Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκλογείς που ψήφισαν νωρίς σε Φλόριντα και Νεβάδα μπορεί να αποβούν προς όφελος της Κλίντον

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με υπολογισμούς του προεκλογικού γραφείου της Κλίντον, το ποσοστό των ψηφοφόρων που ψήφισε ήδη αυξήθηκε κατά 139%, ή πάνω από το διπλάσιο ποσοστό, που είχε το 2012, σύμφωνα με μια έκθεση με ημερομηνία της Τετάρτης.

Οι εκλογείς που ψήφισαν νωρίς σε Φλόριντα και Νεβάδα μπορεί να αποβούν προς όφελος της Κλίντον
Ο άντρας που άνοιξε όταν ένας εθελοντής χτύπησε την πόρτα του στη συνοικία Κένταλ της κομητείας του Μαϊάμι-Ντέιντ το Σάββατο δήλωσε κατηγορηματικά στα ισπανικά ότι όχι μόνο θα ψηφίσει, αλλά και ότι "esperamos que la presidenta gane": "Ελπίζουμε ότι η κυρία πρόεδρος θα νικήσει".

Εθελοντές στη νοτιοανατολική πολιτεία Φλόριντα κατέβαλλαν μια προσπάθεια τελευταίας στιγμής να πείσουν ψηφοφόρους να σπεύσουν στα εκλογικά κέντρα το Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς οι πρώιμες εκλογές έληγαν χθες (Κυριακή), προτού την επίσημη μέρα των προεδρικών εκλογών αύριο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ των ρεπουμπλικανών αντιμετωπίζει τη Χίλαρι Κλίντον των δημοκρατικών, ή την "la presidenta" (κυρία πρόεδρο), όπως την κάλεσε ο ισπανόφωνος κάτοικος που άνοιξε την πόρτα.

Οι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι, όπως και ο άντρας στο Κένταλ και αλλού, μπορεί να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στις εκλογές της Τρίτης.

Τα αποτελέσματα των πρώιμων εκλογών υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει μια αλματώδης αύξηση στον αριθμό των ισπανόφωνων που ρίχνουν τη ψήφο τους στις κάλπες φέτος, ιδιαίτερα στις αμφισβητούμενες πολιτείες της Νεβάδα και Φλόριντα, και η Κλίντον θα δρέψει το μεγαλύτερο όφελος από αυτήν.

Η Κλίντον γενικά συγκεντρώνει πολύ ψηλά ποσοστά μεταξύ των ισπανόφωνων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Univision για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Κλίντον συγκεντρώνει την προτίμηση 67% των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, σε σχέση με το 19% του Τραμπ, ο οποίος δεν τα πάει καλά με τη μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων μεταξύ όλων των μειονοτήτων στις ΗΠΑ, έχοντας επανειλημμένα εξοργίσει τους ισπανόφωνους με υποτιμητικές δηλώσεις για τις κοινότητές των.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των εταιρειών The Tarrance Group και Bendixen and Amandi, οι εγγεγραμμένοι ισπανόφωνοι ψηφοφόροι στη Φλόριντα προτιμούν την Κλίντον κατά 60% έναντι του Τραμπ με 30%.

Στη Νεβάδα, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, με 72% για την Κλίντον και 19% για τον Τραμπ.

Στη Φλόριντα, σύμφωνα με υπολογισμούς του προεκλογικού γραφείου της Κλίντον, το ποσοστό των ψηφοφόρων που ψήφισε ήδη αυξήθηκε κατά 139%, ή πάνω από το διπλάσιο ποσοστό, που είχε το 2012, σύμφωνα με μια έκθεση με ημερομηνία της Τετάρτης.

Ο Στιβ Σέιλ, ένας δημοκρατικός σύμβουλος στρατηγικής που ειδικεύεται στη Φλόριντα, υπολόγισε ότι στις φετινές εκλογές, 170.000 παραπάνω ισπανόφωνοι ψήφισαν νωρίς ή μέσω ταχυδρομείου μέχρι τη Τετάρτη σε σχέση με όλη την εκλογική περίοδο του 2012, σύμφωνα με ανάρτηση στο μπλογκ του.

«Σημειώστε επίσης ότι επειδή το “Ισπανικής καταγωγής” είναι αυτοπροσδιορισμός, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το πραγματικό μέγεθος του ισπανόφωνου πληθυσμού που έχει ψηφίσει είναι μεγαλύτερο από όσους έχουν εγγραφεί (ως “Ισπανικής καταγωγής”). Οπότε ενώ οι ισπανόφωνοι μπορεί να απαρτίζουν το 14,2% των ψηφοφόρων που έχουν ψηφίσει ήδη έως τώρα, στην πραγματικότητα, ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος», έγραψε στον ιστότοπό του.

Παρά την απότομη αύξηση όσων έχουν ήδη ψηφίσει, δεν είναι σίγουρο ποιος από τους υποψήφιους υπερτερεί.

Δεν υπάρχει επίσης και εγγύηση ότι η ψηλότερη προσέλευση στις κάλπες θα συνεχιστεί και την Τρίτη, και ότι αυτοί και ψηφοφόροι άλλων μειονοτήτων θα αποτελέσουν τη διαφορά για να επηρεάσουν τη Φλόριντα ή άλλες πολιτείες.

Ο Τραμπ ξεκίνησε την ανορθόδοξη προεκλογική του εκστρατεία πέρσι με το να περιγράψει τους μετανάστες από το Μεξικό ως βιαστές και εγκληματίες, και μετέτρεψε τη σκληρή του θέση για το μεταναστευτικό σε χαρακτηριστικό κομμάτι του οράματος που έχει για την Αμερική.

Κάλεσε για την κατασκευή ενός τοίχου στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και κατηγόρησε έναν ομοσπονδιακό δικαστή, γεννημένο στην Αμερική, ότι δεν μπορεί να ασκήσει δίκαια το καθήκον του λόγω της μεξικανικής του καταγωγής.

Αυτού του είδους η ρητορεία μπορεί να τον ζημιώσει στη Φλόριντα, της οποίας το δημογραφικό γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφο και την οποία πολλοί παρατηρητές των εκλογών πιστεύουν ότι ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει για να έχει οποιαδήποτε ελπίδα να συγκεντρώσει το ελάχιστο των 270 ψήφων στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Ο Ντάνιελ Σμιθ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ο οποίος ασχολείται επίσης και με έρευνες σχετικά με τις εκλογές, είπε ότι οι δημοκρατικοί έχουν ισχυρό προβάδισμα μεταξύ των ισπανόφωνων που έχουν ψηφίσει νωρίς στη Φλόριντα.

"Από τη δικιά μου σκοπιά, αυτό δείχνει ότι οι ισπανόφωνοι στη Φλόριντα αντιδρούν ενστικτωδώς στον Ντόναλντ Τραμπ", είπε. "Η ολοκληρωτική του προεκλογική πολεμική εναντίον των μεταναστών και ειδικά των ισπανόφωνων στρέφεται τώρα εναντίον του στη Φλόριντα", πρόσθεσε.

Δημοκρατικό προβάδισμα σε κομητεία-κλειδί

Η πολιτεία της Νεβάδα δεν απαιτεί από τους ψηφοφόρους της να σημειώσουν τη φυλή ή την εθνικότητά τους όταν εγγράφονται ως ψηφοφόροι, αλλά άλλα στοιχεία της πολιτείας υποδεικνύουν ότι και εκεί οι ισπανόφωνοι έρχονται στις κάλπες σε πολύ ψηλότερα ποσοστά.

Για παράδειγμα, στην κομητεία Κλαρκ, ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψήφισαν νωρίς αυξήθηκε απότομα.

Μεταξύ των ψηφοφόρων που προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα και όσων έστειλαν ταχυδρομικά τη ψήφο των, οι εγγεγραμμένοι δημοκρατικοί έχουν τώρα 72.000 παραπάνω δελτία ψήφων από τους εγγεγραμμένους ρεπουμπλικανούς εκεί.

Τα νούμερα αυτά δεν αποκαλύπτουν ποιόν υποψήφιο διάλεξαν οι ψηφοφόροι, παρά μόνο το κόμμα με το οποίο έχουν εγγραφεί οι ψηφοφόροι (ΣτΣ: Στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι εγγράφονται σε κάθε εκλογή, οπότε και μπορούν να δηλώσουν το κόμμα της προτίμησής τους).

Μόνο την Παρασκευή, 57.172 άτομα πήγαν να ψηφίσουν κατ' ιδίαν στην κομητεία Κλαρκ.

Από φωτογραφίες στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να υπήρξαν ιδιαίτερα μεγάλες ουρές στο εκλογικό κέντρο στο συγκρότημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καρδένας στη Νεβάδα το οποίο έμεινε ανοιχτό ως αργά για να εξυπηρετήσει τον αυξημένο αριθμό ψηφοφόρων.

Η κομητεία Κλαρκ, που περιλαμβάνει το Λας Βέγκας, έχει μεγάλο πληθυσμό ισπανόφωνων, σύμφωνα με την αμερικανική απογραφική υπηρεσία (U.S. Census) - 30,6%, σε σχέση με το 28,1% για όλη την πολιτεία της Νεβάδα συνολικά.

Η αύξηση ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων αλλού στην πολιτεία δεν επαρκεί για να εξισορροπήσει την υπεροχή των δημοκρατικών στην κομητεία Κλαρκ.

Γενικά, οι δημοκρατικοί έχουν ρίξει 46.000 παραπάνω ψήφους στη Νεβάδα από ό,τι οι ρεπουμπλικανοί.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, εξηγεί η Άρτι Μπλάνκο, πολιτειακός συντονιστής για την προοδευτική ομάδα For Our Future (Για το μέλλον μας).

Η οργάνωσή της και άλλες συνεργάζονται σε μια μεγάλη εκστρατεία να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ψηφίσει, ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους πληθυσμών μειονοτήτων όπως οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι, και σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης οι προσπάθειές τους έχουν αποδώσει.

Εικοσιδύο τοις εκατό των δημοκρατικών που ψήφισαν την Παρασκευή είχαν κάνει συζήτηση με κάποιον από την οργάνωση κάποια στιγμή μετά τις 15 Οκτωβρίου, είπε η Μπλάνκο.

Μεταξύ των ισπανόφωνων ψηφοφόρων τις τελευταίες τρεις μέρες των πρώιμων εκλογών, ο συνασπισμός μίλησε με 14% από αυτούς μετά τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας.

Το Σάββατο ο Τραμπ έθιξε με ειρωνεία τον αριθμό των πρώιμων ψήφων των δημοκρατικών της Νεβάντα. "Δεν πήραν το ποσοστό ψήφων που ήθελαν για να μας σταματήσουν τη Τρίτη" (αύριο), είπε ο Τραμπ στο Ρίνο της Νεβάδα, "Η Τρίτη είναι η μέρα μας στην πολιτεία αυτή". Το Ρίνο και η βόρεια Νεβάδα, είπε, "μπορούν να μας στείλουν κατ' ευθείαν στην Ουάσιγκτον".

Η Μπλάνκο όμως είπε, αντίθετα, ότι οι ψήφοι ήταν το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς για να προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, και ότι οι προοδευτικές οργανώσεις δεν είχαν τελειώσει το έργο τους. Για όσους δεν πήγαν ψηφίσουν νωρίς, είπε, "Έχουμε όλους αυτούς τους ψηφοφόρους τους οποίους τώρα χρειάζεται να ξαναδούμε για να τους πούμε, 'Έχετε άλλη μια μέρα ακόμα'" για να ρίξουν τις ψήφους των.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v