«Οι κυβερνήσεις δεν γίνονται με βάση το μοίρασμα των καρεκλών, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Αυτοί που θα σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν και για τα πρόσωπα αλλά και για τις θέσεις», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.
Στη συνέντευξή του επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. μιλώντας για τα ζητήματα διαπλοκής που μαστίζουν εδώ και χρόνια τη χώρα είπε: «Εμείς στο Ποτάμι είμαστε με τους περισσότερους, είμαστε με την κοινωνία, είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Δεν είμαστε με τις συντεχνίες και με τα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα. Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε στη Βουλή ήταν να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής πολιτικής - media - τραπεζών».
«Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι οι μεγάλοι διαπραγματευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τα media -o κ. Σκουρλέτης και ο κ. Παππάς- έχουν εξασφαλίσει μια τεράστια προβολή του ΣΥΡΙΖΑ στα media. O κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός εδικαιούτο τη μεγαλύτερη προβολή. Όταν όμως έγινε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, υπήρχε μια εφημερίδα για την οποία λένε πως είναι στο πλευρό μας, η οποία είχε επτά σελίδες για την ομιλία του κ. Τσίπρα και για εμάς έγραφε ότι «ο κ. Θεοδωράκης ανέπτυξε τις συνήθεις απόψεις του».
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι τουλάχιστον πρόκληση να παριστάνει τον πολέμιο της διαπλοκής, ο πρόεδρος του κόμματος που φτιάχτηκε κατ' εντολή συγκεκριμένων συμφερόντων, αναφέρει σε λιτή ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη για τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Δεν τολμούν να πουν στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσουν. Πάμε σε μια θολή εκλογική αναμέτρηση και δεν νομίζω ότι είναι μόνο θέμα πίεσης χρόνου, αλλά είναι και θέμα αδυναμίας».
Μιλώντας για τη λάσπη που ρίχνουν κάποιοι στον ίδιο αλλά και το Ποτάμι προεκλογικά ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμμονές μαζί μου. Τους συμβουλεύω, επειδή έχουμε ακόμα 15 μέρες μέχρι τις εκλογές, να τις αφήσουν στην άκρη. Γιατί μπορούμε κι εμείς να πετάμε εύκολα λάσπη. Δεν το κάνουμε. Επειδή λοιπόν τα δρομολόγια του καθενός στην κοινωνία, στα γραφεία των εκδοτών, στα γραφεία των επιχειρηματιών και στα γραφεία των εργολάβων είναι συγκεκριμένα, θα παρακαλούσα κάποιους από την παρέα του ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτούν πολύ αν θα επιτεθούν ξανά στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο Ποτάμι».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι:
-Α υτές οι μέρες θα είναι καθοριστικές και πιστεύω πως θα έχουμε εκπλήξεις. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Έχουμε όμως ανάγκη από μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία καθώς οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολύ μεγάλες. Αν οι μισοί διαμαρτύρονται ή πετροβολούν τους άλλους μισούς, δεν θα τις πετύχουμε ποτέ. Ακόμη κι αν είχαμε τη δυνατότητα να είχε αυτοδυναμία ένα κόμμα, εκτιμώ ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα την ήθελαν, διότι τα κόμματα όταν μένουν μόνα τους στην εξουσία σκέπτονται περισσότερο τα εσωτερικά τους θέματα και λιγότερο την κοινωνία.
- Δυστυχώς με βάση τον εκλογικό, το πρώτο κόμμα θα έχει ένα προβάδισμα 50 εδρών. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς το πρώτο κόμμα και εκείνο είναι που έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Ως εκ τούτου, είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλήσουμε με το πρώτο κόμμα. Οι κυβερνήσεις δεν γίνονται με βάση το μοίρασμα των καρεκλών όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια ο Σαμαράς και ο Τσίπρας. Αυτοί που θα σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρέπει να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν και για τα πρόσωπα αλλά και για τις θέσεις. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί μια συμπαγής ομάδα η οποία θα έχει έναν ηγέτη και ένα σχέδιο. Θα δούμε λοιπόν τι έχει να προτείνει το πρώτο κόμμα και με βάση τα παραπάνω και θα αποφασίσουμε. Από εκεί και πέρα, με εθνολαϊκιστές, ακροδεξιούς και ανθρώπους που δεν έχουν σώας τας φρένας, δεν συζητάμε. Με ανθρώπους, επί παραδείγματι, που δεν αναγνωρίζουν την αξία των πρότυπων σχολείων δεν μπορούμε να είμαστε μαζί σε μια κυβέρνηση.
- Οι θεσμοί και οι θέσεις φωτίζονται από τα πρόσωπα. Η ευθύνη των προσώπων σε μια χώρα που δεν έχει δυνατούς θεσμούς είναι πολύ σημαντική. Πιστεύω στα πρόσωπα που γνωρίζουν από πολιτική, και δεν μιλώ για τεχνοκράτες αλλά για επαΐοντες. Δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις κι αυτό ήταν το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Για να σας πω όμως αν μπορώ να δεχθώ κάποια πρόσωπα, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από τη ΝΔ, πρέπει να έχω μια εικόνα. Όμως Τσίπρας και Μεϊμαράκης δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους. Δεν τολμούν να πουν στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσουν. Πάμε σε μια θολή εκλογική αναμέτρηση και δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα πίεσης χρόνου αλλά θέμα αδυναμίας. Οι σταρ υπουργοί πολλές φορές είναι εμπόδιο για μια κυβέρνηση, γιατί η έπαρση δεν σε βοηθά να δουλέψεις. Και η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται δουλειά.
- Το Κίνημά μας ξεκάθαρα έχει πει «ο καθένας στο είδος του». Οι άνθρωποί μας υπερασπίζονται συγκεκριμένες ιδέες και είναι άνθρωποι που έχουν εφαρμόσει αυτές τι ιδέες και στη ζωή τους και έχουν πετύχει. Ο κ. Τσίπρας έβαλε έναν ηθοποιό να λύσει το ασφαλιστικό. Αντιθέτως, η δική μας πρόταση για την κυβέρνηση θα είναι να συμμετέχουν άνθρωποι που γνωρίζουν και είναι ειδικοί στον τομέα τους.
- Το Ποτάμι έχει στις τάξεις του προοδευτικούς φιλελεύθερους, ανθρώπους από την κεντροαριστερά και βεβαίως και το ρεύμα της αριστερής μεταρρύθμισης. Όλοι προσπαθούμε να βάλουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι αριστερές ή δεξιές ιδεολογίες έπονται. Τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και από δεξιές κυβερνήσεις και από αριστερές. Είναι για παράδειγμα αριστερό το μέτρο του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή στα γηροκομεία;
- Εμείς στο Ποτάμι είμαστε με τους περισσότερους, είμαστε με την κοινωνία, είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Δεν είμαστε με τις συντεχνίες και με τα συμφέροντα που κρατούν γονατισμένη τη χώρα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα. Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε στη Βουλή ήταν να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής πολιτικής - media - τραπεζών.
- Τα σάντουιτς των εργαζομένων της ΔΕΗ ξέρετε τι κόστος είχαν; Μας το είπαν στα νοσοκομεία που επισκεφθήκαμε. Αναλογούσαν σε προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών και 1.000 γιατρών.
- Έχουμε μιλήσει για μια Ενιαία Αρχή Προμηθειών. Στον τομέα τον προμηθειών γίνεται μεγάλο πλιάτσικο. Αυτή η Ενιαία Αρχή πρέπει να αποτελείται από τους, κατά γενική ομολογία, αδιάφθορους, οι οποίοι θα αποφασίζουν για τις προμήθειες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κάθε υπουργό που θέλει προβολή να διαπραγματεύεται για να αυτοπροβάλλεται. Και στις άδειες των καναλιών θα πρέπει να μπουν κριτήρια. Ο κ. Παππάς στον νόμο που έκανε δεν έβαλε στο παιχνίδι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο νόμος λέει ότι ο υπουργός αποφασίζει, αλλά το Ποτάμι στηρίζει την αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο.
- Κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση για τον τηλεοπτικό χρόνο που δικαιούνται τα κόμματα. Να πάρουν περισσότερο ή λιγότερο χρόνο τα κόμματα με βάση τα ποσοστά τους. Το θέμα όμως είναι πότε θα του διατεθεί αυτός ο χρόνος. Στο δελτίο ειδήσεων ή στις 2:00 το βράδυ; Δεν είναι όλες οι τηλεοπτικές ζώνες το ίδιο από πλευράς τηλεθέασης. Αυτό συζητήσαμε στη διακομματική και βγήκαν κάποιοι να πετάξουν λάσπη. Υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμμονές μαζί μου. Τους συμβουλεύω, επειδή έχουμε ακόμα 15 μέρες μέχρι τις εκλογές, να αφήσουν τις εμμονές τους στην άκρη. Γιατί μπορούμε κι εμείς να πετάμε εύκολα λάσπη. Δεν το κάνουμε. Επειδή λοιπόν τα δρομολόγια του καθενός στην κοινωνία, στα γραφεία των εκδοτών, στα γραφεία των επιχειρηματιών και στα γραφεία των εργολάβων είναι συγκεκριμένα, θα παρακαλούσα κάποιους από την προεκλογική παρέα του ΣΥΡΙΖΑ να σκεφτούν πολύ αν θα επιτεθούν ξανά στον Σταύρο Θεοδωράκη και στο Ποτάμι.
- Είμαι ο πολιτικός αρχηγός που πήγε πρώτος στα ακριτικά νησιά για να δει από κοντά τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και μάλιστα δύο φορές. Τα σύνορά μας, που είναι ευρωπαϊκά σύνορα, είναι δύσκολα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η φύλαξη των συνόρων είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η Frontex πρέπει να φροντίζει τους πρόσφυγες που έρχονται, αυτοί να ταυτοποιούνται αμέσως και να φεύγουν στη συνέχεια για την Ευρώπη. Να αναλάβει η Ευρώπη που έχει αρχές και ιστορία τις ευθύνες της. Πέρυσι είχαμε συλλήψεις δεκάδων διακινητών, αλλά τους τελευταίους μήνες δεν είχαμε συλλήψεις. Γιατί; Έπαψαν να υπάρχουν οι διακινητές; Γιατί δεν κυνηγάμε ανελέητα αυτούς που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες; Θα πρέπει να ελεγχθούν με ευρωπαϊκή παρέμβαση οι μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας. Έχετε απάντηση γιατί ο ΟΗΕ έθεσε θέμα στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να συνεννοηθούν; Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιες στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είναι όμως λύση το να βάλουμε φράχτες. Κάποιος όμως πρέπει να ελέγχει, διότι η “πόρτα” των συνόρων μας είναι ανοικτή. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι λύση να έρχονται στην Αθήνα και να περιμένουν στα συσσίτια.