Κρίστιαν Λίντνερ, Πρόεδρος FDP: O "μικρός πρίγκιπας" των Φιλελευθέρων

Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP) ετοιμάζονται στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής να επιστρέψουν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έπειτα από μια τετραετία οδυνηρού αποκλεισμού.

Κρίστιαν Λίντνερ, Πρόεδρος FDP: O μικρός πρίγκιπας των Φιλελευθέρων
Οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP) ετοιμάζονται στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής να επιστρέψουν στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, έπειτα από μια τετραετία οδυνηρού αποκλεισμού. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά λίγο κάτω από το 10% για το κόμμα του φωτογενή Κρίστιαν Λίντνερ. Δείχνουν ωστόσο και κάτι ακόμη: ότι μετά από αυτόν …το χάος.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern και τον τηλεοπτικό σταθμό RTL, το 49% των Γερμανών δεν γνωρίζει κανέναν άλλον πολιτικό από το κόμμα των Φιλελευθέρων. Κανένα πρόβλημα, θα έλεγε ο ίδιος ο Λίντνερ, που στα 18 του είχε ιδρύσει επιχείρηση στο πατάρι του σπιτιού του, κυκλοφορούσε με κοστούμι, γραβάτα και Mercedes, ενώ στα 19 είχε αγοράσει την πρώτη του Porsche.
 
Η δε προεκλογική εκστρατεία του FDP είναι ουσιαστικά «one man show», με τον ίδιο να φιγουράρει σχεδόν σε όλα διαφημιστικά του κόμματος μόνος, φορώντας μοντέρνα κοστούμια, συχνά χωρίς γραβάτα, με ύφος κινηματογραφικού σταρ. Ματαιοδοξία;
«Κάθε έντεκα λεπτά ένας φιλελεύθερος ερωτεύεται τον εαυτό του», είναι το ανέκδοτο που συνοδεύει την καμπάνια του. «Δεν κληρονόμησα τίποτα. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα», θα πει ο ίδιος σε προεκλογική του συνέντευξη.

Πριν από λίγες ημέρες στην Γερμανία κυκλοφόρησε βίντεο από το νεανικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο «100 Grad», στο οποίο είχε το 1997 φιλοξενηθεί ο Κρίστιαν Λίντνερ, επειδή, ως μαθητής ακόμη, είχε συστήσει τη δική του εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων.
Ο 18χρονος Κρίστιαν εμφανίζεται με κοστούμι, γραβάτα (με αγελάδες), χαρτοφύλακα, αλλά και μαλλιά καρφάκια και νεανική ακμή.

«Τα προβλήματα είναι μόνο ακανθώδεις ευκαιρίες», δηλώνει με φιλοσοφική διάθεση και πρωτοφανή άνεση στην κάμερα.
Και είχε δίκιο, αφού λίγα χρόνια μετά, η δεύτερη επιχειρηματική του απόπειρα, με μια εταιρία υψηλής τεχνολογίας, πέφτει θύμα της κρίσης του 2000.
Εξίσου νωρίς αρχίζει και η πολιτική του καριέρα.

Αποφασίζει ήδη από την εφηβεία ότι το κόμμα που τον εκφράζει είναι το FDP και επειδή στην πόλη του, στο Βέρμελσκίρχεν, λίγο έξω από την Κολωνία, δεν υπήρχε οργάνωση, ίδρυσε μία με τους φίλους του.

Λίγο αργότερα, στα 21 του, έγινε ο νεαρότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και ως πεδίο ευθύνης του ανατέθηκαν τα νηπιαγωγεία.
Τα ζητήματα παιδείας και νεολαίας τον απασχολούν ακόμη και σήμερα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του CDU και του FDP για τον σχηματισμό κυβέρνησης το 2009, ο τότε αρχηγός Γκίντο Βεστερβέλε του ανέθεσε την εκπροσώπηση του κόμματος ακριβώς για αυτά τα κεφάλαια. Στα 34 του και αφού το FDP έχει μείνει εκτός Βουλής στις εκλογές του 2013, ο Κρίστιαν Λίντνερ εκλέγεται αρχηγός του κόμματος, όταν όλοι, απελπισμένοι, συμφωνούν ότι χρειάζονται κάτι καινούργιο.

Πόσο καινούργιο είναι όμως αυτό που επαγγέλλεται ο Κρίστιαν Λίντνερ; Ο ίδιος μπορεί να είναι μόλις 38 ετών, να τρέχει σε ερασιτεχνικούς αγώνες αυτοκινήτου, να λατρεύει «ό,τι μπορεί να κινηθεί με βενζίνη», να ντύνεται μοντέρνα, να μην διστάζει να διαφημίσει την μεταμόσχευση μαλλιών του, να μιλάει διαρκώς για ελευθερία, νέες ιδές και ανοιχτή κοινωνία, αλλά πολλές φορές θυμίζει και κάτι από … «Νόμο και Τάξη», όπως έγραψε πρόσφατα το Spiegel, σχολιάζοντας τις θέσεις του FDP για το προσφυγικό - τις επαίνεσε άλλωστε και η ακροδεξιά AfD. «Όλοι οι πρόσφυγες πρέπει να γυρίσουν πίσω», ήταν ο τίτλος που έδωσε στην συνέντευξή του η Bild, όταν δήλωσε ότι μετά τον πόλεμο στην Συρία, οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν, όπως συνέβη και μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια. O Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε κατανόηση για την απόφαση της 'Αγγελα Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας, αλλά επέκρινε την μετέπειτα στάση της, η οποία, όπως λέει, οδήγησε σε ανεξέλεγκτη κατάσταση που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Τουλάχιστον παρεξηγήσιμη όμως θεωρήθηκε και η άποψή του για την κατάσταση στην Κριμαία. Η Γερμανία, δήλωσε, θα πρέπει να αποδεχθεί την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ως «μόνιμη προσωρινή λύση». Ζήτησε δε να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και χωρίς την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και να ανταμειφθεί η Ρωσία για «θετικά ενδιάμεσα βήματα». Τη θέση του αυτή, ομολόγησε, χρειάστηκε να την αιτιολογήσει ακόμη και στο σπίτι του, στην σύζυγό του, αρχισυντάκτρια της Welt, Ντάγκμαρ Ρόζενφελντ. Η απάντηση είναι η «Realpolitik», θα πει αργότερα.

O ίδιος ρεαλισμός δηλώνει ότι τον οδηγεί και σε ό,τι αφορά την Τουρκία. «Φάρσα» είχε χαρακτηρίσει την ενταξιακή της διαδικασία ήδη τον περασμένο Ιούλιο και είχε ζητήσει να διακοπεί, μαζί με την χρηματοδότηση. «Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πέρα από κάθε φαντασία», θα πει χαρακτηριστικά, για να δικαιωθεί όταν αργότερα, τόσο η 'Αγγελα Μέρκελ, όσο και ο Μάρτιν Σουλτς θα προσχωρήσουν λίγο ως πολύ στις θέσεις του.
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι απόψεις του είναι μάλλον αναμενόμενες από το κόμμα «της ελευθερίας στο επιχειρείν» για τους φίλους ή «των πλουσίων» για τους εχθρούς του. Θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί, αλλά και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εκτός Ευρωζώνης. Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύεται.

Η επόμενη μέρα των εκλογών ίσως τον βρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Για τις θέσεις των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας λέγεται ότι προαλείφονται οι ευρωβουλευτές του, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ και Μίχαελ Τόιρερ. Φήμες λένε ότι ο ίδιος ο Λίντνερ θα προτιμήσει να παραμείνει στη Βουλή και να μην πάρει υπουργείο. Έτσι κι αλλιώς το κόμμα του αυτή τη στιγμή είναι εκείνος και εκείνος είναι πολύ νέος για να «καεί» από την συγκυβέρνηση.

Οι βασικές θέσεις του FDP:
- Αναθεώρηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία. Επένδυση 1000 ευρώ ανά μαθητή για τεχνολογικό εξοπλισμό
- Επέκταση του δικτύου των γυάλινων οπτικών ινών με πώληση μετοχών του ταχυδρομείου και των τηλεπικοινωνιών και δημιουργία Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής
- Κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης (για την επανένωση της Γερμανίας)
- Θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ
- Κονδύλια για την Αστυνομία και την Δικαιοσύνη και προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιδιωτικής ζωής

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v