Την ύστατη προσπάθεια μέσω των συνηγόρων αλλά και των οικογενειών τους έκαναν σήμερα οι καταδικασθέντες για εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στόχος, να πειστεί το δικαστήριο και να τους χορηγήσει αναστολή ώστε να μην μπουν φυλακή. Η διαδικασία των αναστολών συνεχίζεται Παρασκευή, στις 10.30 πμ.
Στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, επιστράτευσαν συγγενείς και φίλους προκειμένου να καταδείξουν στο δικαστήριο την αναγκαιότητα να τους δοθεί αναστολή.
Συγκεκριμένα , ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης έφερε στο δικαστήριο τον ηλικιωμένο πατέρα του για να πει στο δικαστήριο πως τόσο ο ίδιος όσο και τα εγγόνια του τον έχουν ανάγκη.
Ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Νίκου Κούζηλου, που αντιμετωπίζει κάθειρξη 7 ετών, υποστήριξε ότι ο θείος του «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του. Έχει ένα ανήλικο παιδί. Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του».
Το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου έδωσαν και οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Ο συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου, ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αναφέροντας πως η οικογένεια του εντολέα του στηρίζεται αποκλειστικά σε εκείνον.
Συνολικά, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων επικαλέστηκαν την «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα υποστούν οι εντολείς τους και οι οικογένειές τους εφόσον οδηγηθούν στη φυλακή, και επιστράτευσαν διάφορα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα να μείνουν ελεύθεροι μέχρι τον δεύτερο βαθμό.
Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος, Αν. Πανταζής, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο εντολέας του «έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για κοινωνία».
Να μην οδηγηθούν ξανά στη φυλακή οι δύο νεαροί που είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα ποινή κάθειρξης 6 ετών, ζήτησαν οι συνήγοροί τους. Μάλιστα ο ένας χαρακτήρισε... περιπέτεια τον ξυλοδαρμό Πακιστανού.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο εντολέας του «ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε, και αφέθηκε ελεύθερος».
Κλαίγοντας η αρραβωνιαστικιά του καταδικασμένου σε 10 χρόνια και 2 μήνες ως άμεσου συνεργού του Γ. Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο πως χρειάζεται τη στήριξή του για να μεγαλώσει τα παιδιά της και παρακάλεσε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο σύντροφός της.
Γειτόνισσα του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη κατέθεσε ότι ο καταδικασθείς τους πρόσφερε βοήθεια όταν η ίδια και ο σύζυγός της ήταν άνεργοι και δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ενώ υποστήριξε ότι έχει γράψει... τραγούδι κατά της βίας και του bullying.