Βενιζέλος: Οι δεσμεύσεις για αγροτική πολιτική

Η Ελλάδα ζητάει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος στην παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική. Οι δεσμεύσεις, οι στόχοι, η νέα ΚΑΠ και η ΑΤΕ.

Βενιζέλος: Οι δεσμεύσεις για αγροτική πολιτική
Η Ελλάδα ζητάει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τόνισε ο Ευάγγ. Βενιζέλος στην παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ για την αγροτική πολιτική.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί παρά να βασιστεί, κατ’ αρχάς, στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης αρχίζοντας από τον πρωτογενή τομέα, από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Το τραγικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, το γεγονός ότι εισάγεται στη χώρα μας από το εξωτερικό το 85% των τροφίμων και το 90% των ζωοτροφών επιβάλλουν να παρέμβουμε αμέσως στην ίδια την παραγωγική βάση.

Πρέπει να υποκαταστήσουμε εισαγωγές, πρέπει να αναβαθμίσουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, να ενισχύσουμε τις θέσεις απασχόλησης αλλά και να προνοήσουμε για τη διασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας, σημείωσε. 

Η νέα ΚΑΠ

Η νέα κοινή αγροτική πολιτική μας επιτρέπει να εγγυηθούμε το εισόδημα των αγροτών και πάντως να συμβάλουμε στην υποστήριξή του, να συμβάλουμε στην ενίσχυση των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών, να αντιμετωπίσουμε τις διατροφικές κρίσεις και την κλιματική αλλαγή, και βεβαίως όλα αυτά συνδέονται με το καταναλωτικό κίνημα και με την προστασία του καταναλωτή, τόνισε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι όλα αυτά συνδέονται και με όσα ειπώθηκαν για το κίνημα της πατάτας και την ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τα δημοπρατήρια, για την ανάγκη να αλλάξει το κύκλωμα εμπορίας των αγροτικών προϊόντων.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την τάση επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά 1,5 εκατ. κατοίκους αστικών κέντρων, από τους οποίους το 20% διερευνά τώρα με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο την πιθανότητα εγκατάστασης και απασχόλησης στην ύπαιθρο στον πρωτογενή τομέα.


Οι βασικοί στόχοι

Στόχος μας, σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, είναι μέσα στην επόμενη 3ετία, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, να μετατρέψουμε από αρνητικό σε θετικό το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών αγροτικών προϊόντων. Ήδη από το 2012 το έλλειμμα του ισοζυγίου αυτού μειώνεται δραστικά.

Η δεύτερη βασική επιλογή είναι η στροφή στο επίκαιρο αγροτοδιατροφικό μοντέλο και σε ένα καλάθι προϊόντων που διαμορφώνεται όχι μόνο εθνικά, σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και σε κάθε περιφέρεια, γιατί χρειαζόμαστε τις περιφερειακές ταυτότητες, τις αναπτυξιακές περιφερειακές ταυτότητες.

Οι μηχανισμοί

Ο πρώτος μηχανισμός είναι οι περιφερειακές αγροτικές συμπράξεις. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, δέσμες διαφόρων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών (clusters). Έτσι μπορούμε να οργανώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία του δεύτερου πυλώνα της κοινής αγροτικής πολιτικής. Δηλαδή, του πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης.

Έτσι παρεμβαίνουμε στη χρηματοδότηση, στην τυποποίηση, στη μεταποίηση, στην πιστοποίηση, στην προβολή και στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Ο δεύτερος μηχανισμός, εκτός από τις περιφερειακές αγροτικές συμπράξεις, είναι οι καλές καλλιεργητικές πρακτικές. Λιγότερο νερό, φθηνότερη ενέργεια, λιγότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα, μικρότερο κόστος, μεγαλύτερο όφελος για τον παραγωγό.

Και επειδή θέλουμε να ενισχύσουμε την επιστροφή στην ύπαιθρο συνεχίζουμε και εντατικοποιούμε την πολιτική παραχώρηση της αγροτικής γης σε νέους αγρότες. Ήδη έχουν δεσμευτεί 400 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ με άλλα 200 εκατ. ιδρύονται ή εκσυγχρονίζονται μικρές και μεσαίες μεταποιητικές μονάδες αγροτικών προϊόντων.


Χρηματοοικονομικά εργαλεία

Το σημαντικότερο είναι να δούμε όμως πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ελληνική γεωργία.
Ξεκινώ με τη συζήτηση που διεξάγεται σε σχέση με την ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, θέλω να διαβεβαιώσω και να εγγυηθώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την υπέγγυα αγροτική ιδιοκτησία. Η περιουσία των Ελλήνων αγροτών είναι απολύτως εγγυημένη, δεν κινδυνεύει από τίποτα.

Και αυτό που θα κάνουμε τώρα με την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που περιέρχεται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του κράτους, είναι να ανοίξουμε την πρόσβαση των αγροτών σε όλο το τραπεζικό σύστημα, με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Για να διευκολύνουμε τις τράπεζες, δημιουργούμε το Αγροτικό Ταμείο Ενίσχυσης, το αγροτικό ΕΤΕΑΝ κατά τα πρότυπα του Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί να προικοδοτηθεί αμέσως από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» με 150 εκατ. και μέσα από τη μόχλευση του ποσού αυτού να διατεθεί αρχικά κεφάλαιο τουλάχιστον 500 εκατ., με τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος.

Άλλα 100 εκατ. διασφαλίζονται από το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» ως δέσμη κινήτρων πρώτης εγκατάστασης για τους νέους αγρότες, με εξοικονόμηση αντίστοιχων πόρων από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Το αγροτικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο της νέας ρύθμισης για τη φορολογία των υγρών καυσίμων, μέσω της κάρτας του αγρότη-καταναλωτή αγροτικού πετρελαίου, διασφαλίζει πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον αγρότη, καταπολεμώντας κάθε κύκλωμα λαθρεμπορίας. Το σύστημα είναι απλό, είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς επεξεργασίας που έχουν κάνει τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος, που όπως ξέρετε είναι η δική μας πρόταση, ένα συναινετικό σταθερό για δέκα χρόνια δίκαιο απλό φορολογικό σύστημα, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, τα εφόδια γενικά της πρωτογενούς παραγωγής, εντάσσονται στον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας.
Και αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι να δούμε πώς μέσα από τη δημιουργία αυτού του κινήματος των αγροτών που επανέρχονται στην ύπαιθρο ή των νέων αγροτών, μπορούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους κοινοτικούς, μπορούμε δηλαδή να διαμορφώσουμε μια άλλη συνεταιριστική -συνεργατική νοοτροπία, συνδέοντας την αγροτική παραγωγή απευθείας με το καταναλωτικό κίνημα.

Έτσι επαναφέρω σήμερα την πρόταση που ήδη ανέφερα, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα επιτρέψει στις πετυχημένες προσπάθειες τύπου κινήματος της πατάτας να είναι θεσμοθετημένες, διαφανείς, συστηματικές και αποτελεσματικές, τόσο για τον αγρότη όσο και για τον καταναλωτή στα μεγάλα αστικά κέντρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v