Οι κρίσιμες συναντήσεις πριν από την… ορκωμοσία

Ονόματα και προγραμματικό πλαίσιο στο χέρι θέλει ο Αντ. Σαμαράς πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Κλείνουν οι εκκρεμότητες στις σημερινές συναντήσεις, σε εξέλιξη η παράλληλη διαδικασία των εκπροσώπων των κομμάτων.

  • Real.gr
Οι κρίσιμες συναντήσεις πριν από την… ορκωμοσία
Ονόματα και προγραμματικό πλαίσιο στο χέρι θέλει ο Αντ. Σαμαράς πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Κλείνουν οι εκκρεμότητες στις σημερινές συναντήσεις, σε διαρκή εξέλιξη η παράλληλη διαδικασία των εκπροσώπων των κομμάτων.

Αντίστροφη μέτρηση για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την Πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος συναντά σήμερα στη βουλή τους Ευάγγελο Βενιζέλο (12.00) και Φώτη Κουβέλη (13.00) πριν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την εκπνοή της διερευνητικής εντολής προκειμένου να γνωστοποιήσει ότι έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και προχωρά στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Στη συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα συζητηθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, αφού τα προβλήματα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. είναι περίπλοκα και αφορούν στην εκπροσώπησή τους στη νέα κυβέρνηση.

«Ο Σαμαράς δεν θα διακινδυνέψει το σχηματισμό κυβέρνησης για τέτοιους λόγους» σημείωνε στο Real.gr στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά χωρίς ωστόσο να διαψεύδει το γεγονός ότι στη Λ. Συγγρού δεν ηχούν… ευχάριστα οι κόντρες εντός του ΠΑΣΟΚ με υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια.

Οι τρεις αρχηγοί στη σημερινή συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr θα συζητήσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αφού μέχρι χθες ακόμη και στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων δεν μπήκαν στο τραπέζι ονόματα για την κυβέρνηση.

Τα «αγκάθια» είναι πολλά και αφορούν όχι μόνο τη σύνθεση των προσώπων αλλά και το τελικό κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας - μία πρωτοβουλία που ερμηνεύεται και ως «διέξοδος» για τον Φ. Κουβέλη που από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για έγγραφες δεσμεύσεις των κομμάτων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Η προγραμματική συμφωνία

Λίγο πριν από τις 11:00 χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. αφού η συνάντηση τους ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατούσε μέχρι το παρά πέντε στο ΠΑΣΟΚ.

Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι ο κ. Βενιζέλος ενδεχομένως να συναντούσε τον Αντώνη Σαμαρά ακόμη και στα γραφεία της ΝΔ ωστόσο οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ήταν τέτοιες που τον ανάγκασαν να προβεί σε δηλώσεις προκειμένου να παραπέμψει το θέμα στην κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Χρύσανθος Λαζαρίδης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης από τη ΝΔ συζήτησαν με τους Κώστα Σκανδαλίδη και Στέλιο Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημήτρη Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. το προγραμματικό πλαίσιο το οποίο όπως όλοι ελπίζουν θα έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς όταν θα επισκεφθεί τον Κ. Παπούλια προκειμένου να του παραδώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης αλλά και το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στα εργασιακά, μισθούς και συντάξεις, μετενέργεια ακόμη και το φορολογικό αφού η ΝΔ έχει ως κεντρικό άξονα στο πρόγραμμά της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η συζήτηση έδωσε μία πρώτη «μαγιά» για τη συνέχιση της διαδικασίας και σήμερα το μεσημέρι - πιθανότατα μετά τις συναντήσεις των τριών αρχηγών - αν και όπως σημείωναν από τη Λ. Συγγρού «η διαδικασία είναι παράλληλη και δεν επηρεάζει τις συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς».

Και οι τρεις πλευρές είχαν μαζί τους τα κείμενα που παρουσίασαν προεκλογικά οι πολιτικοί αρχηγοί: Ο Αντώνης Σαμαράς τα 10 συν 8 σημεία για την επαναδιαπραγμάτευση, ο Ε. Βενιζέλος το κείμενο των 8 θέσεων και ο Φ. Κουβέλης τις 7 προτάσεις για την «απαγκίστρωση από το μνημόνιο».

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και οι πληροφορίες αναφέρουν πως κοινό έδαφος θα βρεθεί ακόμη και για τα θέματα της «σκληρής» ατζέντας όπως το μεταναστευτικό, η δημόσια ασφάλεια ακόμη και θεσμικά ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η βουλευτική ασυλία - κάτι που σημαίνει πως και τα τρία κόμματα ξεκινούν από μία αφετηρία που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην υπέρτατη κοινοβουλευτική διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v