Ιράκ: Τα μετά-πολεμικά σενάρια

Ύστερα από τις έντονες διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το εάν θα έπρεπε να γίνει ο πόλεμος, αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη πιο σκληρές, γύρω από τι θα ακολουθήσει όταν λήξουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ιράκ: Τα μετά-πολεμικά σενάρια
Ύστερα από τις έντονες διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το εάν θα έπρεπε να γίνει ο πόλεμος, αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη πιο σκληρές, γύρω από τι θα ακολουθήσει όταν λήξουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Τα αμερικανικά σχέδια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ περιλαμβάνουν μόλις ένα μικρό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών. Η Βρετανία από την πλευρά της, συντάσσεται αυτή τη φορά με τους Ευρωπαίους εταίρους της, δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα μεταπολεμικά σχέδια για το Ιράκ.

Αναλυτές μάλιστα σχολιάζουν ότι πρόκειται να είναι ένα διαφορετικό είδος κατοχής αυτή τη φορά που θα πλησιάζει περισσότερο σε στρατιωτική κατοχή παρά σε διεθνή διοικητική παρουσία.

Τα σχέδια της διοίκησης Μπους για την ανοικοδόμηση του Ιράκ έχουν εκκολαφθεί μέσα στο Πεντάγωνο, όπου ο ενθουσιασμός για τα Ηνωμένα Έθνη ήταν ιδιαίτερα ”χλιαρός”, ακόμη και πριν από τις διαφωνίες σχετικά με τη χρήση βίας στο Ιράκ ή όχι.

Ωστόσο, το να μείνει έξω από τον Οργανισμό η Βρετανία, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για αυτή, σύμφωνα με τη Βρετανίδα υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης, Clare Short .

Χωρίς μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, οι όποιες δυνάμεις θα είναι στρατός κατοχής, που μάλιστα δεν έχει κανένα δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να αλλάξει κάποιους από τους θεσμούς της χώρας, σύμφωνα με την Clare Short.

Παρά τις δηλώσεις στελεχών της διοίκησης Μπους, έχουν μείνει ακόμη πολλές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Μέχρι στιγμής το Πεντάγωνο σχεδιάζει μια στρατιωτική διοίκηση αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, υπό τον Στρατηγό Τόμυ Φρανκς ή έναν αναπληρωτή, το Αραβόφωνο Τζον Άμπιζάιντ. Θα σχηματιστεί ακόμη μια διοίκηση που θα ασχολείται με τα θέματα των πολιτών, υπό τον στρατηγό εν αποστρατεία, Τζέυ Γκάρνερ.

Όσα ιρακινά υπουργεία παραμείνουν, θα αναφέρονται στον Γκάρνερ. Μια ομάδα Αμερικανών συμβούλων, πολλοί από αυτούς πρώην στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, θα περιλαμβάνεται στη διοίκηση του Γκάρνερ.

Πρώην Αμερικανός διπλωμάτης εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς θα μπορέσει να δουλέψει ένα τέτοιο σύστημα, επισημαίνοντας ότι αρκετά από τα στελέχη που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην ομάδα, δεν έχουν μιλήσει ή γράψει ποτέ στα Αραβικά!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επωμιστεί την πληρωμή 2 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων του Ιράκ. Προκειμένου να καταβάλλει αυτούς τους μισθούς και να αντιμετωπίσει και όποιες άλλες δαπάνες, αναμένεται να χρησιμοποιήσει τα ιρακινά κεφάλαια που είχε ”παγώσει” από το 1991. Ύστερα από αυτό, αναμένεται να ζητήσει ”πρόσβαση” στα έσοδα από το πετρέλαιο, τα όποια μέχρι αυτή την εβδομάδα διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στο πρόγραμμα ”πετρέλαιο αντί τροφίμων”.

Ωστόσο, μια μεγάλη διαμάχη λαμβάνει ήδη χώρα στο εσωτερικό του Πενταγώνου σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας ύστερα από την αποχώρηση του Γκάρνερ. Πολλά ”γεράκια” ήδη εκτιμούν ότι τη ”δουλειά” πρέπει να πάρει ο Ahmad Chalabi, πρώην επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου.

Αρκετοί είναι οι ιρακινοί ωστόσο που απεύχονται μια τέτοια προοπτική, δηλώνοντας ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί και στη χώρα τους το φαινόμενο ”Καρζάι”, εννοώντας τον τωρινό Αφγανό ηγέτη που ”επέβαλλαν” οι ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v