Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίνι-σύνοδος: Ιταλική πρόταση 10 σημείων για το προσφυγικό

Ένα πακέτο με 10 προτάσεις για την σύνθεση μιας νέας κοινής ευρωπαϊκή προσέγγισης στο μεταναστευτικό, παρέθεσε στην άτυπη συνάντηση των 16 στις Βρυξέλλες, η Ιταλική κυβέρνηση.

  • Real.gr
Μίνι-σύνοδος: Ιταλική πρόταση 10 σημείων για το προσφυγικό
Ένα πακέτο με 10 προτάσεις για την σύνθεση μιας νέας κοινής ευρωπαϊκή προσέγγισης στο μεταναστευτικό, παρέθεσε στην άτυπη συνάντηση των 16 στις Βρυξέλλες, η Ιταλική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η Ιταλία καλεί την ΕΕ να συνάψει περισσότερες συμφωνίας με τριτες χώρες, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία. Ζητά την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και να ξεπεραστεί η λεγόμενη αρχή της χώρας πρώτης εισόδου, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δουβλίνου ΙΙ, το οποίο θεωρούν ανεπαρκές. Επιπλέον ζητούν δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών εκτός ΕΕ, κοινή ευθύνη των Κ-Μ της ΕΕ των μεταναστών που ναυαγούν στη μεσόγειο, την καταπολέμηση των διακινητών, την μετεγκατάσταση των αιτούντων σε περισσότερα από ένα ευρωπαϊκά κράτη, τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων και οικονομικές κυρώσεις προς τα Κράτη Μέλη που δεν συμμετέχουν στο διαμερισμό των βαρών.

Η Γαλλική πλευρά από κοινού με την Ισπανία, παρομοίως, κατέθεσε πρόταση για δημιουργία κλειστών κέντρων αποβίβασης και φιλοξενίας μεταναστών εντός ευρωπαϊκού εδάφους, όπου και θα γίνεται η βασική επεξεργασία των αιτήσεων των μεταναστών, σε συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, στο πρότυπο της διευθέτησης της υπόθεσης "aquarius"

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. "Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και επίσης ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Υποστήριξε δε οτι "πρεπει να υπάρξει πολυεπίπεδη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της".

Εξήγησε δε ότι "δευτερογενείς ροές από Ελλάδα δεν υφίστανται, καθότι έχουν μονομερώς κλείσει τα Βόρεια σύνορά μας".

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας, ζήτησε ενίσχυση ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη χωρών διέλευσης και προέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών σε χώρες προέλευσης, αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Τέλος ο Πρωθυπουργός εξέφρασε σοβαρές ςπιφυλάξεις για την γαλλοισπανική πρόταση σε σχέση με τη συμβατότητα της με το διεθνές δίκαιο.

Μια πρωτοβουλία του Γιούνκερ

Η ιδέα για τη σύγκλιση αυτής της άτυπης συνάντησης, ήταν του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, ο οποίος σε συνεννόηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν διέγνωσε το διαπραγματευτικό αδιέξοδο της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η βουλγαρική Προεδρία, είχε στη διάθεσή της περιθώριο μέχρι την 28η Ιουνίου, για να φέρει κοινές, συμβιβαστικές προτάσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα με το ανοικτό ζήτημα της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης μεταναστών από τις χώρες εισόδου. Η "υποχρεωτικότητα" αποτελούσε το βασικότερο πρόβλημα για αρκετά Κράτη Μέλη, περιλαμβανομένων των τεσσάρων χωρών της τάσης του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, και Τσεχία).

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την προειδοποίηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ, πως αν η Προεδρία και τα Κράτη Μέλη δεν συμφωνούσαν σε ένα δικό τους σχέδιο πριν την επικείμενη συνάντηση στις 28 Ιουνίου, ο ίδιος θα κατέβαζε την δική του συμβιβαστική πρόταση. Βεβαίως ούτε και αυτή θα ήταν υποχρεωμένα τα Κράτη Μέλη να αποδεχθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, τις οποίες επιβεβαιώνει ανώτατη πηγή της Κομισιόν, η "προθεσμία" Τουσκ και το συνοδευτικό της έγγραφο είχε γίνει τότε δεκτό με σφοδρές αντιδράσεις προς τον ίδιο τον Πρόεδρο Τουσκ, αλλά και τον επικεφαλής του γραφείου του Πιότρ Σεραφίν.

Στελέχη της Κομισιόν είχαν τότε κάνει λόγο για "αντιευρωπαϊκή στάση" και την πλήρη ρήξη μεταξύ Κομισιόν και Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε διασώσει ο Πρόεδρος Γιούνκερ με κατευναστικές δηλώσεις του, κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη της τότε Συνόδου Κορυφής.

Οι τρείς αρχικές συμβιβαστικές προτάσεις

Ως εκ τούτου, οι 16 χώρες που δήλωσαν συμμετοχή (ήτοι οι τρεις Προεδρίες Μάλτα, Βουλγαρία, Αυστρία, οι τρεις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Κροατία και τέλος η Γαλλία και η Γερμανία) θα αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση προς τρεις κατευθύνσεις:

- την υποχρεωτικότητα ή μη της μετεγκατάστασης και κατά συνέπεια την επιβολή προστίμων και κυρώσεων στις χώρες που δε θα συμμορφωθούν,

- την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με ενίσχυση της Frontex της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με 10.000 άτομα προσωπικό,

- την σύναψη παρομοίων με την Τουρκία, συμβάσεων διαχείρισης του μεταναστευτικού με τρίτες χώρες και δει τις χώρες της Β.Αφρικής και

- οι λεπτομέρειες του επόμενου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν τέθηκε και δεν επρόκειτο ποτέ να τεθεί θέμα επιστροφής μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνθήκης του Δουβλίνου, καθώς η εκ νέου υπαγωγή της Ελλάδας στη συνθήκη περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες ως προς αυτό.

Η άτυπη συνάντηση θα διαρκέσει μέχρι τις 19:30 τοπική ώρα, εκτός απροόπτου και είναι αβέβαιο αν θα καταλήξει σε κάποια εξίσου άτυπη δήλωση.

Δηλώσεις ηγετών κατά την άφιξη

Στην εκτίμηση ότι μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό είναι εφικτή και πως η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί απλά και μόνο μια "εδνογερμανική διαμάχη", προέβη ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, προσερχόμενος στην άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό. Ωστόσο εξήγησε ότι "δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα".

Στην άποψη αυτή συνηγόρησε και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Χαβιέρ Μπετέλ, λέγοντας ότι η σημερινή συνάντηση "δεν πρόκειται για την επιβίωση ενός καγκελάριου", αλλά "πρόκειται για την εξεύρεση λύσης και ελπίζω να είναι κοινή, για μια πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη". "Το χρειαζόμαστε αυτό", επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Μπετέλ.

Παρομοίως και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε προσερχόμενη στη συνάντηση ότι η πρέπει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στην Σύνοδο Κορυφής ", ενώ ο Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε πως "οφείλουμε να αναζητήσουμε αποτελεσματικότητα επειδή είμαστε εγγυητές της συνοχής των χωρών μας και του λαού μας".

Από την πλευρά του ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, σημείωσε ότι "είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε μια ιταλική πρόταση για μεταρρύθμιση στους λεγόμενους κανόνες του Δουβλίνου για την κατανομή των αιτούντων άσυλο", αναφέροντας πως "θέλουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με έναν δομικό τρόπο".

Το μήνυμα του Τσίπρα στο twitter

Ο Πρωθυπουργός ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter φωτογραφίες από τη συνάντηση.







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v