Κουτσούμπας: Βάρβαρο το τρίτο μνημόνιο

Σε συνέντευξή του ο γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ τονίζει ότι η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ της αναγκαιότητας ανατροπής της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας και της μετατροπής της σε κοινωνική ιδιοκτησία

  • Real.gr
Κουτσούμπας: Βάρβαρο το τρίτο μνημόνιο
«Ο ΣΥΡΙΖΑ με το «πρώτη φορά αριστερά» έκανε αυτό, που καμιά προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε, κάτω από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής. Να ντύσει με το περιτύλιγμα της σκληρής διαπραγμάτευσης, της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας το 3ο βάρβαρο μνημόνιο, το οποίο περιέχει μέτρα που χρόνια απαιτούσε το κεφάλαιο. Κι αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα. Και ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτός που προσφέρει στο σύστημα, κάνει μεγάλη ζημιά στο λαό».Αυτό τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», απαντώντας στην ερώτηση «μήπως είναι υπερβολική η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στον λαό.

Ερωτηθείς για τα, κατά την εκτίμησή του, «θεμελιώδη λάθη» της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι επρόκειτο για «επιμέρους λάθη, αλλά για μια συνολική στρατηγική που είναι «από χέρι» ενάντια στο λαό», με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλλιεργεί «ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες ότι μπορείς σήμερα να βαδίζεις στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να υλοποιείς τις δεσμεύσεις της ΕΕ και την ίδια στιγμή να ανακουφίζεις και το λαό».

«Ε, αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, ένα ακόμη μνημόνιο, ότι δεν μπορεί και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων να ανακάμπτουν και ο λαός να ευημερεί» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι χωρίς το ΚΚΕ να έχει αυταπάτες ότι μπορεί το σύστημα που δημιούργησε την αδικία να την αποκαταστήσει, κατέθεσε προτάσεις νόμου με την μία να αφορά στην κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και την δεύτερη στην επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, και για τις οποίες πρέπει να ρωτηθεί η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι αρμόδιοι υπουργοί «σε ποιο συρτάρι τις έχουν καταχωνιάσει».

Ο κ.Κουτσούμπας τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ της αναγκαιότητας ανατροπής της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας και της μετατροπής της σε κοινωνική ιδιοκτησία και σε αυτόν τον δρόμο να υπάρχει σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους και ανάπτυξη ισότιμων σχέσεων με όλες τις χώρες του κόσμου, προσθέτοντας ότι «ο περιορισμός μόνο στην έξοδο από το νόμισμα χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις οδηγεί σε παραπέρα φτωχοποίηση και χρεοκοπία το λαό μας».

Επισήμανε ότι παρότι δεν συζητείται, εντούτοις η πιθανότητα grexit παραμένει, ως βασικό ζήτημα στην διαπάλη μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, της Ευρωζώνης, της ΕΕ και τμημάτων του κεφαλαίου, τόσο μέσα στην Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες.Πρόσθεσε ότι το δίλημμα των καπιταλιστών δεν μπορεί να είναι και δίλημμα του λαού και ανέφερε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «με τα κόμματα που ψηφίζουν και θέλουν να εφαρμόσουν τα μνημόνια γιατί στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους ή δυνατό ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής».

Ανέφερε ότι οι απογοητευμένοι από την πολιτική των μνημονίων πολίτες έχουν λόγο να ψηφίσουν ΚΚΕ, όχι μόνο γιατί είπε την αλήθεια, προειδοποιώντας για τον αντιλαϊκό και αδιέξοδο δρόμο που ακολουθείται, αλλά κυρίως γιατί έχει πολιτική πρόταση διεξόδου από την κρίση σε όφελος του λαού, με σχέδιο και πρόγραμμα, που είναι όχι μόνο ρεαλιστική αλλά και η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκτηση απωλειών, ανάσες ανακούφισης, συνολική λαϊκή ευημερία.

Στο ερώτημα ποιόν θεωρεί καταλληλότερο -τεχνοκρατικά και κοινωνικά- διαχειριστή του 3ου Μνημονίου, μεταξύ των κκ.Τσίπρα και Μεϊμαράκη, καταρχήν παρέπεμψε σε απάντηση ως προς τούτο, σε αυτούς που έχουν συμφέρον από μια καλύτερη διαχείριση, δηλαδή στους «μεγιστάνες του πλούτου», υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει πάση δυνάμει τέτοια ερωτήματα καλώντας τον λαό «να μην μπει στο δίλημμα να διαλέξει διαχειριστή της σφαγής του».

Ο κ. Κουτσούμπας δεν άφησε περιθώρια αμφιβολίας για το ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας «με το κατεστημένο να επιδιώκει να είναι πιο σταθερή και μακρόχρονη από ότι προηγούμενες», αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο του αν θα είναι κυβέρνηση μεγάλου η μικρότερου συνασπισμού.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και προετοιμάζονται αφού η υλοποίησή του μνημονίου που ψήφισαν 222 βουλευτές από 5 κόμματα, αποτελεί το βασικό κορμό των προγραμματικών δηλώσεων της επόμενης κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς γιατί το ΚΚΕ απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα Λαφαζάνη «που έχει σχεδόν πανομοιότυπο πρόγραμμα», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν αρκούν τα κοινά συνθήματα ή ακόμα και ορισμένα κοινά άμεσα αιτήματα με ένα ή περισσότερα κόμματα, τονίζοντας ότι «η κοινή διαπίστωση ή και στόχευση, όχι μόνο δεν αρκεί αλλά κρύβει και διαμετρικά αντίθετες πολιτικές που αντιστοιχούν σε διαφορετικά συμφέροντα των καπιταλιστών από τη μια και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, από την άλλη».

«Η πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συμμαχία, αφορά τη λαϊκή πλειοψηφία που σήμερα υποφέρει και πρέπει να οργανωθεί να παλέψει με κατεύθυνση την ανατροπή του σάπιου συστήματος και σ' αυτή τη συμμαχία και πάλη το ΚΚΕ θα τα δώσει όλα, θα μπει μπροστά» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v