Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Συναγερμός για ενδεχόμενη κυβερνο-επίθεση στις εκλογές

Ανησυχία επικρατεί σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αφού πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι χάκερς, πιθανόν από τη Ρωσία, έχουν βάλει στόχο την εκλογική διαδικασία.

ΗΠΑ: Συναγερμός για ενδεχόμενη κυβερνο-επίθεση στις εκλογές
Ανησυχία επικρατεί σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αφού πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι χάκερς, πιθανόν από τη Ρωσία, έχουν βάλει στόχο την εκλογική διαδικασία.

«Εκτός εάν το ποσοστό των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι εξαιρετικά κοντά, είναι απίθανο μια κυβερνο-επίθεση να έχει ως συνέπεια την ανακοίνωση του ονόματος του λάθος υποψηφίου», δήλωσαν στο βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC ο Ματ Μπέρναντ και ο 'Αλεξ Χάλντερμαν, ειδικοί σε θέματα ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ωστόσο, και οι δύο υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά ο κίνδυνος για μια πιθανή επίθεση από χάκερς.

Μέχρι και σήμερα, οπότε και θα διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πραγματοποιεί δοκιμές στα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την ψηφοφορία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τρωτά σημεία. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το σύστημα είναι αξιόπιστο, ωστόσο παραδέχονται ότι υπάρχουν αδυναμίες και για το λόγο αυτό ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας θα είναι έτοιμοι να επέμβουν σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε ανωμαλία στην εκλογική διαδικασία.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, το έργο των χάκερς, εφόσον θέλουν να πλήξουν τις εκλογές, δεν θα είναι και τόσο εύκολο αφού η ψηφοφορία γίνεται μέσω ηλεκτρονικών θαλάμων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα -κάτι που ίσως προκαλεί πονοκέφαλο αλλά κάνει τη δουλειά των χάκερς πολύ πιο δύσκολη αφού σε ένα κατακερματισμένο σύστημα είναι δυσκολότερο να πραγματοποιηθεί μαζική επίθεση.

Ωστόσο, ένας επίδοξος χάκερς δεν θα χρειαζόταν να στοχοποιήσει το σύνολο της χώρας, ούτε καν μιας ολόκληρης πολιτείας. Αντ' αυτού θα μπορούσε να βρει τρόπους προκειμένου να πλήξει μικρές ομάδες συστημάτων, οι οποίες όμως θα είναι σημαντικές για την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα.
«Οι εκλογές του 2016 δεν είναι όσο ασφαλείς θα μπορούσαν να είναι», δήλωσε ο Μπέρναντ.

«Παρά το γεγονός ότι πιστεύουμε πως είναι απίθανο χάκερς να καταφέρουν να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα, εντούτοις αποτελεί διαφορετική πιθανότητα να πραγματοποιηθούν επιθέσεις που θα προσπαθήσουν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v