Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Β. Tadic στο Forum του Προγράμματος Κόκκαλη

Διάλεξη σχετικά με το μέλλον της Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την τύχη του Κοσόβου, έδωσε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Boris Tadic, προσκεκλημένος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης John F. Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard και του Προγράμματος Κόκκαλη για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Β. Tadic στο Forum του Προγράμματος Κόκκαλη
Διάλεξη σχετικά με το μέλλον της Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την τύχη του Κοσόβου, έδωσε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Boris Tadic, προσκεκλημένος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης John F. Kennedy του Πανεπιστημίου Harvard και του Προγράμματος Κόκκαλη για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Tadic, αναφερόμενος στην δυνατότητα εγκαθίδρυσης της Δημοκρατίας στην περιοχή, δήλωσε ότι: ”Η εδραίωση της Δημοκρατίας αποτελεί την πιο σημαντική κληρονομιά, που μπορούν να αφήσουν οι ηγέτες της περιοχής στα παιδιά τους και ότι μόνο με συλλογική συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος αυτός στην πιο ασταθή περιοχή της Ευρώπης”.

Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του να ενταχθεί η Σερβία και οι γείτονες χώρες στην Ευρώπη, διότι, όπως δήλωσε, ”Η ένταξη στην Ένωση είναι ο μόνος τρόπος εξασφάλισης της ευημερίας στην περιοχή και η ΕΕ έχει ήδη δεσμευτεί να εντάξει την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον για την Ευρώπη η ένταξη των παραπάνω χωρών”.

Επιπλέον, ο Σέρβος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το μέλλον του Κοσόβου, δήλωσε ότι ”Η ενότητα αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη και πρόοδο της περιοχής” και συνέχισε ”Είμαι εναντίον των διαμελισμών και η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί ένα είδος διαμελισμού”.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επεκτάθηκε και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, λέγοντας: ”Είμαι κατά της διάσπασης των Βαλκανίων. Για το γενικότερο καλό της περιοχής και όχι μόνο της Σερβίας, οφείλουμε να υποστηρίξουμε την διαδικασία της ένταξης σε όλα τα επίπεδα και να βρούμε μία λύση κοινώς αποδεκτή για όλα τα έθνη και όλες τις χώρες της περιοχής”.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, έχοντας ο ίδιος διατελέσει Υπουργός Άμυνας της Σερβίας-Μαυροβουνίου, αναφέρθηκε στην σημασία καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της εμπορίας ναρκωτικών, αλλά και στην διατήρηση της ασφάλειας: ”Η μεταρρύθμιση στον τομέα της άμυνας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες της Βαλκανικής και για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι όλες οι χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να προχωρήσουν σε Ευρω-Ατλαντικές συμμαχίες”.

Μέσα στο ίδιο κλίμα, δήλωσε ”Θα ήθελα να δω την Αλβανία, την Κροατία και την Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο ΝΑΤΟ. Υπό την ασπίδα του ΝΑΤΟ, θα επιλύσουμε προβλήματα ταχύτερα και ιδιαίτερα το κρίσιμο πρόβλημα της ασφάλειας, που μας απασχολεί”.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος Tadic τόνισε την σημασία της επανασύνδεσης και της απόδοσης των ευθυνών για τις εθνικές συγκρούσεις της δεκαετίας του ’90. Αναφερόμενος σε αυτό είπε: ”Η Δημοκρατία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς έναν εφ’ όλης της ύλης απολογισμό του παρελθόντος. Θα πρέπει να καταρρίψουμε τους τοίχους της μυθολογίας και να απαλείψουμε την ταμπέλα του ήρωα, την οποία απόδωσαν στους άνδρες που διέπραξαν εγκληματικές πράξεις στο όνομά μας. Η επανασύνδεση και η συμφιλίωση σε όλα τα επίπεδα είναι το εθνικό μας συμφέρον. Για τον λόγο αυτό βρίσκομαι σε συνεχή συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, για την απόδοση ευθυνών σε όλους εκείνους που διέπραξαν εγκλήματα”.

Τονίζεται, πως η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με ενεργή συμμετοχή ακροατών, που συνέβαλαν στην διεξαγωγή ενός διαδραστικού και άκρως ενδιαφέροντος πολιτικού διαλόγου.

Ο πρόεδρος Tadic, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Harvard και συνοδευόμενος από τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και από τον Σέρβο Πρέσβη των ΗΠΑ, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Harvard, κ. Summers, με τον οποίο συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Σερβία, αλλά και για την πρόοδο και εξέλιξη που έχει σημειώσει η χώρα στον οικονομικό τομέα, στην ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και στις υπερατλαντικές σχέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v