Δίκη Χρυσής Αυγής: Παραλείψεις στην εισαγγελική πρόταση

Επιμένει η εισαγγελέας. Η περίπτωση Λαγού. Για «φούσκες» Κασιδιάρη κάνει λόγο η πολιτική αγωγή, καθώς ο πρώτος επανέρχεται στα περί "σκευωρίας" Σαμαρά. Ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων. Διεκόπη η δίκη για την Πέμπτη 11 πμ.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παραλείψεις στην εισαγγελική πρόταση

Ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 11 το πρωί με την πρόταση της εισαγγελέως επί των αιτημάτων των Ηλ. Κασιδιάρη και Γ. Λαγού.

Από την αρχή της συνεδρίασης σταθερή στη θέση της ότι θα πρέπει να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής για τους καταδικασθέντες ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, παρέμεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, παρά την έντονη κριτική που της ασκήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη (φωτο), τους διάδικους αλλά και τον νομικό κόσμο εν γένει.

Η εισαγγελέας , με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ανέφερε ότι δεν παραπλάνησε και δεν απέκρυψε τίποτα, ούτε για τους καταδικασθέντες που δεν έχουν λευκά ποινικά μητρώα ούτε για τον Γιάννη Λαγό και την παραβίαση των περιοριστικών όρων.

Αναφερόμενη στην περίπτωση Λαγού, η εισαγγελέας επεσήμανε ότι πράγματι το 2015 είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους αλλά δυο δικαστικά συμβούλια εξέδωσαν αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες η παραβίαση δεν ήταν σκόπιμη και το 2019, του επετράπη να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής.

Η ίδια επεσήμανε ότι δέχθηκε ανήθικες επιθέσεις εκτός δικαστηρίου αλλά και από κάποιους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής και είπε πως κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μια εισαγγελική πρόταση με λοιδορίες και διαπόμπευσηΗ Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία χαρακτήρισε «έντονο το ύφος» με το οποίο της απευθύνθηκε χθες η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη επανέλαβε γιατί πρότεινε αναστολή έκτισης της ποινής όλων των χρυσαυγιτών, πλην του Ρουπακιά, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Επανέλαβε ότι έχουν γνωστή διαμονή, δεν είναι ύποπτοι φυγής, θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη και άλλα.

«Επειδή αναφερθήκατε στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, που καταδικάστηκε σε ηλικία 22 ετών, η πράξη αφορά κατοχή εκρηκτικών πυροτεχνημάτων για την οποία του επιβλήθηκε ποινή έντεκα μηνών. Και όχι για έκρηξη όπως ανέφεραν σε ΜΜΕ συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ανοίκειες προς το πρόσωπό μου φράσεις», πρόσθεσε η εισαγγελέας.

Ως προς την απόφαση του δικαστηρίου για τη χορήγηση ή μη, αναστολής στους καταδικασθέντες, αυτή ως φαίνεται αναμένεται να καθυστερήσει περαιτέρω καθώς σήμερα τους δικαστές αναμένεται να απασχολήσει το ζήτημα του Ιωάννη Λαγού, σε σχέση με το εάν παραβίασε ή όχι περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Ακολούθως θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις δευτερολογίες τους στη δίκη οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς και άλλων συγκατηγορουμένων τους.

Μετά από όλα αυτά και εφόσον στη δίκη δεν ανακύψει κάποιο άλλο ζήτημα, θα πρέπει να αναμένεται η διάσκεψη των τριών τακτικών δικαστών για την έκδοση της απόφασής τους για το θέμα των αναστολών στις ποινές.

Τον Σαμαρά θυμήθηκε πάλι ο Κασιδιάρης...

Παρών στο δικαστήριο είναι σήμερα και ο Ηλίας Κασιδιάρης ο οποίος μετά τη νέα τοποθέτηση της εισαγγελέως, δήλωσε στο δικαστήριο ότι γενικός γραμματέας του τότε κυβερνητικού έργου επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, είχε συνομιλίες πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα με άνθρωπο που μίλησε στη συνέχεια με τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, στη συνέχεια ανέφερε, ότι τα εν λόγω στοιχεία (από την άρση του απορρήτου) είναι στη δικογραφία και δεν ελέγχθηκαν και ότι πρέπει τώρα να ελεγχθούν. Ζήτησε να κληθεί ο Δημήτρης Βαρζόπουλος και να ελεγχθούν οι επικοινωνίες του, κάνοντας λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις στην υπόθεση.

Η δήλωση Κασιδιάρη:

«Οφείλω να προβώ σε δήλωση, προσκομίζοντας παράλληλα ένα στοιχείο, που υπάρχει στη δικογραφία, αλλά έχει διαφύγει του δικαστηρίου. Ένα συνταρακτικό στοιχείο. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν πολιτικές κρίσιμες παρεμβάσεις. Πηγαίνω στις άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου που έγιναν μετά το βράδυ της δολοφονίας. Στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 εμφανίζεται επανειλημμένως τηλεφωνικός αριθμός που συνδέεται με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα της κυβέρνησης Σαμάρα. Ο τηλεφωνικός αριθμός ανήκει στη Γενική Γραμματεία συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Μιλάμε για ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης. Το τηλέφωνο αυτό πιστώνεται πιστώνεται στον Δ.Μ, που είναι ο εξ απόρρητων του Σαμάρα. Ο συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός έχει τηλεφωνική επικοινωνία την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, δυο ήμερες πριν τη δολοφονία, με πρόσωπο που έχει σχέση με τον καθ' ομολογία δολοφόνο Ρουπακιά.

Υπάρχουν συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες το καλοκαίρι. Ζητώ ως κατηγορούμενος να διαλευκανθεί η υπόθεση ακόμη και αυτή την κρίσιμη ώρα. Έχει καταστραφεί η ζωή μου κυριολεκτικά, αλλά και ηθικά. Έχω καταδικάσει αυτό το έγκλημα. Δεν έχω καμία σχέση, δεν υπάρχει καμία δίκη μου επικοινωνία. Ζήτω να διευθετηθούν τα στοιχεία. Ζήτω ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας να έρθει εδώ στο δικαστήριο να εξηγήσει τι έλεγε στην προκειμένη περίπτωση, τι έλεγαν σε όλα αυτά τα τηλέφωνα. Ζήτω την κατά αντιπαράσταση εξέτασή του μαζί μου».

Πολιτική Αγωγή: Κακοπαιγμένο θέατρο για να αποφύγει τη φυλακή

Ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε για "πανικόβλητες κινήσεις Κασιδιάρη". Εγραψε στο facebook:

«Μετά τη λήξη της αποδεικτικής διαδικασίας, ο Κασιδιάρης, πανικόβλητος εν όψει της απόφασης για την αναστολή ή μη της ποινής του, εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο και πέταξε μια αστεία στρακαστρούκα. Επικαλέστηκε στοιχεία από έγγραφα άρσεων απορρήτων ήδη γνωστά και αναγνωσθέντα στο δικαστήριο, στα οποία αναφέρεται το τηλέφωνο του στελέχους της τότε κυβέρνησης Σαμαρά Βαρτζόπουλου.

Πρόκειται για αστειότητες: έχει ήδη προκύψει ότι η ΗΓΕΣΙΑ της Χρυσής Αυγής μιλούσε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ και ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ με τον Γενικό Γραμματέα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Αν ο Κασιδιάρης ψάχνει να βρει τη σχέση της εγκληματικής οργάνωσης με την τότε κυβέρνηση, ας απευθυνθεί στον συνεργάτη του στη Βουλή χρυσαυγίτη Ζούμπο ο οποίος τον ενημέρωνε για τις κατευθύνσεις που έδινε ο Μπαλτάκος για την ψήφο της Χρυσής Αυγής σε νομοσχέδια της τότε κυβέρνησης.

Επί πεντέμιση χρόνια δεν έρχονταν στο δικαστήριο. Και τώρα που καταδικάστηκαν και επίκειται η φυλάκισή τους, θυμήθηκαν τη δικογραφία την οποία χαρακτήριζαν "γελοία". Κακοπαιγμένο θέατρο για τους τελευταίους αφελείς, επιθανάτιος ρόγχος του ναζιστικού μορφώματος.

Η κόντρα της έδρας

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη σε αντιπαράθεση με την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, ήρθε η πρόεδρος του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Μαρία Λεπενιώτη, σχετικά με την πρόταση της πρώτης για χορήγηση αναστολής σε όλους τους καταδικασθέντες πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Η διαδικασία διεκόπη την Τρίτη προκειμένου να αναζητηθεί βούλευμα για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων από την πλευρά του καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού. 

Ως προς την «αντιπαράθεση» που προέκυψε μεταξύ της προέδρου του δικαστηρίου και της εισαγγελέως, ξεκίνησε όταν η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα να συμπληρώσει την πρότασή της για 11 πρόσωπα, τα οποία στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές. Όπως διευκρίνισε η πρόεδρος, το ζήτημα αυτό συνδέεται με το εάν τα πρόσωπα αυτά είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων, ή υπότροποι.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας απάντησε ότι πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της, όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Ο διάλογος πρόεδρου και εισαγγελέα

Πρόεδρος: Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά, πλην των ονομαστικά αναφερομένων [...] Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες [...] Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα, όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν Σαζζάτ, κ.ά. [...] Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον, η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα, όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί, με επιμέλεια της εισαγγελέως, τυχόν βούλευμα για το αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις…

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα ονομαστικά μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Για τους υπόλοιπους το γνώριζα ότι δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, έχω δει τα βουλεύματα, όμως έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους…

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσους δεν ανέφερα, εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και γι' αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Σημειώστε το, κύριε γραμματέα, για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; [...] Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v