Πάουελ: ”Εμείς το μαχαίρι, εμείς και το πεπόνι”

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση που είχε με Ευρωπαίους ομολόγους του, κράτησε τον ”πρώτο” ρόλο για τους συμμάχους στο μεταπολεμικό Ιράκ, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να χρειαστούν ”ορισμένα ψηφίσματα”, ώστε ΟΗΕ και λοιπά κράτη να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Πάουελ: ”Εμείς το μαχαίρι, εμείς και το πεπόνι”
Συνεπής στη γραμμή του πρώτου ρόλου των ΗΠΑ στο μεταπολεμικό Ιράκ έμεινε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε μετά το πέρας της συνάντησης με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών.

Ο κ. Πάουελ, ερωτηθείς για το σκηνικό στο μεταπολεμικό Ιράκ, τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ”ένας υγιής διάλογος, του οποίου τα συμπεράσματα είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν. Θα εξετάσουμε τον δέοντα ρόλο που θα παίξουν τα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη ημέρα του πολέμου”, είπε.

”Ωστόσο”, προσέθεσε με νόημα, ”ας μην ξεχνάμε ότι οι σύμμαχοι είναι αυτοί που ανέλαβαν το εγχείρημα, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το πολιτικό και οικονομικό κόστος, όπως και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και άρα είναι αυτοί που πρέπει να παίξουν τον πρώτο ρόλο”.

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι θα αποκλεισθούν οι υπόλοιποι, και ειδικά ο ΟΗΕ, είπε ο Κ. Πάουελ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως πρέπει να υπάρξουν ορισμένα σχετικά ψηφίσματα - χωρίς να διευκρινίσει το αν αυτά θα είναι νομιμοποιητικά των πολεμικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές λεπτομέρειες του μεταπολεμικού τοπίου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι στην αρχή τη διοίκηση θα έχει η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ, η οποία θα επιβλέπει την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής και θα φροντίσει για την εξάλειψη εστιών αντίστασης.

Στη συνέχεια, ο Κ. Πάουελ είπε ότι ”θα υπάρξουν άτομα που θα δημιουργήσουν μια μεταβατική αρχή, η οποία στη συνέχεια θα μεταβιβάσει σταδιακά την εξουσία στους Ιρακινούς”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v