Μοίρασε τα «δαχτυλίδια» των αρμοδιοτήτων

Γιγάντια οργανωτική πρόκληση χαρακτηρίζουν την δομή που έδωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ στην επόμενη Κομισιόν μεσαία και ανώτερα στελέχη και αξιωματούχοι του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

  • Real.gr
Μοίρασε τα «δαχτυλίδια» των αρμοδιοτήτων
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Γιγάντια οργανωτική πρόκληση χαρακτηρίζουν την δομή που έδωσε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ στην επόμενη Κομισιόν μεσαία και ανώτερα στελέχη και αξιωματούχοι του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ.

Ο Λουξεμβούργιος εκλεγμένος επόμενος πρόεδρος, αφενός προσπάθησε να ικανοποιήσει τους πάντες - ακόμα και όσους είχαν πολύ δύσκολες πολιτικά απαιτήσεις - ταυτόχρονα όμως προσπάθησε να διασφαλίσει και τις ισορροπίες στην εφαρμογή των συγκεκριμένων κατευθύνσεων που επιβάλουν οι συσχετισμοί στην ΕΕ.

Ως εκ τούτου αποφάσισε αρχικά μια συγκατοίκηση.



Ο πρώτος αντιπρόεδρος, ο Ολλανδός Φράνς Τίμμερμανς (Σοσιαλιστές) αναμένεται να αποτελέσει τον αντ’αυτού του προέδρου Γιούνκερ και να συντονίζει το κολέγιο των επιτρόπων όταν οι “φυσικές και πνευματικές δυνατότητες” του ίδιου του Γιούνκερ δεν του το επιτρέπουν (σσ. φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος κατά τη συνέντευξη τύπου χθες).

Ο Τϊμερμανς θα είναι ο άνθρωπος που θα συντονίζει το νομοθετικό έργο των επιτρόπων, ώστε και η νομοθεσία να αφορά τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της Κομισιόν- Γιούνκερ, αλλά και να διασφαλίσει ότι οι επίτροποι δεν ασχολούνται με επουσιώδη και μικρά για κοινοτική παρέμβαση θέματα.

Ο Τίμμερμανς θα έχει αρμοδιότητα και τις σχέσεις μεταξύ των θεσμών, ενώ ως επίτροπος για τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου θα είναι ένας εκ των δύο άμεσων προϊσταμένων του Δ.Αβραμόπουλου, που τελικώς πήρε το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των εσωτερικών (υπό την κεντροευρωπαϊκή έννοια επίτροπος για την αστυνομία).

Ο δεύτερος προϊστάμενος του Δ.Αβραμόπουλου θα είναι η 2η αντιπρόεδρος και Ύπατη εκπρόσωπος για τη εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας Ιταλίδα (επίσης ΕΣΚ) Φεντερίκα Μογκερίνι.

Παρομοίως ο Πιέρ Μοσκοβισί, που και αυτός πήρε το χαρτοφυλάκιο που διεκδικούσε - των οικονομικών υποθέσεων, με την προσθήκη της φορολογίας και των τελωνείων και μετά την αφαίρεση της νομισματικής πολιτικής - θα έχει επόπτη και συντονιστή τόσο τον αντιπρόεδρο πια (και πρώτη πρωθυπουργό της Λεττονίας) Βλάντις Ντομπρόβσκις (ΕΛΚ) που ορίστηκε αντιπρόεδρος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, όσο και τον Γιέρκι Κατάινεν (πρώην πρωθυπουργός Φιλανδίας ΕΛΚ) αρμόδιος για την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να εκδοθούν συστάσεις για μια χώρα, εντός ή εκτός επιτήρησης, η καλή θέση του Μοσκοβισί θα φιλτράρεται από τους δύο πλέον ακραιφνείς μεταρρυθμιστές και οπαδούς της δημοσιονομικής λιτότητας αντιπροέδρους της Κομισιόν.

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος, θα έλεγε κανείς. Το ευρωπαϊκό εξάμηνο (η προληπτική επιτήρηση των προϋπολογισμών ανήκει στην αρμοδιότητα Ντομπροβσκις, αλλά στο eurogroup την Κομισιόν θα εκπροσωπεί ο Μοσκοβισί.

Αρκεί να μην μπει σε θέματα ψηφιακής οικονομίας, διότι εκεί θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον Γερμανό επίτροπο Γκούντερ Έτινγκερ και τον πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας (ΕΛΚ) Άντρους Άνσιπ, που είναι αρμόδιος αντιπρόεδρος για την ψηφιακή κοινή αγορά (λες και υπάρχει και μια αναλογική).

Αυτές οι δύο τελευταίες τοποθετήσεις σχολιάστηκαν ειρωνικά από τη έμπειρη στα ψηφιακά Νέλυ Κρούζ: “δεν υπάρχει και μια ψηφιακή οικονομία, έχουμε μια οικονομία που είναι ψηφιακή”.

Οι δύο τελευταίοι αντιπρόεδροι που κλείνουν το κύκλο των 7 είναι η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (προϋπολογισμός και ανθρώπινοι πόροι) και η Αλένκα Μπράτουσεκ για την ενεργειακή ένωση.

Ο ίδιος ο Γιούνκερ προσπάθησε να καθησυχάσει πως δεν υπάρχουν επίτροποι δύο ταχυτήτων και δεν θα είναι αυτή μια ιεραρχική Κομισιόν.

Στο μυαλό όμως όλων όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του briefing, όπως κάποιοι εύστοχα παρατήρησαν, έρχεται το έργο του Τζ.Ρ.Ρ.Τόλκιεν, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: “3 δαχτυλίδια στα ξωτικά, 7 στους νάνους και 9 στους βασιλιάδες των ανθρώπων… εξαπατήθηκαν όμως όλοι γιατί ένα ακόμα δαχτυλίδι δημιουργήθηκε κρυφά για να ελέγχει όλα τα άλλα”.

Στην περίπτωσή μας αυτό ενδεχομένως να το έχει στην τσέπη του ο Μάρτιν Σέλμαγιερ, επικεφαλής του καμπινέ του Γιούνκερ, ή και ο δικός μας Μαργαρίτης Σχοινάς, που θα αποτελέσει τον επόμενο κεντρικό εκπρόσωπο της Επιτροπής, θέση που μέχρι σήμερα κατέχει η Δανέζα Πία Άντερκίλντε Χάνσεν.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v