Για παράταση του λοκντάουν έκανε λόγο ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρέπει να βιαστούμε όπως το καλοκαίρι.
«Φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, είναι κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό... Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε», ξεκαθάρισε ο επιδημιολόγος.
«Τα αποτελέσματα λόγω της διασποράς καθυστερούν, ήταν μεγαλύτερη η πρόκληση απ’ ό,τι κανένας έβλεπε. Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε "όλα καλά" όπως το κάναμε το καλοκαίρι, να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση», δήλωσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρώτα πρέπει να παγιωθεί η τάση σταθεροποίησης, να δούμε ύφεση και μετά να κάνουμε σχέδια για άρση μέτρων. «Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μία με δύο εβδομάδες» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως άκαιρη τη συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα. Θα το δούμε πόσο θα διαφέρουν», ξεκαθάρισε.
Μειώνεται το ιικό φορτίο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας, τονίζοντας κάποια πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κ. Δημόπουλος, αναφερόμενος στα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.
Πέραν τούτου, σημειώνεται αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.
Πρόσθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ.
‘Ισως μαλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα, να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.