Σε καταρχήν συμφωνία ήρθαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, καταλήγοντας σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει την άδεια στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας.
Μεταξύ άλλων διατάξεων, το σχέδιο που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες, και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή την Τετάρτη. Εάν εγκριθεί, θα πρέπει να αποσταλεί στη Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.
Η συμφωνία για το σχέδιο δράσης κατά της Συρίας συνιστά πολιτική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα που τις προηγούμενες ημέρες είχε επιδοθεί σε σκληρό αγώνα για να πείσει τους σκεπτικιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες να συναινέσουν σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Τι προηγήθηκε της συμφωνίας
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ αλλά και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή Έρικ Κάντορ δήλωσαν πως υποστηρίζουν τις προθέσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Θα στηρίξω την έκκληση του προέδρου για ανάληψη δράσης σε αντίποινα για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς», είπε ο Μπόνερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Η στήριξη του Μπόνερ και η έκκλησή του προς τους βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το ίδιο ενδέχεται να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας. Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή και στη Γερουσία την ερχόμενη εβδομάδα. Η πιο δύσκολη υπόθεση για τον Ομπάμα είναι να πείσει τη Βουλή, στην οποία η πλειοψηφία ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους.
Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με επικεφαλής του Κογκρέσου, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Σημείωσε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους Σύριους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Επίσης, ζήτησε μια άμεση ψηφοφορία και επανέλαβε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένο σε έκταση και δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κάτι αρμόζον. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ», σημείωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Συρίας «πρέπει να λογοδοτήσει» για την επίθεση με χημικά όπλα που οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν ότι διέπραξαν οι τακτικές δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.
Στη «φαρέτρα» του Ομπάμα το σχέδιο
Από θέση ισχύος μετά την έγκριση του σχεδίου από την επιτροπή της Γεουρίας ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Ζιπίνγκ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη σύνοδο κορυφής του G20.
Δεν υπάρχουν σχέδια για επίσημη διμερή συνάντηση του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι δύο άντρες μπορεί να συνομιλήσουν «στο περιθώριο» των συνεδριάσεων της συνόδου κορυφής.
Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ομπάμα σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Αγία Πετρούπολη.
Πούτιν: Στροφή 180º για τη Συρία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης υπό τον ΟΗΕ
Ανοιχτό αφήνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ρωσίας σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει επέμβαση εάν αποδειχθεί η χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό και εάν υπάρχει έγκριση από τον ΟΗΕ.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της Ρωσίας. Μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει πεισθεί για την ύπαρξη χημικών.
«Μας έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα... Αυτά που μας έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι Αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μας πείθουν καθόλου», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Προειδοποίηση Μπαν Κι-Μουν (ΟΗΕ) για την ανάληψη δράσης στη Συρία
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν προειδοποίησε σήμερα γα τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης προς παραδειγματισμό της Συρίας, τονίζοντας ότι η χρήση βίας θεωρείται νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
"Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα είχε μια τιμωρητική ενέργεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση", είπε ο Μπαν Κι-Μουν μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος σημείωσε ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση χημικών στη Συρία, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να αναλάβουν δράση.
"Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αυτό θα συνιστά σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και ένα εξοργιστικό έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία", τόνισε.
"Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καθήκον να προσπεράσει το αδιέξοδο όπου έχει βρεθεί (...). Αυτή η κλιμάκωση (της βίας) θα πρέπει να σημάνει το καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις θηριωδίες που συνεχίζει να υφίσταται ο συριακός λαός", συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αναζητήσουν μια πολιτική λύση.
Ο Μπαν Κι-Μουν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία αυτή να αποφέρει καλά αποτελέσματα.
Ασκήσεις πολέμου στη Μεσόγειο
Συναγερμός έχει σημάνει στην ανατολική Μεσόγειο μετά την εκτόξευση πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, στο πλαίσιο κοινής άσκησης, σε μία χρονική στιγμή όπου στην περιοχή η ένταση είναι ήδη αυξημένη.
Με τρεις ώρες καθυστέρηση, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια εκτόξευση πυραύλου στο πλαίσιο ισραηλινοαμερικανικής στρατιωτικής άσκησης. «Το υπουργείο Άμυνας και η αμερικανική MDA (Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας) εκτόξευσαν το πρωί της Τρίτης στις 9:15 έναν πύραυλο τύπου Ankor», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση αυτής της εκδοχής του πυραύλου, η οποία έγινε πάνω από τη Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία του συστήματος λειτούργησαν όπως προβλεπόταν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως εντόπισε την εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων «από το κεντρικό τμήμα της Μεσογείου προς την ανατολική ακτή», χωρίς να διευκρινίσει αν στόχος ήταν η Συρία. Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων διευκρίνισαν στη συνέχεια πως οι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ συνηθίζει να εκτοξεύει πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις ακτές του, προκειμένου να δοκιμάσει τις αμυντικές του ικανότητες, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν έχει σχέση με την επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία.
Στο μεταξύ, ερωτήματα εγείρει η στιγμή όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ επέλεξαν να κάνουν ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων, σε μία περιοχή όπου η ένταση έχει αυξηθεί δραματικά. Το γεγονός ότι η Ρωσία αποκάλυψε την άσκηση καταδεικνύει και τις ικανότητες της χώρας να μελετούν τις κινήσεις των ΗΠΑ. Μάλιστα, αναλυτές αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά μπορεί να γνωρίζει για εκτόξευση πυραύλων από τις ΗΠΑ μία - δύο ώρες πριν, διάστημα το οποίο αρκεί για να ενημερώσει τη Δαμασκό.
Από την άλλη πλευρά, τη στιγμή που ο Μπασάρ αλ-Άσαντ αρνείται κατηγορηματικά ότι ο στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχος του καθεστώτος από το Χαλέπι προσχώρησε στους αντικαθεστωτικούς, ενώ ισχυρίζεται πως έχει στοιχεία τα οποία ενοχοποιούν τον στρατό για χρήση χημικών σε μία επίθεση που πραγματοποίησε τον Μάρτιο στην επαρχία Καν Αλ Ασάλ.
Πρόκειται για έναν Σύριο ιατροδικαστή, τον Αμντελταουάμπ Σαχρούρ, ο οποίος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει για τη συγκεκριμένη επίθεση με χημικά όπλα. Πληροφορίες από την αντιπολίτευση αναφέρουν ότι ο Σαχρούρ έχει στα χέρια του και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων από τις αστυνομικές αρχές που έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της συριακής κυβέρνησης για τα γεγονότα.