Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intracom: Μείωση εσόδων, αύξηση κερδών στο τρίμηνο

Πτώση 15,11% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών και αύξηση 8,5% στα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου παρουσίασε η Intracom στο πρώτο τρίμηνο. Κάμψη 23,4% στα έσοδα και βελτίωση 18% στα καθαρά κέρδη κατέγραψε η μητρική. Πώς σχολιάζουν Alpha Finance, HSBC, Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Intracom: Μείωση εσόδων, αύξηση κερδών στο τρίμηνο
Κάμψη των εσόδων και αύξηση των κερδών παρουσίασε η Intracom στο πρώτο τρίμηνο του 2005, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες καταστάσεις πρώτου τριμήνου (καταρτισμένες με βάση τα ΔΛΠ), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών παρουσιάζει πτώση 15,11%, καθώς κατήλθε στα 123,6 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 145,57 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου υποχώρησαν την ίδια περίοδο κατά 29,5%, διαμορφούμενα στα 11,21 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 15,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Ωστόσο, αύξηση 8,5% κατέγραψαν τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου Intracom, καθώς ανήλθαν στα 8,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 8,11 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η μητρική, τα έσοδα της οποίας υποχώρησαν κατά 23,4%, στα 89,5 εκατ. ευρώ, από 116,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, με τα κέρδη μετά φόρων να ενισχύονται κατά 18%, στα 11,13 εκατ. ευρώ, έναντι 9,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

- Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές

Στον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης, αλλά και στα αρνητικά δικαιώματα μειοψηφίας αποδίδουν οι αναλυτές την αύξηση των κερδών που κατέγραψε ο όμιλος της Intracom στο πρώτο τρίμηνο, παρά την κάμψη των εσόδων.

Εξάλλου, εκτιμούν πως με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου οι στόχοι που έχει θέσει η διοίκηση για το σύνολο του 2005 είναι εφικτοί.

Ειδικότερα, η Alpha Finance σημειώνει πως η αύξηση στα καθαρά κέρδη που εμφάνισε η Intracom είναι αποτέλεσμα της χαμηλότερης πρόβλεψης φορολογίας (19,3% έναντι 46,7% το πρώτο τρίµηνο του 2004), αλλά και των αρνητικών δικαιωµάτων µειοψηφίας, καθώς οι θυγατρικές κατά µέσο όρο έδειξαν ζηµίες.

Επίσης, η Alpha Finance επισημαίνει πως η μητρική Intracom εμφάνισε σημαντική βελτίωση σε επίπεδο µικτού περιθωρίου (από 39,5% στο 43,2%), καθώς η εταιρία φέρει το βάρος του τρέχοντος προγράµµατος αναδιάρθρωσης του κόστους, αλλά και περιθωρίου κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (+390 µονάδες βάσης στο 26,9%).

Συμπληρώνει δε, πως όλες οι υπόλοιπες θυγατρικές παρουσιάζουν κατά µέσο όρο αρνητικά αποτελέσµατα και µετά βίας συνεισφέρουν ακόµα και στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του οµίλου, ενώ τονίζει πως η επόµενη φάση της αναδιάρθρωσης πρέπει να επικεντρωθεί στο θέµα αυτό.

Από την πλευρά της, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα η Intracom αναγνωρίζει τα έσοδα με τη χρέωσή τους, ενώ σύμφωνα με τα ∆ΛΠ σαν ποσοστό υλοποίησης.

Κατά τα φαινόµενα η επίπτωση είναι µεγαλύτερη κατά τη σύγκριση των τριµήνων µε τα αντίστοιχα περυσινά, ενδεχοµένως όμως να εξοµαλυνθεί σε ετήσια βάση, συμπληρώνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Ενώ συμπληρώνει πως οι στόχοι της νέας διοίκησης, όπως τέθηκαν στο τέλος του 2004 και επαναδιατυπώθηκαν προσφάτως, ενδέχεται να µην επαληθευτούν σε επίπεδο κερδοφορίας.

Σχολιάζοντας τα μεγέθη τριμήνου της Intracom, η HSBC αναφέρει πως ήταν ”αδύναμα” σε επίπεδο πωλήσεων, χωρίς να παρέχουν κατά συνέπεια ενδείξεις για άμεση ανάκαμψη.

Ωστόσο, στα θετικά η HSBC σημειώνει πως το μικτό περιθώριο κέρδους παρέμεινε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, υποβοηθώντας την κερδοφορία.

Εξάλλου, η HSBC συμπληρώνει πως ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κέρδη, και με βάση τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου, φαίνεται πως οι εκτιμήσεις της για κέρδη προ φόρων αυξημένα κατά 24% (στα 52,8 εκατ. ευρώ) και καθαρά κέρδη ενισχυμένα κατά 51% (στα 37,5 εκατ. ευρώ) είναι επιτεύξιμες, αν και τονίζει πως περισσότερο απτά δείγματα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις θα καταγραφούν με τα μεγέθη του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v