Απολογισμό για την συμπλήρωση ήδη δύο ετών από την ημέρα που ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Παρούσα ήταν και η Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα του 24χρονου φοιτητή που δέχθηκε δολοφονική επίθεση από μετακλητό υπάλληλο της Βουλής, ο οποίος ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής.
«Δεν περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για να καταλήξουμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Διαθέτει ηγετική ομάδα, μέλη και δράση, η οποία είναι η ωμή βία και τα εγκλήματα, και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Ετσι θα αφυπνίσουμε και τον τελευταίο πολίτη», είπε σε παρέμβασή η κα Κασκαρίκα, η μητέρα του νεαρού φοιτητή που χτυπήθηκε βάναυσα από τον χρυσαυγίτη κατηγορούμενο για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Ηδη η δίκη της Χρυσής Αυγής μετρά 150 συνεδριάσεις, ενώ 85 μάρτυρες έχουν εξεταστεί. Κατά τη συνέντευξη Τύπου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής καυτηρίασαν και καταδίκασαν εκ νέου τη δράση της οργάνωσης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ανδρέας Τζέλης, εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων της οικογένειας Φύσσα, «στην αρχή υπήρξε ο ψεύτικος λεονταρισμός, όταν έλεγαν να ξεκινήσει η δίκη για να αποδείξουν την αθωότητά τους. Σήμερα, δύο χρόνια μετά, η συμπεριφορά τους μας έχει δείξει ότι στην πορεία ο φόβος τους γιγαντώθηκε γιατί και τα στοιχεία υπήρχαν στη δικογραφία και από τους μάρτυρες έφυγε το πέπλο του φόβου που υπήρχε στο παρελθόν».
Χαρακτήρισε τα μέλη της Χρυσής Αυγής «αποβράσματα που υποδύονται τους αγανακτισμένους ή διαμαρτυρόμενους πολίτες», ενώ αναφέρθηκε και «στη βιομηχανία υποβολής ψευδών και αστήρικτων μηνύσεων».
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων Κώστας Παπαδάκης υπογράμμισε κυρίως την ανάγκη διεξαγωγής της δίκης στον φυσικό της τόπο, δηλαδή το Εφετείο Αθηνών, αλλά και το καίριο ζήτημα της δημοσιοποίησης της δίκης. «Η διάρκεια της δίκης είναι αντιμέτωπη με τον όγκο της δικογραφίας, όμως η συνεκδίκαση είναι ενιαία για να φανεί η δράση της οργάνωσης και να μην κριθούν οι επιθέσεις ως μεμονωμένες περιπτώσεις», εξήγησε ο δικηγόρος και συνέχισε: «Οι χρυσαυγίτες σκόπιμα και μεθοδευμένα κάνουν επεισόδια για να επιτευχθεί η μεταφορά της δίκης στον Κορυδαλλό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης απεμπολεί την εκτελεστική του εξουσίας, χωρίς να ορίζει ως μόνο τόπο διεξαγωγής της δίκης το Εφετείο Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα η αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλούν σημαίνει έλλειψη δημοσιότητας».
Ο Κώστας Παπαδάκης άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική και στο γεγονός ότι «ο κατηγορούμενος για τον ηγετικό πόλο της οργάνωσης (σ.σ. αναφερόταν στο Νίκο Μιχαλολιάκο) ήδη από το Σεπτέμβριο του 2015 έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα, αλλά η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν τον έχει καλέσει ακόμα για να δώσει εξηγήσεις για αυτή την τοποθέτηση».
Τέλος, τον λόγο έλαβε και ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ, Άγγελος Βρεττός: «Από την αρχή, κοινός στόχος της πολιτικής αγωγής είναι να καταδείξουμε τα περιστατικά ώστε να τιμωρηθεί η Χρυσή Αυγή. Εχουν εξεταστεί 85 στους 135 μάρτυρες. Έχει καταδειχθεί η εγκληματική - ναζιστική οργάνωση που ως πολιτικο κόμμα συμμετέχει στο Κοινοβούλιο με διαρκή δράση, με οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν και εκτελούν τα τάγματα εφόδου. Έχει αποδειχθεί ο ρατσιστικός χαρακτήρας της και οι διασυνδέσεις της με τον επιχειρηματικό κόσμο» ανέφερε.
Όσο για τη συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, έκανε λόγο για έλλειψη ψυχραιμίας και ένδεια επιχειρημάτων, υπογραμμίζοντας πως «είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής πράξης, η δικαστική καταδίκη και τιμωρία των αυτουργών».