Χαμηλό βαρομετρικό για ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.

Tα δυο κόμματα εξουσίας φαίνεται ναναντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποδοχής από την παραδοσιακή εκλογική τους βάση, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση της Pulse.

  • Real.gr
Χαμηλό βαρομετρικό για ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.
Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε η Pulse για την εφημερίδα και αφορούν τα περιθώρια των κομμάτων να αντλήσουν ψήφους πέρα από τη ρητή δήλωση περί πρόθεσης ψήφου.

1) Τα περιθώρια περαιτέρω άντλησης ψήφων εκ μέρους των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) είναι απροσδόκητα περιορισμένα.



2) Με εξάντληση και του περιθωρίου πλήρους ενσωμάτωσης ακόμα και της «μέτριας» πιθανότητας ψήφου, το ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνά το 17%. Αν εκτιμήσουμε την αποχή και το άκυρο / λευκό σε 20%, κατά προσέγγιση ξεπερνά οριακά το 22%. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη να προσεγγίσει το 76% που απαντά ότι είναι «ελάχιστη ή καθόλου» πιθανό να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και το επιπλέον 7% που δεν απαντά.



3) Για το ΠΑΣΟΚ η απομάκρυνση του 57% («ελάχιστά ή καθόλου») συν 4% «δεν απαντώ» των ψηφοφόρων του 2009 είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο μαρτυρεί διάρρηξη των σχέσεών του με το «δικό του» κοινό. Με το 60% των παλαιών ψηφοφόρων του σε διακριτή απόσταση, κανένας στόχος δεν μπορεί εύκολα να επιτευχθεί.

4) Η Ν.Δ., εξαντλώντας και το περιθώριο της «μέτριας» πιθανότητας, φτάνει το 22% το οποίο συνυπολογιζόμενης της αποχής στο 20% δεν της επιτρέπει να φτάσει το 30%. Κατά συνέπεια, και αυτή θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά προκειμένου να προσεγγίσει το 70% όσων δηλώνουν ότι είναι «ελάχιστα ή καθόλου» πιθανό να την ψηφίσουν, αλλά και το επιπλέον 8% που δεν απαντά.



5) Όπως το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η Ν.Δ., έχει πολύ σοβαρό - αν και ποσοστιαία μικρότερο, αλλά και επί μικρότερου αριθμού ψήφων το 2009 - πρόβλημα με τους παλαιούς ψηφοφόρους της, οι οποίοι δηλώνουν σε ποσοστό 42% (συν 6% που δεν απαντούν) ότι είναι «λίγο ή καθόλου» πιθανό να την ψηφίσουν.



6) Το γενικό συμπέρασμα για τα δυο αυτά κόμματα εξουσίας είναι ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα αποδοχής από την παραδοσιακή εκλογική τους βάση, η οποία σε πολύ μεγάλα ποσοστά δείχνει πλέον πολύ απομακρυσμένη από τις παλαιές προτιμήσεις της.

7) Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα, αξίζει τον κόπο να παρατηρήσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζουν αξιοσημείωτο περιθώριο βελτίωσης των καταγραφόμενων δημοσκοπικών τους επιδόσεων. Για παράδειγμα, στην κατηγορία της «μέτριας» πιθανότητας να υπερψηφιστούν - την οποία πάντως παραδοσιακά τα κόμματα που δεν διεκδικούν εξουσία δύσκολα αξιοποιούν - καταγράφονται τα εξής περιθώρια για κάθε κόμμα:

- ΠΑΣΟΚ 4%
- Ν.Δ. 5%
- ΚΚΕ 8%
- ΣΥΡΙΖΑ 8%
- ΛΑΟΣ 6%
- Δημοκρατική Συμμαχία 5%
- Οικολόγοι Πράσινοι 11%
- Δημοκρατική Αριστερά 14%
- Άρμα Πολιτών 9%
- Ανεξάρτητοι Έλληνες 9%
- Χρυσή Αυγή 3%


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v