Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρθηκαν 293.000 πλαστά ευρώ το α’ εξάμηνο

Τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ παραμένουν πρώτα στην προτίμηση των παραχαρακτών, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 293.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ.

Αποσύρθηκαν 293.000 πλαστά ευρώ το α’ εξάμηνο
Τα χαρτονομίσματα των 50 ευρώ παραμένουν πρώτα στην προτίμηση των παραχαρακτών, σύμφωνα με το εξαμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005 αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία 293.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Η ποσότητα αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογη με την ποσότητα πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίστηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2004, η οποία αντιστοιχούσε σε 287.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, αλλά είναι μικρότερη από την ποσότητα των 307.000 πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ που εντοπίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Οι ποσότητες αυτές θα πρέπει ωστόσο να εξετάζονται σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία (περίπου 9 δισεκατομμύρια).

Η τάση των παραχαρακτών να προτιμούν το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ εντατικοποιήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2005, με αποτέλεσμα τα εν λόγω τραπεζογραμμάτια να αντιστοιχούν σήμερα στο 62% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Αντίστοιχα, η προτίμηση των παραχαρακτών στα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 100 ευρώ ήταν πολύ μικρότερη.

Όπως επισημαίνεται, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση το ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλαστών τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία (97%) εντοπίστηκε στη ζώνη του ευρώ. Το 2% προήλθε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ και το υπολειπόμενο 1% από τον ”υπόλοιπο κόσμο”.

Παράλληλα τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι 12 εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, συνεχίζουν να εφιστούν την προσοχή των πολιτών στο ενδεχόμενο να λάβουν πλαστά τραπεζογραμμάτια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολο να διακρίνει κανείς τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ –ακόμη και τα πλέον καλοσχεδιασμένα– από τα γνήσια χάρη στους τρεις απλούς ελέγχους (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία) που περιγράφονται στο ενημερωτικό υλικό του Ευρωσυστήματος και στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, το ύποπτο τραπεζογραμμάτιο πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.

Το Ευρωσύστημα συνεργάζεται στενότατα με την Europol, την Interpol, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (που είναι υπεύθυνη για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τα πλαστά κέρματα ευρώ) και τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις για την καταπολέμηση της παραχάραξης.

Όποιος υποπτεύεται ότι έχει λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο θα πρέπει να επικοινωνεί είτε με την αστυνομία είτε με την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο, δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευσή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v