«Η πίστη δεν είναι κάτι μαγικό, που καταργεί τους νόμους της φυσικής». Ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος, Εμμανουήλ, δεν μάσησε τα λόγια του στη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, στο πολυθεματικό συνέδριο του ΑΠΘ για την πανδημία, τις επιπτώσεις και τα διδάγματά της.
Στάθηκε καθαρά απέναντι σε όσους μέσα από τους κόλπους της Εκκλησίας υποδύονται όπως είπε τους Ορθόδοξους Χριστιανούς προκειμένου να σπείρουν διχόνοια και αιρετικές απόψεις απέναντι στη χρήση μάσκας και στα άλλα μέσα ατομικής προστασίας. Κάλεσε τους πιστούς να απομονώσουν θεωρίες όπως π.χ. ότι δήθεν εντός του Ναού καταργούνται οι νόμοι της φυσικής και δεν μπορεί κάποιος να κολλήσει ασθένειες, ενώ τράβηξε διαχωριστική γραμμή αναφορικά με την αρμοδιότητα της Εκκλησίας σε θέματα επιστήμης.
«Η Εκκλησία ακολουθεί κάποιες αρχές και θέτει προτεραιότητες. Ανάμεσα σ' αυτές, πέρα από τις βασικότερες, που είναι η τέλεση των μυστηρίων, η προσευχή, ο ευαγγελισμός, η κατήχηση, υπάρχουν η μέριμνα του ασθενούς, η αλληλεγγύη, η φιλανθρωπία και ο σεβασμός.
Πώς όμως μπορούμε να δείχνουμε σεβασμό στον συνάνθρωπο όταν αρνούμαστε να φορούμε τη μάσκα προστασίας, όπως υποδεικνύουν οι επιστήμονες; Ας σκεφτούμε ότι εγώ που μπορεί να είμαι υγιής, πώς μπορώ να καταδικάσω τον ηλικιωμένο πιστό και να κινδυνεύει εξ αιτίας μου;», διερωτήθηκε.
Παρατήρησε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ πιστών της Εκκλησίας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, σημειώνοντας πως «δυστυχώς πολλές φορές ορισμένες ομάδες που υποδύονται τους Ορθοδόξους, ενώ στην πραγματικότητα είναι εχθροί της Εκκλησίας, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να δημιουργήσουν σχίσματα, φασαρίες και μίσος μεταξύ των πιστών. Αυτή είναι μια παλιά, κλασική μέθοδος των κάθε λογής αιρετικών και μη φιλικών προς την Ορθοδοξία θρησκευτικών ομάδων, η μέθοδος η οποία στη σημερινή εποχή του διαδικτύου έχει γιγαντωθεί».
Χαρακτήρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως καταπληκτικό πεδίο εξαπάτησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων. Συκοφαντιών, αλλά και διάδοσης αιρετικών και ξένων προς την Ορθόδοξη διδασκαλία απόψεων.
«Ακούμε τον τελευταίο καιρό να διαδίδονται με μεγάλη απήχηση θεωρίες ότι δήθεν το ανθρώπινο πρόσωπο, ο άνθρωπος, αλλοιώνεται όχι όταν υποκύπτει στον διάβολο και στην αμαρτία, αλλά όταν φορά υγειονομική μάσκα. Ή ότι εντός του Ναού π.χ. σταματούν να λειτουργούν οι φυσικοί νόμοι και ως εκ τούτου ένας πιστός δεν κινδυνεύει δήθεν να κολλήσει ασθένειες», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «θανατηφόρα fake news», που οδηγούν ανθρώπους στην εντατική και στον θάνατο.
Ο μητροπολίτης επεσήμανε πως είναι αναγκαίο σήμερα οι θρησκευτικοί λειτουργοί να συμβουλεύουν το ποίμνιό τους ώστε να μην παρασέρνεται από τέτοιου είδους κακόβουλες ειδήσεις. «Είναι φυσικό να τους καθοδηγούμε στα περί της πίστεως, αφύσικο όμως να επιχειρούμε να αντικαταστήσουμε και να ακυρώσουμε ειδικούς διαφόρων επιστημονικών πεδίων, όπως της ιατρικής και της φαρμακολογίας», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας του 2016, στο οποίο λέει, μεταξύ άλλων, ότι «η ορθόδοξη εκκλησία αποφεύγει την κηδεμονία της επιστημονικής αναζητήσεως και δεν λαμβάνει θέση πάνω σε κάθε επιστημονικό ερώτημα. Ευχαριστεί τον Θεό που δωρίζει στους επιστήμονες το χάρισμα να αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της θείας δημιουργίας».
Αναφερόμενος σε επικρίσεις που δέχτηκαν ο ίδιος και άλλοι ιεράρχες ότι πρόδωσαν την πίστη όταν έκλεισαν τους ναούς στη διάρκεια των περιόδων lockdown, είπε πως «η πίστη δεν είναι κάτι μαγικό, που καταργεί τους νόμους της φυσικής. Η εκκλησία συνεργάζεται με την επιστήμη, που αποτελεί δώρο του Θεού προς τον άνθρωπο. Και θα ήταν ανεύθυνο να αδιαφορήσουμε προς τις υποδείξεις των επιστημόνων και να κρατήσουμε ανοικτούς τους ναούς σε μια τόσο επικίνδυνη περίοδο».
Κλείνοντας, επικαλέστηκε τις αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ο οποίος από την αρχή κιόλας της πανδημίας, είχε πει πως αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η πίστη μας, αλλά οι πιστοί. Δεν είναι ο Χριστός, αλλά οι Χριστιανοί. Δεν είναι ο Θεάνθρωπος αλλά οι άνθρωποι.