Ο Γιάννης Ντελής (φωτ.) και ο Στάθης Μπαθρέλλος, στυλοβάτες της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Καρδίτσας, αρρώστησαν σχεδόν μαζί από κορωνοϊό και έδωσαν παράλληλα την άνιση μάχη στην εντατική. Ο πρώτος βγήκε νικητής και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε κατ' οίκον ανάρρωση, παλεύοντας με τα κατάλοιπα του ιού που δεν του επιτρέπουν ακόμη να αναπνεύσει ομαλά. Ο δεύτερος δυστυχώς δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 56 ετών, έπειτα από μακρά νοσηλεία στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Καρδίτσας και Λάρισας, βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους και τους συναδέλφους του.
Με μια συγκλονιστική δημόσια δήλωσή του, ο Γιάννης Ντελής μιλά με συγκίνηση για τη μάχη που έδωσε ο ίδιος στην εντατική του νοσοκομείου Λαμίας, μεταφέρει την οδύνη του για την απώλεια του συναδέλφου και «αδελφού» του, ενώ απευθύνει δραματική έκκληση για άμεση ενίσχυση της εναπομείνασας αποδεκατισμένης Παθολογικής Κλινικής, την οποία διευθύνει, καθώς και της Πνευμονολογικής, της ΜΕΘ και των ΤΕΠ, ώστε να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα με τον αόρατο εχθρό στο αναμενόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.
«Θέλω να πέσω πάνω στο καθήκον μου»
«Με τη βοήθεια του Θεού, των γιατρών (συναδέλφων) μου και του νοσηλευτικού (συνεργατών) προσωπικού, βρίσκομαι πλέον στο σπίτι μου και σύντομα ελπίζω να επιστρέψω στα καθήκοντά μου. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους, συγγενείς, φίλους, γνωστούς και άγνωστους, που με τις προσευχές τους, τις ευχές τους, το ενδιαφέρον τους και την αγάπη τους τις δύσκολες ημέρες της νοσηλείας μου στηρίξατε εμένα και προπάντων την οικογένειά μου. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, θα σας είμαι υπόχρεος για πάντα», αναφέρει ο κ. Ντελής και προσθέτει: «Μαζί με χιλιάδες άλλους διασωληνωμένους, βίωσα για ημέρες τα συμπτώματα ενός αόρατου και φονικού εχθρού. Αισθάνθηκα την ανησυχία, έζησα τη μοναξιά της ασθένειας και λυπάμαι πολύ για όσους δεν τα κατάφεραν. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδελφού μου συνάδελφου ιατρού Ευσταθίου Μπαθρέλλου, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή παλεύοντας καθημερινά με τον ύπουλο ιό. Έχω μόνο τούτο να τονίσω για τον αδελφό μου. Όταν του έλεγα "Στάθη, πήγαινε σπίτι σου σε παρακαλώ", μου απαντούσε, "θέλω να πέσω πάνω στο καθήκον μου"».
Ο παθολόγος Στάθης Μπαθρέλλος που νικήθηκε από τον κορωνοϊό
Ο διευθυντής της Παθολογικής περιγράφει με δραματικούς τόνους την κατάσταση στο αποδεκατισμένο προσωπικό του νοσοκομείου και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα απευθύνει αγωνιώδες μήνυμα για την ανάγκη άμεσης στελέχωσής του. «Είναι χρέος μου, στη μνήμη του αδελφού μου, ως επαγγελματία υγείας και ζώντας τις έκτακτες συνθήκες του δεύτερου κύματος και τις απεγνωσμένες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού του Νοσοκομείου μας -με προσωπικό κόστος πολλών εξ ημών- υπηρετώντας τις ανθρώπινες αξίες να σταθώ με ιδιαίτερη ευθύνη στα παρακάτω», αναφέρει και χαρακτηρίζει «όνειδος» για τους διοικούντες στις έκτακτες καταστάσεις που βιώνει το νοσοκομείο Καρδίτσας τη μη υπογραφή μέχρι σήμερα του ΦΕΚ διορισμού Παθολόγου ιατρού στην Παθολογική κλινική. Μια διαδικασία που έπρεπε να έχει γίνει με κατεπείγουσες διαδικασίες και τρεις μήνες ακόμη καθυστερεί, όπως λέει.
«Πώς θα λειτουργήσουμε;»
«Είναι αυτονόητο και καθήκον μας να προστατεύσουμε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Γ.Ν. Καρδίτσας και παράλληλα να στηρίξουμε τους ασθενείς μας και όλη την κοινωνία που δοκιμάζεται. Για τον λόγο αυτό εκφράζω την αγωνία μου, ενόψει του επερχόμενου τρίτου κύματος του κορωνοϊού, ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο το πολύπαθο, κουρασμένο, αποδεκατισμένο και εξουθενωμένο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, να αντεπεξέλθει», τονίζει και θέτει τα ερωτήματα:
«Με ελάχιστες πλέον βιολογικές και ψυχικές αντοχές του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των εμπλεκόμενων Κλινικών και Μονάδων πώς θα λειτουργήσει; Πώς θα λειτουργήσει η εναπομείνασα ξεριζωμένη Παθολογική κλινική με επτά πλέον παθολόγους γιατρούς, έναντι 13 οργανικών θέσεων, η οποία καθημερινά συμπιέζεται (ψυχικά και εργασιακά) όλο και περισσότερο από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, να καλύψει τα πάντα, την Κλινική της, τις μονάδες Μεσογειακής αναιμίας και Χημειοθεραπειών, όταν λείπει ο Δ/ντης της, τα Επείγοντα Ιατρεία, τις Κλινικές Covid και τελευταίως και τους εμβολιασμούς; Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ποτέ δεν αρνηθήκαμε να καλύψουμε τις ανάγκες του Νοσοκομείου, απλά τώρα αριθμητικά αδυνατούμε, δεν επαρκούμε και να μη μας αντιμετωπίζετε οιονεί ένοχους ερήμην. Πώς θα λειτουργήσει η πρόσφατα δημιουργηθείσα Πνευμονολογική Κλινική με δύο Πνευμονολόγους ιατρούς, η ελλιπής σε ιατρούς ΜΕΘ και τα ελλιπή σε ιατρούς Επείγοντα Ιατρεία ΤΕΠ;».
Ο ίδιος θέτει το δίλημμα προς αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις: «Κύριοι, είτε θα τολμήσετε την άμεση και κατεπείγουσα πρόσληψη του κατάλληλου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid ιατρικού προσωπικού (πλήρη στελέχωση της Παθολογικής, της Πνευμονολογικής, της μονάδας ΜΕΘ και των Επειγόντων ιατρείων ΤΕΠ)μ η οποία θα εξυπηρετήσει στο ακέραιο πολλές άλλες από τις ανάγκες του Νοσοκομείουμ είτε σε ενάντια περίπτωση η λειτουργία του Νοσοκομείου μας θα είναι αναποτελεσματική».
Τέλος, απευθύνει έκκληση στους πολίτες, ενόψει του τρίτου κύματος κορωνοϊού, να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης και να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, «για να νικήσουμε τον ιό και να ξαναβρούμε τη ζωή μας».
Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών: «Θα έχουμε πρόβλημα»
Μιλώντας στο Euro2day.gr, o πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Καρδίτσας Κώστας Αθανασίου επιβεβαιώνει το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, ειδικά στην Παθολογική αλλά και στο σύνολο του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Σε όλες τις κλινικές, το προσωπικό δεν επαρκεί. Ειδικά στην Παθολογική, νόσησαν από κορωνοϊό τέσσερις γιατροί. Οι δύο μπήκαν στην εντατική και χθες κηδέψαμε τον έναν. Από τις 13 οργανικές θέσεις υπηρετούν 7, από τους οποίους σήμερα ενεργοί είναι οι 6», τονίζει και σημειώνει πως «το νοσοκομείο, όπως και τα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία της χώρας, στηρίζονται στα παλιά στελέχη, τα ιστορικά όπως τα ονομάζουμε, αυτά που έστησαν το ΕΣΥ. Το δυναμικό δεν ανανεώθηκε και όσο αποχωρούν με συνταξιοδότηση αυτά τα στελέχη δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα».
Σημειώνεται πως στο νοσοκομείο Καρδίτσας υπάρχει και κενό διοίκησης, μετά την αποχώρηση του διοικητή του Δημήτρη Κεχαγιά, λόγω του επίμαχου εγγράφου συναίνεσης για τον εμβολιασμό που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας, παρά το κύμα στήριξης από γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό και μέλη της διοίκησης, που με επιστολές τους ζητούσαν από τον κ. Κικίλια να τον διατηρήσει στη θέση του, καθώς δεν γνώριζε για το έγγραφο. Προσωρινά χρέη διοικητή ασκεί ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, μέχρι τον ορισμό νέου, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της ΕΔΕ για τη σύνταξη και διακίνηση του εγγράφου, που προειδοποιούσε ακόμη και για πιθανές θανατηφόρες παρενέργειες του εμβολίου.
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου Καρδίτσας Κώστας Αθανασίου