Ανεξάρτητα με το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης και αν οι αγοραστές έκαναν, έστω και οριακά, το 2Χ2, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα όσα συνέβησαν σήμερα στο ταμπλώ του Χ.Α., ήταν “σκωτσέζικο ντους” για τους “καθυστερημένους, χθεσινούς, “buyers” καθώς μετά την χθεσινή γενική κινητοποίηση που είχε σαν αποτέλεσμα την ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου και το κλείσιμο του συνόλου των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25 με θετικό πρόσημο, σήμερα η επιφυλακτικότητα επέστρεψε δριμύτερη, με αποτέλεσμα επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλοι, αλλά και ο τζίρος, να κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα.
Σε αντίθεση με την χθεσινή αγοραστική “φιέστα”, σήμερα και στα χαμηλά ημέρας, μόνο ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,93%) διασωζόταν αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, δείχνοντας πόσο “fake”ήταν η χθεσινή επιστροφή των αγοραστών, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Και αν χθες η Αγορά εξέπληξε θετικά τους Αναλυτές, άλλη μία έκπληξη περίμενε σήμερα τους Επαγγελματίες του χώρου, που περίμεναν συνέχιση της ανοδικής κίνησης, έστω και με ηπιότερο ρυθμό, με τις Τράπεζες και τις Εταιρείες που δημοσιεύουν αποτελέσματα, να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Από την άλλη και σύμφωνα με δήλωση παλαιού Παράγοντα της Αγοράς, “το ποιο ανησυχητικό για τις ΑΧΕ και κατ΄ επέκταση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, είναι η γήρανση του πελατολογίου, καθώς οι νέοι ‘κωδικοί λιανικής’ από Άτομα νεότερης ηλικίας, τείνουν να θεωρούνται έως και ‘σπάνιο είδος” (!)
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., μάλλον δεν έλαβε υπ΄ όψιν της την νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,335% η απόδοση του 10ετους), ενώ επιφυλακτική εικόνα και μικτά πρόσημα, ήταν τα χαρακτηριστικά για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από τις ανακοινώσεις Κεντρικών Τραπεζών (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) και οι ενεργοί Επενδυτές προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τα αποτελέσματα της κάλπης από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εικόνα άλλαξε, όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό, από ένα ακόμα tweet του Ντόναλντ Τραμπ.
Πιο συγκεκριμένα, “οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη μιας μεγάλης συμφωνίας με την Κίνα. Τη θέλουν και το ίδιο και εμείς” έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.
“Αμερικανοί Διαπραγματευτές έχουν προτείνει περικοπή των υφιστάμενων δασμών κατά 50% σε εισαγωγές Κινεζικών Αγαθών ύψους $360 δισ. Παράλληλα, φαίνεται να έχουν προτείνει ακύρωση των νέων δασμών που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου”, σύμφωνα με πηγές της WSJ.
Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι “είδαν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Μία από τα ίδια και για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, που κινήθηκε μεταξύ 870,43 (+0,59%) και 856,65 μονάδων (-1%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 866,88 (+0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 866 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,08%.
Για τον εν λόγω δείκτη, παραμένουν οι επόμενες αντιστάσεις στις 880 και 913 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την ενδοσυνεδριακή, αλλά ούτε και με την χθεσινή τελική εικόνα, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+0,93%), Viohalco (+0,56%), ΔΕΗ (+9,17%), Ελλάκτωρ (+0,50%), ΕΧΑΕ (+1,12%), Μυτιληναίος (+0,26%), ΟΠΑΠ (+2,18%), Jumbo (+1,96%), Fourlis (+0,56%) και αμετάβλητες οι μετοχές των Cenergy, TITC και Τέρνας Ενεργειακή.
Από χθες η στήλη εντόπισε τα νέα υψηλά 30 μηνών για την ΔΕΗ (+9,17%), ενώ και σήμερα ο τίτλος συνέχισε την ανοδική του κίνηση, καθώς συνεχίζονται τα “πονταρίσματα” εν όψει της Δευτέρας, που η Διοίκηση έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών.
Σε περίπτωση συνέχισης της “βόρειας” κίνησης, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 3,85 – 4,00 και 4,50 ευρώ. Στα 3,186 ευρώ το ημερήσιο “stop long”.
Νέα υψηλά 63 μηνών (σε κλείσιμο), για τον ΟΠΑΠ (+2,18%). Η μετοχή άφησε πίσω της και την αντίσταση των 11,50 ευρώ και δεν μπορεί να αποκλειστεί αναμέτρηση με το ψυχολογικό όριο των 12,00 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 11,18 και 10,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).
Η παύση διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Lamda Development (-2,70%) έφερε σήμερα σχετική πίεση στον τίτλο, μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop short” παραμένει στα 7,47 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε η 16/12/2019.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 861/11.12.2019 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της Σφακιανάκης αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Από εκεί και πέρα, επιστροφή αγοραστών στην Σελόντα (+6%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την MLS (+1,26%), μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, οι αγοραστές έκαναν το 2Χ2 σε Fieratex (+8%), Τρ. Αττικής (+6,93%) και Παπουτσάνη (+1,27%), ενώ το “bid” στον Μαθιό (+4,84%) ήταν χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.
Βραχύβια η τελευταία ανοδική αντίδραση για Κέκροπα (-5,62%) και Άβακα (-2,52%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο Λύκος (-0,68%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Mediterra (-9,26%), ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν αν συνεχίσουν να “μοιράζονται χαρτιά” λίγο πάνω από τα 3,00 ευρώ, στην Optronics (-8,38%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, για να επαναφέρει προβληματισμό στους παραμένοντες εκτός Αγοράς και με αυξημένη ρευστότητα, θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 901 – 903 μονάδων, με πρώτη αντίσταση στις 890 μονάδες.
Οι στηρίξεις στις 867 και 853 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2275 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2240 μονάδες.
Οι πρώτες στηρίξεις στις 2190, 2150, 2138 και 2118 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Τι λένε οι Αναλυτές
“Η Επενδυτική Κοινότητα αξιολόγησε την απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα παρεμβατικά της επιτόκια, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι δεν ανησυχεί για την Παγκόσμια Οικονομία για το 2020. Η βελτίωση της τεχνικής εικόνας, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΓΔ στο Χ.Α. Κρίσιμες οι εκλογές στη Βρετανία, σε σχέση με το ‘Brexit’, με το αποτέλεσμα να αναμένεται να επηρεάσει όλες τις Αγορές”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα αύξησε τις πιθανότητες για νέο υψηλότερο επίπεδο τιμών, αλλά αυτό θα κριθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών στην παρούσα φάση, καθώς οι εξελίξεις θα έχουν αυξημένη βαρύτητα. H Fed άφησε τα επιτόκια σταθερά, ενώ δεν έδωσε σήμα μείωσης επιτοκίων εντός του 2020. Σταθεροποιητικές οι τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.
“Η επαναπροσέγγιση της ισχυρής ζώνης αντίστασης των 890 - 900 μονάδων και η παραμονή πάνω από αυτό το επίπεδο, επαναφέρει τις προσδοκίες για ένα καλύτερο χρηματιστηριακό κλείσιμο έτους”, εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Οι μακροοικονομικές προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία συνεχίζουν να είναι θετικές, με σημερινή υποστηρίκτρια την C. Lagarde. Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, τα επαινετικά σχόλια βοηθούν στην δημιουργία καλού κλίματος στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά & όχι μόνο.
Όμως το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, που αν και διατηρεί τις Αγορές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, εμπεριέχει αρκετούς “σπόρους” ανησυχίας, για πληθώρα θεμάτων, οικονομικού & γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα που θα μπουν από αύριο σε αξιολόγηση είναι κυρίως, η σημερινή ομιλία της C. Lagarde και οι αισιόδοξες δηλώσεις της για την Οικονομία της Ευρωζώνης, οι Βρετανικές εκλογές που αναλόγως του αποτελέσματος θα διαμορφώσουν τις νέες συνθήκες του “Brexit” και τα αμφιλεγόμενα Tweet του D. Trump, που ενόψει της λήξης της αυριανής προθεσμίας, ξαναχτύπησε σήμερα επαναφέροντας την φημολογία για σύντομη επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα…
Όσο αναφορά την Αγορά Ελληνικών κρατικών ομολόγων, παραμένει κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη της. Οι διαρροές του νέου προγράμματος διάθεσης Δημοσίου χρέους, που κατά πληροφορίες θα κυμαίνεται από 7-9 δισ. για το 2020, κρατά το επενδυτικό ενδιαφέρον ζωηρό και βοηθά και στην αποκλιμάκωση των εντόκων γραμματίων.
Όμως το σημερινό ενδιαφέρον του Ελληνικού Χρηματιστήριου επικεντρώθηκε σήμερα κυρίως στην ΔΕΗ που με το εμβληματικό (+9,17%) και με όγκο 1992653 τεμάχια, συνέχισε την ανοδική κίνηση προς τα 4€, με τους αγοραστές να υποθέτουν ότι τελικά διασώθηκε (όπως – όπως) και μπαίνει σε ένα νέο “ενάρετο κύκλο”. Υπενθυμίζουμε όμως τα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, (Συνδικαλιστές - Απαρχαιωμένες Λιγνιτικές Μονάδες- κόστος ρύπων), κυρίως όμως ότι ακόμη δεν έχουμε δει ένα νέο αξιόπιστο επενδυτικό πλάνο και το τελικό μοντέλο Ιδιωτικοποίησής της.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον επίσης προσέλκυσαν οι ΟΤΕ & ΟΠΑΠ συγκεντρώνοντας το 28% του συνολικού τζίρου υποβοηθούμενοι, από την καλή τεχνική τους εικόνα, το έκτακτο μέρισμα ο ΟΠΑΠ και τις αγορές ιδίων μετοχών ο ΟΤΕ.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 877 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 870, 855 & 820 μονάδες. Η παραμονή άνω των 880 μονάδων θα πρέπει να διατηρηθεί πειστικά & έγκυρα, για να μη χαλάσει η θετική εικόνα του ΓΔ. Υψηλότεροι στόχοι οριοθετούνται στα επίπεδα των 900 & 905 μονάδων, με επιθυμητό τεχνικά ετήσιο σημείο τις 940 μονάδες.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 η κοντινή κρίσιμη στήριξη εντοπίζεται στις 2220 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2210, 2192, 2170 & 2158 μονάδες. Οι επόμενες κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 2245, 2266, & 2274 μονάδες. Όμως ως επιθυμητός τεχνικός στόχος, μέχρι τέλους έτους, παραμένουν οι 2300 μονάδες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση της διακράτησης των 2180 μονάδων, που μας ταλαιπώρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Συμπερασματικά, η αργά εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς, με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, μας βοηθά να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.
“Όμως η είσοδος στην εορταστική περίοδο, εκτιμούμε ότι μπορεί να επηρεάσει το συναλλακτικό ενδιαφέρον και να αυξήσει την μεταβλητότητα και την ρηχότητα της Αγοράς, με ότι αυτό συνεπάγεται, χωρίς να λησμονούμε και την γεωπολιτική ένταση στην Περιοχή μας με πρωταγωνιστή έναν απρόβλεπτο & επιθετικό Γείτονα”, επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.
Αλλαγή σκηνικού και θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, θετικό ξεκίνημα και κίνηση προς νέα ρεκόρ, στην Wall Street.
Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.
Υποχωρούν Χρυσός και Ασήμι, κάτω από τα $7200 προσπαθεί το Bitcoin.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) διατήρησε σήμερα αμετάβλητη την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι παραμένει επεκτατική και επαναλαμβάνοντας ότι είναι έτοιμη να παρέμβει στις Αγορές Συναλλάγματος εάν χρειαστεί. Ειδικότερα, η SNB διατήρησε αμετάβλητο στο -0,75% το επιτόκιο πολιτικής και το επιτόκιο στα υπόλοιπα των λογαριασμών όψεως, σημειώνοντας ότι “το Ελβετικό Φράγκο παραμένει υπερτιμημένο και η κατάσταση στις Ξένες Αγορές Συναλλάγματος συνεχίζει να είναι εύθραυστη".
Όσον αφορά την πορεία της Ελβετικής Οικονομίας, η SNB προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1% το 2019 και 1,5% με 2% το 2020, ενώ επισημαίνει τους καθοδικούς κινδύνους από τις Παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.
Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι “δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, εφόσον χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία”.
Η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022 η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, υποχώρησε κατά 0,8% τον Νοέμβριο, από τον Οκτώβριο.
Αρνητικά κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, όπως και αναμενόταν. Η παραγωγή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 0,5% μηνιαία πτώση και 2,3% ετήσια.
Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έκαναν άλμα κατά 49.000, φτάνοντας στις 252.000 την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Είναι το πιο υψηλό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 220.000.
Σταθερό διατηρήθηκε το κόστος χονδρικής των Αμερικανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών τον Νοέμβριο, ενώ οι Οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο κατά 0,2%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κάνει το δεύτερο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα. Ως ένας ‘κανονικός’ Εκδότης χρέους, παρά το γεγονός ότι η επενδυτική βαθμίδα παραμένει ζητούμενο, θα ενημερώσει όπως έκανε, μετά από πολλά χρόνια, στο τέλος του 2018, την Επενδυτική Κοινότητα για το πρόγραμμα δανεισμού του 2020”.
Τα συγχαρητήριά της για την πρόοδο που έγινε στην Ελλάδα έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. “Είναι πολύ εντυπωσιακή”, τόνισε δίνοντας έμφαση τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία σημείωσε ότι έχει γνώμη αλλά δεν θα την επαναλάβει (σ.σ. πρέπει να μειωθούν οι στόχοι).
“Τα προγράμματα αγοράς, όπως το ‘QE’ έχουν προϋποθέσεις και έτσι πιστεύω ότι όταν η Χώρα καλύψει τα κριτήρια, αυτόματα θα μπει. Έως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες”, σημείωσε.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 888 (+0,46%) και 877,68 μονάδων (-0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 884,24 (+0,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 885,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,14%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 69,1 εκατ., από τα οποία τα 4,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 59% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΑΔΜΗΕ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και οι CENER και ΟΛΠ με το θετικό.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Cenergy και Jumbo.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.829 συμβόλαια).
Στα 8.998 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.580 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.688, 839 για τον Δεκέμβριο και 849 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.230) κινήθηκε μεταξύ 2.211 και 2.238 μονάδων.
Δεν αναφέρεται αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, καθώς στο Η.Δ.Τ. (12/12) του Χ.Α. δεν υπάρχει η ενότητα προϊόντων δανεισμού, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.793), Alpha BankΑΛΦΑ -0,31% (7.899), Πειραιώς (6.055), ΔΕΗ (6.200), Εθνική (5.695), MIG (990), Ελλάκτωρα (5.576), Μυτιληναίο (1.050), ΟΠΑΠ (707), Τρ. Αττικής (285), ΑΔΜΗΕ (2.081), Cenergy (2.969), Lamda Development (239), Jumbo (307), ΟΤΕ (182), Intralot (1.421), Ελ. Πετρέλαια (621), ΓΕΚ (121), ΕΧΑΕ (112), Viohalco (119), ΟΛΠ (219).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.904, Alpha BankΑΛΦΑ -0,31% 46.709, Εθνική 35.338, MIG 60.760, ΔΕΗ 12.136, Ελλάκτωρα 19.946, Πειραιώς 22.581, Μυτιληναίο 10.710.
Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Ιανουαρίου, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,83% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,02% | 2019-07-30 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,61% | 2019-08-05 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1,10% | 2019-11-29 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,75% | 2019-09-24 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,61% | 2019-11-05 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,61% | 2019-10-30 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,01% | 2019-08-29 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha BankΑΛΦΑ -0,31% 43.545.468 τεμ., (από 43.545.468 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.446.918 τεμ. (23.446.918), ΔΕΗ 6.647.766 τεμ. (6.647.766), Eurobank 57.050.825 τεμ. (57.050.825), Εθνική 21.009.448 τεμ. (21.009.448), ΟΠΑΠ 1.451.606 τεμ. (1.451.606), MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.121.025 τεμ. (1.121.025).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.