Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή κόντρα Intersonic - Eurobank ((update)

Σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των Intersonic και Eurobank, με αφορμή τις διαδικασίες υπαγωγής της θυγατρικής της πρώτης, OMP Europe, στο άρθρο 46. Η Intersonic αναφέρει πως η Eurobank χρησιμοποιεί ”πρωτοφανείς, παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές”, ενώ παράλληλα καλεί σε παρέμβαση την Κεφαλαιαγορά και τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης. ”Σύννομες όλες οι ενέργειές μας”, απαντά η Eurobank.

Σκληρή κόντρα Intersonic - Eurobank ((update)
Για ”παράνομες” πρακτικές κατηγορεί με ανακοίνωσή της η Intersonic το προσωρινό Δ.Σ. της θυγατρικής της, OMP Europe, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο πως η Eurobank χρησιμοποιεί ”πρωτοφανείς, παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές”.

Από την πλευρά της η Eurobank απαντά πως όλες οι ενέργειές της είναι σύννομες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Intersonic, το Δ.Σ. το οποίο είχε διοριστεί με απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών μετά από αίτημα της Τράπεζας EFG Eurobank, η οποία είχε ζητήσει την υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 46, δεν παραδίδει τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης στο νέο Δ.Σ. το οποίο εξέλεξε η έκτακτη καθολική αυτόκλητη γ.σ. της εταιρίας OMP (24 Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Intersonic, το προσωρινό Δ.Σ. της OMP Europe ”ελέγχεται πλήρως” από την τράπεζα.

Όπως αναφέρεται, στο νέο Δ.Σ. συμμετέχουν οι κ. Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Ηλίας Μπούνας και Γεώργιος Πώποτας, ενώ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη ο κ. Κυριακόπουλος.

Ακόμη, η Intersonic κατηγορεί το προσωρινό Δ.Σ. ότι ”χρησιμοποιεί παρανόμως εταιρία Security προκειμένου να αποτρέψει την εγκατάσταση στα γραφεία της εταιρίας του νόμιμα εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου”.

Για τις πρακτικές αυτές η Intersonic έχει υποβάλει μήνυση, η οποία στρέφεται εναντίον του αντιπροέδρου του προσωρινού ΔΣ της εταιρίας και υπαλλήλου της EFG Eurobank.

”Το προσωρινό Δ.Σ. της OMP προέβη στην πρωτοφανή, παράνομη και καταχρηστική πράξη να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων για τις 20 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα έχει συζητηθεί η αίτηση της EFG Eurobank για υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 46α του νόμου 1892/90. Στόχος είναι να μην εκπροσωπηθεί από το νόμιμο ΔΣ το οποίο εξασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων της Intersonic, η εταιρία κατά τη συζήτηση της αίτησης της Τράπεζας στις 15 Μαρτίου”, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Η Intersonic υπογραμμίζει άλλωστε πως ”με την τακτική που ακολουθείται από την τράπεζα EFG Eurobank μεθοδεύεται το πρωτοφανές για τα επιχειρηματικά χρονικά να καλείται ΔΣ εταιρίας που ελέγχεται από πιστωτή να υποστηρίξει τα συμφέροντα της εταιρίας σε διαμάχη με τον πιστωτή”.

Η εισηγμένη εταιρία τονίζει πως οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττονται άμεσα τα συμφέροντα των μετόχων της Intersonic αλλά και του ελληνικού δημοσίου, δεδομένου ότι το εργοστάσιο παραγωγής ψηφιακών μέσων αποθήκευσης της OMP έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου.

”Με δεδομένο ότι η συμπεριφορά της EFG Eurobank εναντίον της OMP είναι παράνομη και έχει ως στόχο να αποτρέψει το δικαίωμα από τη νόμιμη διοίκηση αλλά και το βασικό μέτοχο να αποδείξουν ενώπιον της δικαιοσύνης το αβάσιμο της αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 46α αλλά και την εν γένει αδικοπρακτική συμπεριφορά της τράπεζας, καλούμε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης να λάβουν κάθε ενδεδειγμένο μέτρο προκειμένου να προστατέψουν τα συμφέροντα των χιλιάδων μετόχων της Intersonic αλλά και του ελληνικού δημοσίου εναντίον των οποίων δρα καταχρηστικώς η Eurobank” επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

Βολές απευθύνονται όμως και κατά της ισχύος των ίδιων των προϋποθέσεων υπό τις οποίες η Eurobank ζήτησε την υπαγωγή της OMP στο άρθρο 46: ”Η EFG Eurobank ψευδώς στην αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 46α που έχει υποβάλει εναντίον της OMP ισχυρίζεται ότι η επιχείρηση έχει αναστείλει από εξαμήνου τη λειτουργία της ενώ δεν έχει τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων που είχε συνάψει με την OMP”.

---- Η απάντηση της Eurobank

Σχετικά με την υπόθεση της εταιρίας OMP η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias διευκρινίζει τα εξής:

Η Eurobank διατηρεί ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κατά της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία Intersonic καθώς και κατά της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία OPTICAL MEDIA PRODUCTION (OMP) που τυγχάνει κατά ποσοστό σχεδόν 100% θυγατρική αυτής. Την 31.12.2004 η Τράπεζα υπέβαλε στο Εφετείο Αθηνών αίτηση για υπαγωγή των δυο εταιριών στο καθεστώς της ειδικής εκκαθαρίσεως του ν. 1892/1990 και ορίσθηκε ημερομηνία συζητήσεως η 01.03.2005.

Από την 01.12.2004 η εταιρία ΟΜΡ εστερείτο διοικήσεως λόγω παραιτήσεως των μελών του Δ.Σ. Για το λόγο αυτό και επειδή η μέτοχος Intersonic ηρνείτο να προβεί σε εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, η Τράπεζα ως κυριότερος πιστωτής κατέθεσε την 11.01.2005 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών αίτηση για διορισμό προσωρινού διοικητικού συμβουλίου στην ΟΜΡ. Η αίτηση έγινε δεκτή με την υπ΄αριθ. 27/27.01.2005 απόφαση του δικαστηρίου που διόρισε προσωρινό διοικητικό συμβούλιο με αποκλειστική αρμοδιότητα την σύγκληση γενικής συνελεύσεως και την διαχείριση των επειγουσών υποθέσεων. Ως είχε υποχρέωση, το διορισθέν Δ.Σ. προσδιόρισε κατά την πρώτη συνεδρίαση του γενική συνέλευση για την 23.03.2005 και επιλαμβάνεται έκτοτε των επειγουσών υποθέσεων.

Την 24.02.2005, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από την συζήτηση της αιτήσεως της Τράπεζας για την ειδική εκκαθάριση στο Εφετείο Αθηνών, φέρεται να έλαβε χώρα αυτόκλητη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ΟΜΡ που εξέλεξε διοικητικό συμβούλιο. Με βάση το ισχύον δίκαιο η σύγκληση της γενικής συνελεύσεως δεν ήταν νόμιμη ενόψει και της μη προηγούμενης ανακλήσεως της δικαστικής αποφάσεως που διόρισε το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο. Το θέμα παραπέμφθηκε με υποβολή αντιθέτων αιτήσεων στην δικαιοσύνη. Το Εφετείο Αθηνών στις 08.03.2005 που επελήφθη αιτήσεως με διάδικο την εταιρία ΟΜΡ έκρινε παρεμπιπτόντως ότι η εταιρεία εκπροσωπείται από το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο που διορίστηκε με τη δικαστική απόφαση.

Από τα παραπάνω προκύπτει το σύννομο των ενεργειών της Τράπεζας μας και η αναλήθεια των ισχυρισμών της εταιρίας Intersonic.

Παραπλανητική είναι, τέλος, η αναφορά της εταιρίας Intersonic στην δήθεν προσβολή των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου από τις ενέργειες της Τράπεζας λόγω της εντάξεως της εταιρίας OMP στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Σημειώνεται μόνο το εξής: όλες οι ενέργειες της Τράπεζας κατατείνουν εμπράκτως στην μη απαξίωση της επιχειρηματικής μονάδας της OMP, κάτι που αποβαίνει προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, των εργαζομένων και των δανειστών της εταιρίας.



Επισημαίνεται τέλος ότι η Τράπεζα επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της για τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v