Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Νέα συνάντηση θα έχουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση. Τι αναμένεται να συζητηθεί.

  • Real.gr
Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Σοβαρές πιέσεις στην Ευρώπη προκαλεί η προσφυγική κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ε.Ε. στη Βαλέτα της Μάλτας, μετά από αίτημα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι δράσεις της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση, η συνεργασία με χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Τουρκία, η αναδιανομή των προσφύγων και η εφαρμογή των hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την Σύνοδο Κορυφής της G-20 που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αττάλεια της Τουρκίας. Σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχου, δεν αποκλείεται η συζήτηση που θα διεξαχθεί κατά την διάρκεια του δείπνου «να περιληφθεί και στο τελικό ανακοινωθέν», καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία προκειμένου «να προωθήσει αυτό το οποίο προωθούμε με κάθε ευκαιρία, την επιδίωξη κοινών λύσεων».

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος εντείνει τις προσπάθειές σε όλα τα μέτωπα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. O Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν μήνα, ξεκαθάρισε όμως πως δεν έχει υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στη Σύνοδο των υπουργών συζητήθηκε, εκτός από την παρούσα κατάσταση, και η εφαρμογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν, με τον κ. Αβραμόπουλο να χαιρετίζει το γεγονός πως τα κράτη-μέλη καταβάλλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα του πως θα εφαρμοστούν γρήγορα.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης των 17 σημείων, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως είναι οι εβδομαδιαίες διασκέψεις μέσω video, αλλά και η λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης για τις μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη 400 αστυνομικών στη Σλοβενία ενώ όπως είπε τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί για τη διάθεση συνολικά 250 αξιωματικών από τα μέσα Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αυξηθούν οι ικανότητες υποδοχής και να φθάσουν τις 100.000 θέσεις, σε χώρες κατά μήκος της διαδρομής, ενώ όπως είπε με την Ολοκληρωμένη Πολιτική Αντιμετώπισης Κρίσεων (Integrated Political Crisis Response) διασφαλίζεται ότι όλοι μοιράζονται τις πληροφορίες σε τακτική βάση.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα hotspots και το σύστημα μετεγκατάστασης, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν μετεγκατασταθεί 147 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Όπως επισήμανε, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό.

«Είναι καιρός να αρχίσουμε να αποδίδουμε σε όλα τα μέτωπα. Πρέπει να προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση από τις δεκάδες στις εκατοντάδες, αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι αυτό το σχήμα μετεγκατάστασης θα λειτουργήσει σωστά. Τα υπόλοιπα hotspots θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, η Επιτροπή θα τοποθετήσει αξιωματούχους για την στήριξη της Ελλάδας και την Ιταλίας τις προσεχείς ημέρες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται το πλαίσιο της ΕΕ για το άσυλο και την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, καθώς χωρίς καταγραφή δεν μπορεί να υπάρξει μετεγκατάσταση.

Οι θέσεις της Αθήνας

Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στην Βαλέττα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα ακολουθήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις:

-Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας.

-Επίσης, το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στη Βαλέττα αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σε αυτή θα συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από αφρικανικές χώρες. Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει τις βασικές της αρχές πάνω στο ζήτημα αυτό. Ειδικότερα θα επαναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , πρώτον ότι η βασική αιτία για την δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος, πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Δεύτερον, ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα. Ομοίως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.-Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Στις κεντρικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναγκαιότητα η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης προς τις χώρας υποδοχής να ξεκινά και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, «ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Ελλάδα. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης, από το relocation στο resettlement», σημείωνε.

Επιπλέον, η θέση, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, να της παρασχεθεί βοήθεια για τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων της.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Διμερής συνάντηση Τσίπρα για την προώθηση αμοιβαίας συνεργασίας σε φορολογικά θέματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v