Για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις μίλησαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης και ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.
Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι «ο ιός δεν θα χαριστεί σε κανένα μας». Εκτίμησε, μάλιστα, πως σε αυτό το κύμα το 1/3 των ανεμβολίαστων θα μολυνθεί. «Από τη στιγμή που έχει κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και εφόσον δεν θα υπάρχουν πια στελέχη της Άλφα, όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό το επόμενο εξάμηνο. Το θέμα είναι το πώς θα μας βρει ο ιός.», ανέφερε μιλώντας στον Σκάι. Και προσέθεσε:
«Αν μας βρει ανεμβολίαστους θα καθορίσει εκείνος τον τρόπο που θα αποκτήσουμε φυσική ανοσία. Δηλαδή, θα την αποκτήσουμε επώδυνα με διασωλήνωση ή με λίγα συμπτώματα και ήπια; Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ξέρουν ότι θα συναντηθούν με τον ιό κάποια στιγμή.»
Τέλος, είπε πως «αν ο εμβολιαστικός ρυθμός είναι πολύ καλός και ξεπεράσουμε το 70-75% του ενήλικα πληθυσμού μαζί με τους εφήβους, απομένει μια μικρή δεξαμενή κόσμου, γύρω στο 1,5-2 εκατ. που θα είναι ανεμβολίαστος».
Τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Δημόπουλος τόνισε:
«Ανεπιφύλακτα εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών. Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν.»
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, είπε ότι θα προσέρχονται στα πανεπιστήμια με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test και μάσκα. «Οι πρυτάνεις είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Υγείας για ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα campus των πανεπιστημίων».
Για τη χορήγηση του εμβολίου σε εγκύους τόνισε ότι «Υπάρχουν δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες εγκύους που εμβολιάστηκαν είτε πριν γεννήσουν είτε μετά δεν έχει επηρεάσει την εγκυμοσύνη τους. Γέννησαν κανονικά χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις σχετικά για τον εμβολιασμό των εγκύων, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και τα παιδιά νοσούν. Δεν τα εμβολιάζουμε απλώς για να συμβάλλουν στην συλλογική ανοσία. Μάλιστα όπως είπε, υπάρχει ενδεχόμενο να αναπτύξουν κορωνοϊό με μακράς διάρκειας συμπτώματα, πρόοσθεσε ο Καθηγητής φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Τρεις έγκυες σε ΜΕΘ
Το 95% των ασθενών είναι μη εμβολιασμένοι, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία Μίνα Γκάγκα.
Ανέφερε ότι πολλοί είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και κάποιοι άνω των 50 ετών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι άρχισε να φαίνεται εκ νέου ενδο-οικογενειακη μετάδοση.
Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη εισήχθησαν στις ΜΕΘ τρεις νέες κοπέλες που κυοφορούν.
Η κ. Γκάγκα κάλεσε τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά να εμβολιαστούν.
ΠΗΓΗ: ΣΚΑΪ