Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταρλατζής: Το AstraZeneca και το αντιφατικό μήνυμα στις εγκύους

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Μαιευτικής-Γυναικολογίας χαρακτηρίζει ως αντιφατικό το μήνυμα της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ταρλατζής: Το AstraZeneca και το αντιφατικό μήνυμα στις εγκύους
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη, Βασίλη Ιγνατιάδη

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν με mRNA εμβόλια (Pfizer ή Moderna) και όχι με αυτά που περιέχουν αδενοϊό (AstraZeneca ή Johnson & Johnson) είναι αντιφατική, ιδιαίτερα για τις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-45 ετών, καθώς αυτές δεν έχουν πρόσβαση στα συγκεκριμένα εμβόλια. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο Euro2day.gr ο Βασίλης Ταρλατζής, ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Μαιευτικής-Γυναικολογίας.

Ο κ. Ταρλατζής ζητά να υπάρξει μέριμνα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού με mRNA εμβόλια σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον το επιθυμούν.

«Σέβομαι τη σύσταση της Επιτροπής, εφόσον αυτό έχουν αποφασίσει, μελετώντας όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα. Ωστόσο, θεωρώ λάθος να λένε σε αυτές τις γυναίκες μην κάνετε το εμβόλιο της AsrtaZeneca, αλλά περιμένετε τη σειρά σας για προτεραιοποίηση βάσει της ηλικίας. Το μήνυμα είναι αντιφατικό», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τις επιπτώσεις της Covid λοίμωξης στην εγκυμοσύνη δείχνουν πως οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον ιό, ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και διασωλήνωση. Αν ληφθούν υπόψη και τυχόν συννοσηρότητες, γίνονται ακόμη πιο ευάλωτες. «Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει ρύθμιση από το κράτος, που να δίνει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, εφόσον το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν είναι σωστό να τους λες ότι πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους. Με μια βεβαίωση του γυναικολόγου τους, ακόμα και με επισύναψη του τελευταίου υπερηχογραφήματος αν χρειαστεί ως αποδεικτικό, μπορεί να γίνει», ανέφερε.

Ο κ. Ταρλατζής δέχεται καθημερινά αγωνιώδη ερωτήματα για οδηγίες από γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή σκοπεύουν να μπουν σύντομα σε διαδικασία τεκνοποίησης.

«Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε άγνοια για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου, λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων από τις κλινικές μελέτες. Στη συνέχεια προέκυψαν δεδομένα από γυναίκες που εμβολιάστηκαν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι έγκυες, ενώ υπάρχει και μια προοπτική μελέτη της Pfizer. Σήμερα όλα τα διαθέσιμα δεδομένα και όλες οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών και εταιρειών στον τομέα της αναπαραγωγής συνηγορούν υπέρ του εμβολιασμού, καθώς αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε είναι πολύ σημαντικότερο από την όποια μικρή πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να απευθύνει τη σύσταση για αποφυγή του εμβολίου της AstraZeneca έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση αυξημένης πηκτικότητας. Αν σε ένα τέτοιο υπόστρωμα προστεθεί και το ερέθισμα, υπάρχει κάποια μικρή πιθανότητα θρομβωτικών επεισοδίων».

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των γυναικών που σχεδιάζουν να μπουν σε διαδικασία της τεκνοποίησης, είτε μόνες τους είτε με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο καθηγητής επισημαίνει πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ο εμβολιασμός πριν από τη γονιμοποίηση δεν έχει οποιαδήποτε επίδραση στους γαμέτες (ωάρια ή σπερματοζωάρια). «Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, μπορούν να εμβολιαστούν πριν από τη διαδικασία της αναπαραγωγής, ενώ σε περίπτωση εγκυμοσύνης μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου, θα μπορούσαν να μεταθέσουν τη δεύτερη δόση για το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης», ανέφερε.

Αναβάλλουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η πανδημία κορωνοϊού οδήγησε πολλά ζευγάρια σε αναβολή σχεδίων για απόκτηση παιδιών. Στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν η επιστημονική κοινότητα είχε άγνοια για τα χαρακτηριστικά του άγνωστου ιού, υπήρξε ισχυρή σύσταση από τους αρμόδιους φορείς -και από την Ελληνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής- για αναβολή των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Για ένα διάστημα δύο μηνών ανεστάλησαν οι κύκλοι, εκτός από τις επείγουσες περιπτώσεις, όταν ο χρόνος πίεζε προς το ηλικιακό όριο των 50 ετών ή όταν οι γυναίκες έπρεπε να φυλάξουν ωάρια πριν από την έναρξη χημειοθεραπείας», υπογράμμισε ο κ. Ταρλατζής και πρόσθεσε: «Από τον Μάιο του 2020 η διαδικασία ξανάρχισε. Σήμερα υπάρχουν ακόμα ζευγάρια που σκέφτονται την αναβολή, ωστόσο με τον δύσκολο τρόπο μάθαμε ότι η πανδημία δεν έχει ορατή ημερομηνία λήξης, κι έτσι κάνουν δεύτερες σκέψεις. Αυτό που μειώθηκε σημαντικά είναι οι κύκλοι εξωσωματικής σε κλινικές που ασχολούνται με ζευγάρια από το εξωτερικό, λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις».

Τα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά της Covid-19 στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή περιλαμβάνουν τρία βασικά στάδια: α) έλεγχος του ζευγαριού μέσω ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας με βάση το ιστορικό, β) θερμομέτρηση, γ) τεστ PCR, τόσο στην έναρξη της θεραπείας όσο και πριν την εμβρυομεταφορά. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως κάποιος από το ζευγάρι έχει μολυνθεί από κορωνοϊό στο ενδιάμεσο διάστημα, η θεραπεία σταματάει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v