Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρα μηδέν στο νοσοκομείο Βόλου, «δεν φτάνει το οξυγόνο»

Πέφτει η ροή του οξυγόνου και χτυπάει συναγερμός, λένε οι γιατροί. Ένας παθολόγος για 110 ασθενείς, διασπορά και στη non COVID κλινική.

Ώρα μηδέν στο νοσοκομείο Βόλου, «δεν φτάνει το οξυγόνο»
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο του Βόλου, το οποίο καλείται να σηκώσει δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις δυνατότητές του. Την ώρα που το 4ο κύμα χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα και τη Μαγνησία, οι γιατροί που δίνουν μάχες εμπροσθοφυλακής υποστηρίζουν πως το νοσοκομείο ξεπερνά τις αντικειμενικές του δυνατότητες να εξυπηρετήσει την αυξημένη πίεση, φτάνοντας σε καταστάσεις οριακές και επικίνδυνες για την ζωή των ασθενών. Μια από αυτές αφορά την επάρκεια της παροχής οξυγόνου.

«Η υποδομή του οξυγόνου δεν αρκεί για τόσους ασθενείς. Το τριήμερο που πέρασε έπεφτε η ροή του οξυγόνου και χτυπούσε ο συναγερμός. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς που νοσηλεύονται, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και έχουν ανάγκη υψηλής ροής οξυγόνου», είπε στο iatronet ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Νίκος Χαυτούρας. Ο ίδιος επεσήμανε και το πρόβλημα της ακραίας υποστελέχωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κλινική COVID, όπου υπάρχει μόνο ένας ειδικός παθολόγος ανά βάρδια για 110 νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος. Την ίδια ώρα, σήμαινε συναγερμός και στην «καθαρή», non COVID Παθολογική Κλινική, όπου εντοπίστηκε διασπορά και νόσησαν από κορωνοϊό 4 ασθενείς, αλλά και οι 2 από τους τέσσερις παθολόγους, που μπήκαν σε καραντίνα.

Νίκος Χαυτούρας, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Βόλου

Έκτακτες μετακινήσεις γιατρών

Για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί ενημερώθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε την Τρίτη το Βόλο και συμμετείχε σε σύσκεψη στο νοσοκομείο. Αποφασίστηκε η άμεση μετακίνηση δύο πνευμονολόγων από το Κέντρο Υγείας του Βόλου και από το Κέντρο Υγείας του Δομοκού Φθιώτιδας, ενώ γίνεται εναγώνια προσπάθεια αναζήτησης παθολόγων από δομές υγείας της Στερεάς Ελλάδας για να μετακινηθούν στο Βόλο, με μέριμνα της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Παράλληλα, αναγγέλθηκε η υπογραφή συμβάσεων με άλλες δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλίας για τη μεταφορά ασθενών από τα νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας, που θα δίνουν «ανάσα» στο σύστημα.

«Η κατάσταση είναι πράγματι πολύ πιεστική και θα γίνει χειρότερη, καθώς η δυναμική είναι ανοδικοί. Όλοι οι γιατροί της Μαγνησίας , ιδιώτες και νοσοκομειακοί,  δίνουμε μάχες εντός και εκτός νοσοκομείου προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε», τόνισε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Ευθύμιος Τσάμης, ο οποίος κλήθηκε και συμμετείχε στη σύσκεψη, επισημαίνοντας τις κυβερνητικές ευθύνες: «Η κυβέρνηση και κυρίως η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, γνώριζε την κατάσταση και δεν έπραξε όσα όφειλε για την επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου. Η υποστελέχωση είναι δραματική, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό σημείο να ζητείται από τους ιδιώτες να βάλουν πλάτη», είπε.

Ευθύμιος Τσάμης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Απαντώντας στην κ.Γκάγκα, που τον ρώτησε αν υπάρχει η διάθεση από ιδιώτες παθολόγους και πνευμονολόγους να συνδράμουν, με τα κίνητρα που έχουν προβλεφθεί, ο κ.Τσάμης απάντησε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση. «Υπάρχουν όμως 25 γιατροί διάφορων ειδικοτήτων που έχουν δηλώσει ότι είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν αμισθί για κάποιες ώρες, περιφερειακά, για να δώσουν ανάσες», είπε.

Βίσση, Θεοδωρίδου κ.ά. στις γιορτές – Γκάγκα: ο δήμαρχος αποφασίζει

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης άνοιξε η πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής του Αχιλλέα Μπέου να διοργανώσει μια σειρά από συναυλίες με δημοφιλείς τραγουδιστές και άλλες εκδηλώσεις, παρά το σφοδρό πέρασμα της πανδημίας από την πόλη του Βόλου. Το πρόγραμμα των συνολικά 125 εκδηλώσεων, που διοργανώνονται για την περίοδο των Χριστουγέννων, έχει διάρκεια πάνω από ένα μήνα και ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου με την πανηγυρική εναρκτήρια εκδήλωση, πλαισιωμένη από συναυλία της Άννας Βίσση. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα συναυλίες της Νατάσας Θεοδωρίδου, του Πάνου Κιάμου, των Στέλιου και Άγγελου Διονυσίου κ.ά.

Αχιλλέας Μπέος δήμαρχος Βόλου

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τάχθηκε ανοιχτά και δημόσια υπέρ της αναστολής των εκδηλώσεων, όπως συνέβη και με τις παρελάσεις της εθνικής επετείου.

«Όταν έχουμε τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία είναι πολύ άσχημα και δείχνουν μια δυναμική να γίνουν χειρότερα ακόμα, αποτρέπεις συναθροίσεις ανθρώπων όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς και γι’ αυτό πάρθηκε το προηγούμενο διάστημα η απόφαση για ακύρωση των παρελάσεων. Η εκτίμησή μας , ως Ιατρικός Σύλλογος είναι ότι εάν τυχόν υπάρξουν τέτοια επιδημιολογικά δεδομένα και μάλιστα χειρότερα δεν θα πρέπει να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις διότι είναι πολύ επικίνδυνο να έχουμε έκρηξη περιστατικών», είπε ο κ.Τσάμης, ενώ ανάλογη θέση πήραν και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, που ρωτήθηκε σχετικά, απέφυγε να πάρει θέση, πετώντας στον δήμαρχο Βόλου την ευθύνη της απόφασης.

«Η εισήγηση υπάρχει, συνεννοήσεις γίνονται. Ο Δήμαρχος είναι αυτός που τελικά αποφασίζει», είπε, ενώ περιορίστηκε σε κάποιες συστάσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας όσων συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις: «Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι μια περίοδος επικίνδυνη από άποψη φορτίου νόσου και η διασπορά είναι πολύ εύκολη, εάν δεν τηρούμε τα μέτρα. Τηρούμε τα μέτρα, φοράμε τη μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, δεν συγχρωτιζόμαστε και εμβολιαζόμαστε γιατί είναι η μεγάλη ασφάλεια», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως «η τελική απόφαση είναι του Δημάρχου δεν νομίζω ότι θέλουμε να παρέμβουμε. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να κρατάμε τα μέτρα όχι μόνο σε εκδηλώσεις,  αλλά στην καθημερινότητα Ακόμη είμαστε στο πρώτο δεκαήμερο. Θα δούμε επιδημιολογικά δεδομένα και θα δούμε εάν χρειαστεί να κάνουμε κάτι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v