίζω ότι μπήκαμε στην πανδημική κρίση μετά από την οικονομική κρίση. Το 2015 έφυγαν 15.000 γιατροί στο εξωτερικό. Στις λίστες για επικουρικούς πνευμονολόγους και εντατικολόγους δεν υπάρχει κανένας. Επομένως, δεν είναι κάτι που διορθώνεται τώρα».

Στο ίδιο πνεύμα, και σχολιάζοντας την επικείμενη επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, είπε πως «εδώ χρειάζονται γιατροί με εξειδίκευση, κάποιοι δηλαδή που να ξέρουν το αντικείμενο. Αλλιώς ένας γιατρός που έκανε πρωτοβάθμια φροντίδα είναι χρήσιμος εκεί, δεν είναι χρήσιμος στο νοσοκομείο».

Διάρκεια ανοσίας 3ης δόσης

Ο καθηγητής Ιατρικής Ανοσολογίας, Ματθαίος Σπελέτας, ανέφερε πως δεν γνωρίζουμε ακόμα την ακριβή διάρκεια της ανοσίας που παρέχει η 3η δόση του εμβολίου, αλλά η εκτίμηση είναι πως διαρκέσει πολύ περισσότερο από τις δύο πρώτες. «Παρόλο που δεν έχουμε ακριβή στοιχεία, φαίνεται πως η απάντηση είναι πολύ πιο έντονη, άρα φαίνεται πως θα έχουμε και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια», είπε.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο 4ης ή και 5ης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με πιθανή κακή ανοσολογική απόκριση μετά από πολλαπλούς εμβολιασμούς. «Αυτό που συνήθως φοβόμαστε είναι μήπως υπάρξει μια ενεργοποίηση αυτοανοσίας, ωστόσο αυτό το βλέπουμε σε κάποια εμβόλια που έχουν ενισχυτικά, κάτι που δεν συμβαίνει με τα παρόντα εμβόλια», είπε.

Τα νέα φάρμακα

Αναφερόμενος στα δύο νέα σκευάσματα από το στόμα (MERCΚ και PFIZER) και στα μονοκλωνικά αντισώματα, ο αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Νικόλαος Γατσέλης, έκανε λόγο για καλά και υποσχόμενα φάρμακα, που εκτιμάται πως θα μειώσουν κατά 30% τις νοσηλείες κατά μέσο όρο, ωστόσο, δεν θα απευθύνονται σε όλους. «Μη νομίζει κάποιος ότι αν κολλήσω θα μου δώσουν εκείνο το χάπι και θα περάσω τη νόσο ήπια. Θα προτεραιοποιηθούν για ασθενείς που έχουν παράγοντες κινδύνου, Επίσης θα είναι περιορισμένα ειδικά τους πρώτους μήνες και δεν θα έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά, τόνισε, για να προσθέσει: «Αν υπολογίσουμε ότι περίπου 3 και πλέον εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν εμβολιαστεί και πάνω από μισό εκατομμύριο είναι πάνω από την ηλικία των 60 ετών, άρα έχουμε πάρα πολλούς ασθενείς που θα εκτεθούν και θα κινδυνεύσουν. Άρα η λύση είναι το εμβόλιο και όχι να περιμένουμε αυτά τα καινούργια φάρμακα».

Ευαισθησία τεστ

Η καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας – Κλινικής Μικροβιολογίας, Ευθυμία Πετεινάκη, ρωτήθηκε γιατί πολλές φορές το rapid test είναι αρνητικό και το PCR θετικό.

«Τα rapid έχουν μια συγκεκριμένη ευαισθησία, τα χαμηλά ιικά φορτία δεν τα πιάνουν. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει συμπτώματα, έχει έρθει σε επαφή και έχει ένα rapid αρνητικό, καλό θα ήταν να το επαναλάβει σε λίγες μέρες».

Σημείωσε ότι η μοριακή μέθοδος είναι η πιο αξιόπιστη, γιατί μπορεί να ανιχνεύσει και τα χαμηλά ιικά φορτία, δηλαδή νωρίτερα από τα rapid, για να διευκρινίσει, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντική η σωστή λήψη του δείγματος. «Το καλύτερο αντιδραστήριο να χρησιμοποιήσεις το μοριακό, αν η λήψη είναι μη κατάλληλη το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιατί εμβολιάζουμε παιδιά

Ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Συρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους εμβολιάζονται τα παιδιά, παρόλο που συνήθως δε νοσούν σοβαρά.

«Τα παιδιά από 12 ως 17 πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφευθχούν κάποια περιστατικά όπως το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, που είναι σπάνια αλλά αρκετά βαριά κατάσταση. Επίσης υπάρχει το Post COVID και στα παιδιά. Νέες μελέτες στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για 10% παιδιών που περνούν μια ήπια ή μέτρια νόσσηση έξω από το νοσοκομείο και τους αφήνει μερικές φορές μια κακουχία για μήνες, με τη συμμετοχή και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και δεν ξέρουμε τι θα μείνει τους επόμενους μήνες ή και χρόνια», είπε και πρόσθεσε: «Παράλληλα, ο ιός διασπείρεται μέσω των παιδιών σε ευάλωτα άτομα στο σπίτι και στην κοινωνία. Αυτό αυξάνει και την πιθανότητα να έχουμε νέα μεταλλαγμένα στελέχη».

Εγκυμοσύνη

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Αλέξανδρος Δαπόντε, στην αρχή της πανδημίας, πολύ σωστά  και με αίσθημα υπευθυνότητας η ιατρική κοινότητα έδινε οδηγίες αποφυγής εμβολιασμού στην εγκυμοσύνη, με βάση τη συλλογή των πραγματικών στοιχείων, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία από κλινικές δοκιμές. «Η καθυστέρηση ήταν έκφραση υπευθυνότητας από την επιστημονική κοινότητα, αλλά ερμηνεύτηκε δυστυχώς από ένα δισταγμό ο οποίος οφείλεται σε τάχα στοιχεία που δεν υπήρχαν», είπε, τονίζοντας πως σήμερα γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός των εγκύων όχι μόνο δεν ενέχει κινδύνους, αλλά είναι ευεργετική και στα τρία τρίμηνα της κύησης.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν έχει καταγραφεί επίδραση του εμβολίου στο ορμονικό προφίλ της γυναίκας, και γι΄ αυτό το λόγο δεν παίζει ρόλο η έμμηνος ρύση στον χρόνο του εμβολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v