Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, δήλωσε σήμερα το πρωί από τη λίμνη του Κόμο ότι «η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει, παρά τους οίκους αξιολόγησης, τους Ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ασυνεννοησίες», μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Κάνω γιόγκα για να τα ξεπεράσω», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών. Όχι, για να τινάξουμε στον αέρα κυβερνήσεις ή για να φοβηθούμε οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι στο παρελθόν απέτυχαν στις κρίσεις τους, όπως θα συμβεί και αυτή την φορά.
Είναι ένας καλός προϋπολογισμός και θα πάμε μέχρι τέλους».
«Η Ιταλία είναι μια γερή χώρα και η προοπτική της οικονομίας της είναι σταθερή. Οι ειδικοί μου λένε ότι αυτό είναι κάτι το σημαντικό», κατέληξε ο Ματτέο Σαλβίνι.
Από την πλευρά ο Λ. Ντι Μάιο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στο ζήτημα του προυπολογισμού.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα πηγές προσκείμενες στην ιταλική κυβέρνηση, ανέφεραν — σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Repubblica — ότι στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι ενδέχεται να αποφασιστούν αλλαγές του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019. Η κύρια μεταβολή, κατά τις ίδιες πηγές, θα είναι η μείωση του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ το 2019 από το 2,4% που προβλεπόταν μέχρι τώρα, σε χαμηλότερο επίπεδο, πιο κοντά στο 2%.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε «Βaa3« από «Βaa2». Οπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση της χώρας οφείλεται σε δυο λόγους.
Πρώτον, στη σημαντική επιδείνωση της δημοσιονομικής ισχύος της Ιταλίας, λόγω των στόχων της ιταλικής κυβέρνησης για υψηλότερα ελλείμματα προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις υποθέσεις της Moody's.
To χρέος της Ιταλίας πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα του 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αντί να ξεκινήσει να μειώνεται όπως προέβλεπε ο οίκος. Επιπροσθέτως, η τάση του χρέους είναι ευάλωτη σε ισχνότερη ανάπτυξη, κάτι που θα το οδηγούσε ακόμη υψηλότερα από τα ήδη υψηλά επίπεδά του.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει, το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στις κρατικές δαπάνες είναι δομικής φύσης, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να αντιστραφούν.
Δεύτερον, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη από το πάγωμα στα σχέδια για δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Οπως αναφέρει ο οίκος, ο δημοσιονομικός και οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν συνάδει με μια συνεκτική ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζε τις χαμηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της Ρώμης σε διατηρήσιμη βάση.