Δύο θάνατοι ζώων από άνθρακα στις Φέρες

Δύο θάνατοι ζώων από μόλυνση άνθρακα στην περιοχή των Φερών Έβρου κινητοποίησε τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού.

  • Real.gr
Δύο θάνατοι ζώων από άνθρακα στις Φέρες
Δύο θάνατοι ζώων από μόλυνση άνθρακα στην περιοχή των Φερών Έβρου κινητοποίησε τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε δύο διαφορετικές εκτροφές βοοειδών παρουσιάστηκαν τα κρούσματα και τουλάχιστον το ένα εξ' αυτών στη μία εκτροφή ζώων επιβεβαιώθηκε από σχετικούς ελέγχους που διενήργησε το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Κομοτηνής. Το ένα δεν επιβεβαιώθηκε από το κτηνιατρικό εργαστήριο, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο «Χ» ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., καθώς αποδείχθηκε αρνητικό, ενώ το άλλο ήταν θετικό και προκάλεσε δύο θανάτους.

Το βακτήριο του άνθρακα

Ο άνθρακας είναι οξεία εμπύρετη νόσος όλων των θηλαστικών που προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis και εκδηλώνεται συνήθως με θανατηφόρο σηψαιμία. Ιδιαίτερα ευπαθή είναι τα φυτοφάγα ζώα (μηρυκαστικά, ίππος), ακολουθεί ο χοίρος και τα σαρκοφάγα. Τα πτηνά είναι ανθεκτικά, ο άνθρωπος μέτρια ευπαθής. Πύλη εισόδου κυρίως η πεπτική οδός. Στο σημείο αρχικής εντόπισης (έντερο - φάρυγγας) δημιουργείται μία εστία από βακίλλους και φαγοκύτταρα. Η εστία αυτή μπορεί να περιοριστεί στα μη ευπαθή είδη ενώ στα άλλα θα επεκταθεί με προσβολή το λεμφογαγγλίων και επέκταση των βακίλλων που παράγουν τοξίνες οι οποίες αυξάνουν τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και διαταράσσουν και το μηχανισμό πήξης του αίματος. Αποφράσσονται αγγεία, δημιουργείται οίδημα, σοκ και θάνατος.

Καθησυχαστική η διεύθυνση κτηνιατρικής

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., κάνοντας λόγο για ελεγχόμενη νόσο που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να συγκριθεί με την ευλογιά. «Δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το συναντάμε από καιρό σε καιρό στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου και ασφαλώς δε μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με την ευλογιά. Δεν είναι μεταδιδόμενη νόσος τέτοιου μεγέθους. Ελέγχεται πολύ εύκολα, προσβάλλονται ένα - με δύο ζώα και υπάρχει εμβόλιο με το οποίο αντιμετωπίζεται. Κρούσματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Βέβαια εμφανίζεται σπάνια γιατί δεν είναι νόσος που προσβάλλει με τους ρυθμούς της ευλογιάς».

Εμβολιάστηκαν ζώα σε 15 κοπάδια

Πάντως ελήφθησαν τα σχετικά μέτρα πρόληψης. Συγκεκριμένα η εκτροφή βοοειδών κατοίκου Φερών κηρύχτηκε μολυσμένη από άνθρακα και επιβλήθηκαν τα παρακάτω υγειονομικά μέτρα:


1. Άμεσος εμβολιασμός όλων των ζώων της εκτροφής κατά του άνθρακα, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση εγκυμοσύνης των ζώων και παραμονή στις σταβλικές του εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση συνέχισης των κρουσμάτων και αφού γίνει εκτίμηση της διασταυρούμενης κατάστασης επιβάλλουμε τον εμβολιασμό.
2. Απολύμανση της εκτροφής με κατάλληλο απολυμαντικό.
3. Απογραφή όλων των ζώων της εκτροφής.
4. Απαγορεύουμε την εισαγωγή ζώων στην εκτροφή.
5. Τα ζώα μπορούν να οδηγούνται στο σφαγείο μόνο μετά από άδεια του Κτηνιατρικού Κέντρου Φερών, τα δε δέρματα παραδίδονται προς επεξεργασία κατόπιν απολυμάνσεως και με την εποπτεία του κρεωσκόπου κτηνιάτρου.
6. Τα πτώματα των ζώων ενταφιάζονται, με τα δέρματά τους, σε χώρο που θα καθορίσει το Κτηνιατρικό Κέντρο Φερών.
7. Απαγορεύεται η κατανάλωση γάλακτος, η σφαγή και η κατανάλωση του κρέατος ζώων πασχόντων από την ασθένεια ως και επ' αυτών χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις δυνάμενες να προκαλέσουν διασπορά αίματος.
8. Επιτρέπεται η βόσκηση και το πότισμα των ζώων μόνο μέσα στις σταβλικές εγκαταστάσεις της εκτροφής, και απαγορεύεται η έξοδος των ζώων από αυτή.

Η εφαρμογή της απόφασης ανατέθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Φερών, στις αστυνομικές Αρχές και τις Αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι παραβάτες διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 285 του Π.Κ. Εμβολιάστηκαν ζώα σε 15 κοπάδια, όπως έκανε γνωστό ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και δεν έχει παρουσιαστεί άλλο κρούσμα. Μάλιστα έγινε σύσκεψη κτηνοτρόφων της περιοχής, όπου παρουσιάστηκε το κρούσμα, για να υπάρχει αποθήκη με εμβόλια, ώστε σε περίπτωση εμφάνιση κρουσμάτων μόλυνσης από άνθρακα να υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης. Τέλος όσον αφορά στην ευλογιά, ο κ. Σαχπατζίδης, επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε ρυθμούς απόλυτης ύφεσης, καθώς στον Έβρο δεν έχει εμφανιστεί κανένα νέο κρούσμα σχεδόν πέντε μήνες, στη Ροδόπη αντίστοιχα για τέσσερις μήνες και στην Ξάνθη για σχεδόν τρεις μήνες.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Χρόνος»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v