Εμπορικό πόλεμο ξεκινάει ο Τράμπ με δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο - Οργή Ε.Ε.-Κίνας, απειλούν με αντίποινα

Την οργή Ε.Ε., Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών, προκάλεσαν οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα εφαρμοστούν στις ΗΠΑ και θα ισχύσουν για πολύ καιρό, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

  • Real.gr
Εμπορικό πόλεμο ξεκινάει ο Τράμπ με δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο - Οργή Ε.Ε.-Κίνας, απειλούν με αντίποινα
Την οργή Ε.Ε., Κίνας, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών, προκάλεσαν οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα εφαρμοστούν στις ΗΠΑ και θα ισχύσουν για πολύ καιρό, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εταιρειών των αντίστοιχων κλάδων στον Λευκό Οίκο. Συγκεκριμένα δασμοί ύψους 25% θα επιβληθούν σε όλες τις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, επιβεβαιώνοντας ανάρτηση του κ. Τραμπ νωρίτερα στο Twitter ότι θα ληφθούν μέτρα για «ελεύθερο, δίκαιο και έξυπνο εμπόριο».

«Ευρώπη και Κίνα πιθανότατα θα απαντήσουν», αναφέρουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι η κίνηση Τράμπ αυξάνει τους φόβους ενός οικονομικού πολέμου.



Η αντίδραση της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες.

"Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο" είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

"Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (...) πρέπει να δράσουμε", τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε και σήμερα να απειλεί ότι θα εφαρμόσει "ανταποδοτικούς δασμούς" στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

"Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε ΜΗΔΕΝ δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο" έγραψε σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. "Θα επιβάλουμε σύντομα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή", υποστήριξε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι "δεν είναι καλοί για κανέναν". Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, "κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν".

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ. "Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια" των ΗΠΑ, συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν "στενά, εδώ και δεκαετίες" σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

"Ο προστατευτισμός (...) δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα" που πλήττεται από την υπερπροσφορά, συνέχισε. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαθέτουν αντίμετρα που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν εναντίον των ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, τόνισε.

Δασμούς 25% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 2,8 δισεκ. ευρώ μπορεί να επιβάλει η ΕΕ ως αντίμετρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει με το σχέδιό του να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει "σθεναρά" στην πρόταση του Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Προειδοποίησε επίσης ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσει την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης -τελευταία φορά είχαν επιβληθεί το 2002- για να αποτρέψει τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.

Ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ώστε να "εξισορροπηθεί" το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισεκ. ευρώ (6,53 δισ. δολάρια) και του αλουμινίου το 1,1 δισ. ευρώ.

Για ορισμένες ποιότητες χάλυβα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πέρσι, σημείωσαν οι πηγές αυτές, κάτι που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επιβληθούν μέτρα διασφάλισης σε αυτά τα προϊόντα. Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτών των ποιοτήτων έφτασαν τα 2,8 δισ. ευρώ.

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα. Ο κατάλογος των προϊόντων αυτών θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για να προχωρήσει το μέτρο. Η "επανεξισορρόπηση" θα πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μήνες.

Αντίμετρα σε βάρος της Harley-Davidson, του ουίσκι μπέρμπον και της Levi's

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει αντίμετρα σε βάρος αμερικανικών προϊόντων και εταιρειών, όπως του ουίσκι μπέρμπον, της Harley-Davidson και της Levi's, μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δασμολογήσει τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ.

"Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi's", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους.

"Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας" προειδοποίησε ο Γιούνκερ. "Η Ευρώπη χρειάζεται μια εμπορική πολιτική ικανή να αμύνεται: δεν θα εμφανιστούμε αφελείς", συνέχισε.

Οι ΗΠΑ εισάγουν 30 εκατομμύρια τόνους χάλυβα κάθε χρόνια, αξίας 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων. είναι έτσι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Περίπου το 4% αυτού του χάλυβα παράγεται στη Γερμανία. Το 50% εισάγεται στις ΗΠΑ από τέσσερις άλλες χώρες: τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Νότια Κορέα και το Μεξικό.

Ο γενικευμένος εμπορικός πόλεμος μπορεί ακόμη να αποφευχθεί, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Κομισόν Γίρκι Κατάινεν

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.
"Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό" είπε ο Φινλανδός επίτροπος. "Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του", πρόσθεσε.

"Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές" υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει.

Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία "είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό", θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ορισμένα μέτρα θα πλήτουν τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, άλλα τα τρόφιμα και καταναλωτικά είδη.

"Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους (...) πρέπει να αντιδράσουμε", κατέληξε.
Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή συντάσσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα τα οποία θα μπορούσε να φορολογήσει προκειμένου να στείλει ένα "πολιτικό μήνυμα" στον Τραμπ.

Επί ποδός η Κίνα

Επί ποδός βρίσκεται και η Κίνα, και εκτός από αντίμετρα στους τομείς του τουρισμού και της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, το Πεκίνο ενδέχεται να ανακαλέσει τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου βάσει της οποίας ξεπάγωσαν μετά από 14 χρόνια οι εισαγωγές αμερικανικού βοδινού.

Η κινεζική ηγεσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο θα προχωρήσει σε αντίποινα, εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει νέους δασμούς, τονίζοντας τον κίνδυνο ενός εξουθενωτικού εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ρωσία: «Αυτό το μέτρο στρέφεται εναντίον πολλών χωρών».

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλούν ανησυχία στο Κρεμλίνο, το οποίο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι «αυτό το μέτρο στρέφεται εναντίον πολλών χωρών».

Παλαιότερα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι προτίθεται να αυξήσει τους δασμούς αν κάτι τέτοιο θα ωφελήσει το κλάδο της μεταλλουργίας. Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε προτείνει να επιβληθούν δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα από την Ρωσία και άλλες 11 χώρες της τάξεως του 53%, ενώ για τις άλλες χώρες δασμοί 24%.

Βερολίνο: Οι δασμοί συνιστούν κίνδυνο για γερμανικές επιχειρήσεις

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει την επιβολή δασμών κατά 25% στις εισαγωγές αλουμινίου και κατά 10% σε χάλυβα στις ΗΠΑ δήλωσε στο μπρίφινγκ της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Οι δασμοί αυτοί θα έπλητταν σοβαρά τις εμπορικές ροές των γερμανικών βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές πως το Βερολίνο βρίσκεται στο πλευρό της Κομισιόν, η οποία έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να αντιδράσει η ΕΕ ακόμη και με αντίμετρα. Τη θέση αυτή στηρίζει και η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις. Σε περίπτωση που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει τα μέτρα, «τότε η Ευρώπη θα απάντηση ανάλογα» δήλωσε η υπουργός

Λιγότερο αιχμηρές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ενώ εκφράζει το φόβο πως οι αμερικανικοί δασμοί «θα έπλητταν ιδιαιτέρως τις εξαγωγές και θέσεις εργασίας» στη Γερμανία, ο κ. Γκάμπριελ τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του συγκροτήματος Funke πως θα πρέπει να καταβληθούν τώρα προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί μια διεθνής εμπορική διαμάχη.

Ο κ. Γκάμπριελ εκφράζει την ελπίδα, ο αμερικανός πρόεδρος να ξανασκεφτεί την απόφαση του. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας το 4% των αμερικανικών εισαγωγών σε χάλυβα και αλουμίνιο προέρχονται από τη Γερμανία.

Την άποψη ότι η επιβολή δασμών αποτελεί απειλή για το διεθνές σύστημα εμπορικών συναλλαγών συμμερίζονται και εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας. Ο γενικός διευθυντής της Κέντρική Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Μάρτιν Βάνσλεμπεν εξέφρασε το φόβο ότι το θα ακολουθήσουν και άλλα κράτη το παράδειγμα των ΗΠΑ, πράγμα που θα οδηγούσε στην επιπλέον αποδυνάμωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν εις βάρος της γερμανικής οικονομίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις εξαγωγές.

Τέλος η γερμανική Ένωση Χαλυβουργιών ανέφερε ότι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Γαλλία: Η Ουάσιγκτον να περιμένει ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και πως η Ουάσινγκτον μπορεί να περιμένει «μια ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη» απάντηση από την ΕΕ.

«Αυτά τα μονομερή μέτρα δεν είναι αποδεκτά. Θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και σε γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Vallourec και η Arcelor», δήλωσε ο Λεμέρ, αναφερόμενος στην χαλυβουργία ArcelorMittal.

Καναδάς: Απαράδεκτος κάθε τελωνειακός δεσμός από τις ΗΠΑ

Κάθε πιθανός τελωνειακός δασμός που θα επιβαλλόταν από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου του Καναδά θα ήταν «απαράδεκτος», προειδοποίησε απόψε ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάνιε.

Σημειώνεται, ότι ο Καναδάς είναι ο πρώτος προμηθευτής χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ. Οι εισαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ προέρχονται σε ποσοστό 16% από τον Καναδά, 13% από τη Βραζιλία και 10% από τη Νότια Κορέα. Σύμφωνα με την επιθεώρηση All Aluminum Insider, το 54% των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ προέρχεται από τον Καναδά.

«Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση» διαβεβαίωσε ο Καναδός υπουργός. «Κάθε δασμός ή ποσόστωση που θα επιβαλλόταν στην καναδική βιομηχανία μας χάλυβα και αλουμινίου θα ήταν απαράδεκτη» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στο καναδικό κοινοβούλιο.

ΔΝΤ: Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους χωρίς έκτακτα μέτρα

«Οι περιορισμοί στις εισαγωγές που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τη φύση τους θα μπορούσαν να βλάψουν όχι μόνο χώρες εκτός των ΗΠΑ αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, περιλαμβανομένων των τομέων της μεταποίησης και των κατασκευών που είναι οι μεγαλύτεροι χρήστες αλουμινίου και χάλυβα» επεσήμανε σε δελτίο Τύπου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ και τους εμπορικούς εταίρους τους να εργαστούν από κοινού με εποικοδομητικό τρόπο για να περιορίσουν τα εμπόδια στον τομέα του εμπορίου και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές τους χωρίς να προσφύγουν σε τέτοιου είδους έκτακτα μέτρα» συμπλήρωσε ο διεθνής οικονομικός οργανισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v