”Aδειασμα” Πρόντι στο προσχέδιο του Συντάγματος

”Απογοητευτικό και χωρίς όραμα” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, το προσχέδιο Συντάγματος που έχει συνταχθεί από την αρμόδια συντακτική Συνέλευση της ΕΕ και αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 20 Ιουνίου.

”Aδειασμα” Πρόντι στο προσχέδιο του Συντάγματος
Το προσχέδιο του ”Συντάγματος” της Ευρωπαϊκές Ένωσης που παρουσίασε η Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, επέκρινε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της συναντήσεων Κορυφής Ε.Ε.- Καναδά, στην Αθήνα.

”Πρέπει να παραδεχθώ ειλικρινά, ότι το σχέδιο κειμένου που παρουσίασε η Προεδρία της συνέλευσης είναι απογοητευτικό. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλους μας, το εν λόγω κείμενο δεν έχει ούτε όραμα, ούτε φιλοδοξίες. Δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη Συνθήκη της Νίκαιας”, αναφέρει ο κ. Πρόντι και συνεχίζει:

”Αντίθετα, αποτελεί ένα είδος οπισθοδρόμησης. Θα ήθελα να κρούσω των κώδωνα στα μέλη της Συνέλευσης, να πω τα εξής: Δεν είναι επιτρεπτό να γίνουμε θύματα και όμηροι ενός κειμένου το οποίο όχι μόνο δεν δίνει λύσεις αλλά απειλεί να παραλύσει την Ευρώπη”, κατέληξε ο κ. Πρόντι.

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος του σχεδίου, που ανακοινώθηκε την Τρίτη, οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διευρυνθούν σε 70 από 34 τομείς, και θα αφορούν περαιτέρω θέματα, όπως η κοινή πολιτική στο ζήτημα παροχής ασύλου, η εναρμόνιση της πολιτικής των κρατών για το θέμα της έμμεσης φορολογίας, ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ, η ενεργειακή πολιτική και η διανομή περιφερειακών κεφαλαίων.

Άλλα ζητήματα τα οποία καλύπτονται από τη διεύρυνση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορούν την συνεργασία των κρατών στον τομέα της αστυνόμευσης (όπου προτείνεται η δημιουργία θέσης γενικού εισαγγελέα της Ευρώπης), της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων, της προώθησης της απασχόλησης και της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

Σε κάθε έναν από τους 70 τομείς, δεν θα υπάρχει το δικαίωμα άσκησης βέτο. Αντ’ αυτού, η επιτροπή προτείνει νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών.

Αυτό δεν θα ισχύει για αποφάσεις σχετικές με στρατιωτικές συνέπειες ή την άμυνα, όπου απαιτείται ομοφωνία.

Η παρουσίαση του τελικού Σχεδίου Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, ενώ η επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας ενδέχεται να καθυστερήσει έως και ένα έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v